fbpx
TRAVEL+LEISURE

Αιολίδες Νήσοι | Κρυμμένοι παράδεισοι στην Ιταλία

Show some love, share!

Αν νομίζετε ότι έχετε δει αρκετά από την Ιταλία, οι Αιολίδες Νήσοι θα σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη… Το μοναδικό σύμπλεγμα νησιών βρίσκεται στα βόρεια της Σικελίας και προσφέρει ποικιλία ηφαιστειακών τοπίων, με ξεχωριστό χαρακτήρα το καθένα. Από το ενεργό ηφαίστειο στο Στρόμπολι μέχρι την υπέροχη Παναρέα, οι Αιολίδες Νήσοι θα σας μαγέψουν!

Φιλικούντι

Το “Νησί των Οστών”, όπως το αποκαλούν εξαιτίας των πειρατών που πέθαναν σε σειρές πολιορκιών, είναι ένα μέρος όπου κυριαρχεί η παρθένα φύση. Υπάρχουν μόνο δύο ψαροχώρια με 200 κατοίκους κι ένας δρόμος. Εξερευνώντας το Φιλικούντι θα δείτε το περίφημο “La Canna”, έναν βράχο που μοιάζει με κεφάλι κόμπρας που αναδύεται από τη θάλασσα – αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Τα μαύρα, πράσινα και κόκκινα βουνά είναι γεμάτα με σπήλαια, το πιο γνωστό εκ των οποίων είναι η “Σπηλιά των Εραστών”.

Το Φιλικούντι είναι ένα από τα πιο απομονωμένα νησιά. Δύο ψαροχώρια και ένας δρόμος αποτελούν το νησί.
Το αρχιπέλαγος στις Αιολίδες Νήσους έχει διαμορφωθεί από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στο Φιλικούντι, ένας βράχος μοιάζει με κεφάλι κόμπρας που αναδύεται από τη θάλασσα.

Στρόμπολι

Η ηφαστειακή δραστηριότητα του Στρόμπολι, το κατατάσσει στα πιο θεαματικά νησιά του συμπλέγματος. Ο “Μαύρος Γίγαντας” εκρήγνυται κάθε 15′, εκτοξεύοντας καπνό και θερμές υποθαλάσσιες φυσαλίδες! Το κατάμαυρο τοπίο έρχεται σε αντίθεση με τα καταγάλανα νερά και τα λευκά σπίτια. Οι ντόπιοι αποκαλούν το Στρόμπολι “Αφροδισιακό Νησί”, ενισχύοντας τη φήμη του ως νησί που επηρεάζει τη γονιμότητα. Κατά τα λεγόμενα, στο νησί υπάρχει ένα “μαγικό” εσπεριδοειδές που βοηθάει τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν.

Το Στρόμπολι θεωρείται ένα από τα πιο θεαματικά νησιά, με ενεργό ηφαίστειο που εκρήγνυται κάθε 15′.
Το κατάμαυρο τοπίο του Στρόμπολι έρχεται σε αντίθεση με τα καταγάλανα νερά του.

Βουλκάνο

Το “Στόμιο της Κόλασης”, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το Βουλκάνο, είναι γεμάτο με θεραπευτικά λασπόλουτρα και θερμαντικές πηγές. Αν και η μυρωδιά του θείου είναι αρκετά έντονη, τα λασπόλουτρα πάντα προσελκύουν τους ταξιδιώτες. Στην παραλία που έχει μείνει γνωστή ως “πισίνα της Αφροδίτης”, λέγεται ότι η θεά “ξέπλενε” τις αμαρτίες της και αναδυόταν ξανά παρθένα.

Η ανάβαση στον κρατήρα και η επίσκεψη στα λασπόλουτρα επιβάλλεται στο Βουλκάνο.
Μαύρες ηφαιστειακές πέτρες, κάκτοι, πράσινη και κίτρινη βλάστηση συνθέτουν το τοπίο του Βουλκάνο.

Λίπαρι

Το Λίπαρι είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος και αποτελεί σημείο εκκίνησης για την πλειοψηφία των ταξιδιωτών. Αφού απολαύσουν το μοναδικό φρούριο από λάβα, το εκπληκτικό αρχαιολογικό μουσείο και τις παραλίες με λευκή άμμο, οι επισκέπτες ξεκινούν την εξερεύνηση των υπόλοιπων Αιολίδων Νήσων.

Το Λίπαρι είναι το μεγαλύτερο και το πιο πυκνοκατοικημένο νησί του συμπλέγματος.
Το φρούριο και το αρχαιολογικό μουσείο του Λίπαρι είναι από τα καλύτερα της Μεσογείου.

Σαλίνα

Η Σαλίνα είναι γνωστή για το κρασί της και την πλούσια βλάστηση. Το νησί θεωρείται ότι έχει την καλύτερη κάππαρη του κόσμου και γι’ αυτό οργανώνει το Φεστιβάλ Κάππαρης κάθε χρόνο στο μικροσκοπικό χωριό Pollara, όπου το ηλιοβασίλεμα είναι πραγματικά μαγευτικό.

Η Σαλίνα είναι το νησί με την πλουσιότερη βλάστηση.

Παναρέα

Αν και η Παναρέα είναι το μικρότερο των Αιολίδων Νήσων, είναι ταυτόχρονα το πιο chic. Λευκά σπίτια καλυμμένα με ροζ βουκαμβίλιες, πολυτελείς boutiques και όμορφα cafés κάνουν το νησί να ξεχωρίζει. Είναι σύνηθες να καταφθάνουν σκάφη διασημοτήτων εδώ.

Τα κατάλευκα σπίτια με τις βουκαμβίλιες είναι μοναδικό θέαμα στην Παναρέα.

Αλικούντι

Το Αλικούντι είναι τόσο απομονωμένο που οι Σαρακηνοί πειρατές το χρησιμοποιούσαν ως κρυσφήγετο. Η ηρεμία είναι τόσο έντονη εδώ που μοιάζει σαν να έχει παγώσει ο χρόνος. Ξεχάστε κάθε πολυτέλεια: Τα μοναδικά καταστήματα που υπάρχουν είναι ένα μίνι μάρκετ, ένα εστιατόριο κι ένα εφημεριδοπωλείο. Τη νύκτα δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό ρεύμα. Ξεχάστε, επίσης, τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια και τα ποδήλατα. Μοναδικό μεταφορικό μέσο είναι τα μουλάρια και μοναδικοί δρόμοι τα χωμάτινα μονοπάτια. Τα διαφορετικά σημεία του Αλικούντι συνδέονται με πέτρινα σκαλοπάτια (πάνω από 10.000 στο σύνολο).

Το Αλικούντι είναι το πιο μακρινό των Αιολίδων Νήσων . Οι μόνοι δρόμοι που θα συναντήσετε εδώ είναι μονοπάτια από χώμα.
Τα μόνα καταστήματα που διαθέτει το Αλικούντι είναι ένα μίνι μάρκετ, ένα εστιατόριο κι ένα εφημεριδοπωλείο.
Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker