TRAVEL+LEISURE

Βαλέτα | Ο top πολιτιστικός προορισμός της Ευρώπης

Σε μία πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία, όπως η Βαλέτα της Μάλτας είναι απόλυτα φυσικό για τους κατοίκους της να αποφεύγουν κάθε αλλαγή. Ωστόσο, ο ορισμός της πόλης ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2018 έδωσε το έναυσμα για την σταδιακή μεταμόρφωσή της. Τώρα, η Βαλέτα υφίσταται μία σύγχρονη αναβίωση.

Η νέα γενιά των ντόπιων, μαζί με διεθνής designers και επενδυτές, μετατρέπουν τη Βαλέτα στον πιο trendy πολιτιστικό προορισμό. Το κάποτε ανιαρό παλιό λιμάνι είναι πλέον γεμάτο ζωή, όπου εγκαταλελειμμένες μονοκατοικίες μετατρέπονται σε κομψά boutique hotels και μικρές ανεξάρτητες γκαλερί.

Όπως λέει ο Konrad Buhagiar, ντόπιος αρχιτέκτονας, η ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα έδωσε το έναυσμα: Ξαφνικά, όλοι ήθελαν να αγοράσουν μία μονοκατοικία ή να ξεκινήσουν μία επιχείρηση εδώ.Έκτοτε, χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επενδυθεί σε μία σειρά εντυπωσιακών projects, όπως το MUZA – το νέο κτίριο που θα στεγάσει το Εθνικό Μουσείο στο ιστορικό Auberge d’ Italie. “Η επιλογή τη πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα έχει δημιουργήσει τρομερά θετική ενέργεια εδώ, όπως και η οικονομική στήριξη τόσο από τη Μάλτα όσο και από το εξωτερικό,” προσθέτει ο Buhagiar.Μαζί με τον συνεργάτη του, David Drago, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μοντέρνες κατασκευές που συμπληρώνουν το ιστορικό τοπίο της Βαλέτα ανοίγοντας δρόμο για το μέλλον της. Ένα από τα μεγαλύτερα projects τους είναι το Barrakka Lift, ένα ασανσέρ 20 ορόφων από αλουμίνιο και γυαλί στο πλάι ενός από τα τείχη του φρουρίου.

The Barrakka Lift.
Η θέα των σκαλοπατιών από την κορυφή του Barrakka Lift προκαλεί ζάλη.

Σύμφωνα με τους δύο αρχιτέκτονες, η αναβίωση της Βαλέτα άρχισε δειλά το 1989 όταν λήφθηκε η απόφαση να προσλάβουν τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano για να σχεδιάσει ένα πιο σύγχρονο κτίριο για την Βουλή και μία πιο μοντέρνα κύρια είσοδο στην πόλη. “Οι άνθρωποι άρχισαν τότε να σκέφτονται τι θα μπορούσε να είναι η Βαλέτα.”

Η πύλη του Piano (City Gate) ολοκληρώθηκε το 2014: Μία μεταλλική γέφυρα οδηγεί στη στενή είσοδο της πόλης, η οποία χωρίζει τα τείχη. Από εκεί, φαρδιά σκαλοπάτια οδηγούν στη νέα Βουλή, μία μνημειώδη κατασκευή που μοιάζει με αιωρούμενους κύβους ασβεστόλιθου.

Αν και τα κτίρια του Piano αρχικά δέχθηκαν άσχημη κριτική από τους ντόπιους, όλοι τώρα τα θεωρούν σημαντικά σύμβολα της νέας Βαλέτα. “Οι κάτοικοι της Μάλτας τώρα ταξιδεύουν περισσότερο κι έτσι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής,” σχολιάζει ο Buhagiar.

Το μνημειώδες κτίριο της Βουλής σε design του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Υπάρχει ελπίδα ότι αυτοί οι νέοι πολιτιστικοί χώροι θα ενθαρρύνουν τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Μία μικρή ομάδα νεαρών Μαλτέζων καλλιτεχνών, όπως ο γλύπτης Kane Cali, έχουν επιστρέψει στη Βαλέτα φέρνοντας “καινούριο αέρα” στην πόλη.

Τα εκθέματα του γλύπτη Kane Cali αποτελούν σύγχρονη απόδοση της μακράς ιστορίας που κατέχει η Μάλτα στην τέχνη.

Όσο σύγχρονη κι αν γίνεται η πολιτιστική σκηνή της Βαλέτα, το πρώτο μέρος που οφείλει να επισκεφθεί κανείς εξακολουθεί να είναι ο Συν-Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννου, μία εκκλησία κτισμένη στο κέντρο της πόλης από τους Ιππότες της Μάλτας του 16ου αιώνα.

Αν και το πέτρινο κτίριο φαίνεται λιτό εξωτερικά, χαρακτηρίζεται από μοναδική μπαρόκ πολυτέλεια στο εσωτερικό του. Κοιτάζοντας το μαρμάρινο πάτωμα με τους περίτεχνα διακοσμημένους τάφους και κάθε ζωγραφιστή λεπτομέρεια, κατανοεί κανείς πόσο δύσκολο έργο είναι για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και designers να συναγωνιστούν το μεγαλείο των παλαιών.

Αν σε κάτι αφθονεί η Βαλέτα, είναι η χαλαρή νυκτερινή ζωή της. Κοντά στο πασίγνωστο Café Society, υπάρχει το Bridge Bar -ένας χώρος με jazz μουσική σε ένα απίστευτο κτίριο με εσωτερικά μπαλκόνια και μία υπέροχη μοβ μπουκαμβίλια να στολίζει την πρόσοψη. Πολλά μικρότερα bars (προσοχή, και οίκοι ανοχής) είναι συγκεντρωμένα στη Strait Street.

Το Café Society ξεχωρίζει ανάμεσα στην αναπτυσσόμενη νυκτερινή ζωή της Βαλέτα.
Παλιές ταμπέλες και καθίσματα στο πεζοδρόμιο συνθέτουν την Merchant Street στη Βαλέτα.

Οι ντόπιοι συχνά αστειευόμενοι λένε ότι ένα καινούριο boutique hotel ξεπετάγεται κάθε μήνα. Σίγουρα, το πιο κομψό της πόλης είναι το Casa Ellul, ένα τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο με 8 πολυτελείς σουίτες. Φυσικά, για εκείνους που προτιμούν την πολυτέλεια και την εξυπηρέτηση ενός πιο παραδοσιακού ξενοδοχείου, ιδανική επιλογή είναι το ανακαινισμένο ιστορικό Phoenicia Malta. Αν κάποιο ξεχωρίζει από τα πιο πρόσφατα είναι το La Falconeria με τα μεγάλα παράθυρα και τα μεσαιωνικά έπιπλα. Αξίζει να επισκεφθείτε το εστιατόριο του ξενοδοχείου (L’ Artiglio) όπου το μενού αλλάζει καθημερινά και είναι πάντα εμπνευσμένο από την τοπική κουζίνα.

Το ξενοδοχείο Valletta Vintage προσφέρει ζεστούς εσωτερικούς χώρους λουσμένους στο φυσικό φως.

Το φαγητό είναι όπως και η γλώσσα της Μάλτας: Πολυπολιτισμικό. Το φαγητό της Μάλτας είναι μία μίξη Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής κι έχει γεύση περιπέτειας. Το να φας καλά στη Βαλέτα είναι εύκολο. Υπάρχει τουλάχιστον μία εξαιρετική οικογενειακή ταβέρνα σε κάθε δρόμο, από το φιλικό Legligin (ένα wine bar με υπέροχο μενού στα €30) μέχρι το κομψό Rubino με τα απλά αλλά νόστιμα πιάτα του.

Στο Harbor Club (μία ανακαινισμένη αποθήκη του 18ου αιώνα) η απίστευτη θέα και ο εσωτερικός χώρος ξεπερνούν το μενού. Πολλά μικρά μαγαζιά προσφέρουν γρήγορο και νόστιμο φαγητό, όπως το Taproom και το No. 43 που σερβίρει φρέσκες σαλάτες και εξαίσιο καφέ.

Μην αμελήσετε να κάνετε μία βόλτα στην ανακαινισμένη αγορά Is-Suq-tal-Belt. Εκεί θα βρείτε πάγκους με πολλά φρέσκα ντόπια προϊόντα και φαγητά.
Κάθε σύγχρονη κατασκευή, κάθε τύπου ανάπτυξη στη Βαλέτα, αποτελεί απόδειξη του πλούσιου πολιτιστικού παρελθόντος της καθώς και σημάδι ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος.
Θέα μέσα από έναν από τους πολλούς στενούς παράδρομους της Βαλέτα.
Κάντε κοινοποίηση στους φίλους σας! Και μέσω Messenger ή Viber!
Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker