fbpx
FUTURE+SCIENCE

Αντικαταθλιπτικά: Χάπια χαράς ή χάπια εξάρτησης;

Show some love, share!

Όλο και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφεται στα αντικαταθλιπτικά χάπια. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 300.000.000 άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη παγκοσμίως (800.000 στην Ελλάδα) οι περισσότεροι εκ των οποίων αναζητούν λύση στα “χάπια χαράς”. Και όσο περισσότερο βυθίζονται στην κατάθλιψη, τόσα περισσότερα χάπια καταπίνουν.

Ωστόσο, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό The Lancet με τίτλο “Μελέτες απέδειξαν ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά” στο οποίο -ούτε λίγο ούτε πολύ- ο ψυχίατρος Andrea Cipriani παροτρύνει τους ασθενείς να παίρνουν περισσότερα χάπια, έχει ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων στον κόσμο της ιατρικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω έρευνα “δίνει την τελική απάντηση στο επίμαχο ζήτημα των αντικαταθλιπτικών χαπιών.” Φυσικά, επιστήμονες έσπευσαν να αναλύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας και να τη χαρακτηρίσουν “ανάξια λόγου.”

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τα “μαγικά χάπια”; Είναι, πράγματι, τόσο αποτελεσματικά όσο υποστηρίζουν οι έρευνες; Ας πάρουμε για παράδειγμα, την προαναφερθείσα. Επανέλεγχος έδειξε ότι από τις 522 δοκιμές χαπιών που έγιναν σε καταθλιπτικά άτομα, μόνο οι 96 (18%) κρίθηκαν αμερόληπτες, και αυτό γιατί το 78% των δοκιμών χρηματοδοτήθηκε από κατασκευαστές φαρμάκων.

Οι ψυχίατροι συνηθίζουν να λένε ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης υποχωρούν μόνα τους με τον καιρό. Κι εδώ βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος: Αν κάτι τέτοιο ισχύει, γιατί μας γεμίζουν τον εγκέφαλο με χημικά; Το Diagnostic and Statistical Manual έχει επεκτείνει τις ψυχικές ασθένειες από 16 σε 374 και, διαβάζοντάς το, σίγουρα όλοι μας θα βρούμε μία ψυχική διαταραχή να μας ταιριάζει. 

Πολλοί ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά συχνά αντιμετωπίζουν παρενέργειες όπως ακαθησία, ή βίαιη ψυχική ταραχή με συμπτώματα όπως “έντονη νευρικότητα, άσκοπο βηματισμό, αϋπνία και τίναγμα των άκρων. “Η ακαθησία μπορεί να γίνει ισοδύναμη με βιοχημικό βασανιστήριο και να ωθήσει κάποιον προς την αυτοκαταστροφή ή τη βίαιη συμπεριφορα,” εξηγεί ο ψυχίατρος Dr. Peter Breggin.

Και αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά των “χαπιών χαράς”. Τα αντικαταθλιπτικά είναι βενζοδιαζεπίνες ή “ήπια” ηρεμιστικά που μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες και στερητικό σύνδρομο. Και τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Παίρνουμε κι άλλα χάπια για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο πρόβλημα.

Κι όμως, παρά την τόση ποικιλία φαρμάκων, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για τη θεωρία ότι η κατάθλιψη ειναι μία “χημική ανισορροπία” του εγκεφάλου που μπορεί να διορθωθεί με φάρμακα. Αυτός είναι και ο λόγος που κορυφαίοι ερευνητές απαιτούν επανέλεγχο της λογικής των “χημικών θεραπειών” και της βιολογικής εξήγησης των ψυχικών διαταραχών. H Επιτροπή Αποδεδειγμένης Ψυχιατρικής (Council of Evidence-Based Psychiatry) ήδη πιέζει για ριζικές αλλαγές.

“Χάπια χαράς” ή “χάπια εξάρτησης”; Σκεφτείτε και κρίνετε…

Προειδοποίηση: Ένας ασθενής που κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών δεν πρέπει να σταματάει τη θεραπεία χωρίς τη συμβολή του γιατρού του.

Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker