AFFAIRS+SOCIETY

Η ιστορία του φεμινιστικού κινήματος μέσα από φωτογραφίες

Όταν η κωμικός Chelsea Handler τουίταρε “This is the year of the woman” αναφερόμενη στην αποκάλυψη διάφορων γυναικών ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Αμερικανό παραγωγό Harvey Weinstein, κατάφερε να δώσει τον πιο επιτυχημένο χαρακτηρισμό σε ένα ταραχώδες 2017.

Μόλις 21 ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους, 5.000.000 γυναίκες συμμετείχαν στο Women’s March σε όλον τον κόσμο. Φαίνεται πως αυτή η παγκόσμια διαδήλωση έδωσε βήμα για την υπόλοιπη χρονιά και η μάχη υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας κέρδισε ξανά την προσοχή που της αξίζει.

Η μάχη για ίσα δικαιώματα δεν είναι κάτι που έφερε το 2017, φυσικά… Οι γυναίκες που απαιτούν ισότητα έχουν συνθέσει ένα από τα πιο σταθερά κομμάτια της ανθρώπινης ιστορίας, ιδιαίτερα τον προηγούμενο αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταγραφεί μέσα από φωτογραφίες.

“Κοιτάζουμε τις φωτογραφίες του Women’s March και είναι τόσο απογοητευτικά όμοιες με την πρώτη πορεία που οργάνωσαν οι σουφραζέτες στην Ουάσινγκτον το 1913”, σχολιάζει ο Bob Ahern, υπεύθυνος φωτογραφικών αρχείων στο Getty Images.

“Κατά τη δεκαετία του ’70 σημειώθηκε τρομερή πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών. Μέχρι τότε, η γυναίκα δεν μπορούσε να βγάλει ούτε καν πιστωτική κάρτα στο όνομά της… και ο βιασμός εντός του γάμου δεν αποτελούσε ζήτημα”, αναφέρει η Sara Bijani, υποψήφια διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας στο Michigan State University.

Το 1963 ο JF Kennedy υπέγραψε υπέρ της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών που ασκούν το ίδιο επάγγελμα, ωστόσο, το 2017 (54 χρόνια αργότερα) η μισθοδοσία των γυναικών είναι τόσο χαμηλότερη από των ανδρών ώστε αναλογικά θα λέγαμε ότι οι γυναίκες εργάζονται δωρεάν 10 εβδομάδες το χρόνο.

Αυτές οι φωτογραφίες, αν και τοποθετούνται χρονικά έναν αιώνα πίσω, ακόμη αποτελούν έμπνευση. Έχουν τη δύναμη να μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, εν μέσω ιστορικών γεγονότων, και να προκαλέσουν αλλαγές. Πιθανόν αυτή να είναι η “Χρονιά της Γυναίκας”, αλλά σίγουρα δεν είναι η πρώτη και -ελπίζουμε- ούτε η τελευταία.

3 Μαρτίου 1913: Οι Αμερικανίδες σουφραζέτες Rosalie Jones και Ida Craft ηγούνται μίας πορείας από τη Νέα Υόρκη προς τη Ουάσινγκτον με σκοπό να συμμετάσχουν στην παρέλαση της National American Woman Suffrage Association.
21 Μαΐου 1914: Η Αγγλίδα σουφραζέτα Emmeline Pankhurst συλλαμβάνεται έξω από το Buckingham Palace, όπου η ίδια έχει οργανώσει μία πορεία ζητώντας ακρόαση από τον King George V.
1920: Οι σουφραζέτες πανηγυρίζουν την τροποποίηση του άρθρου περί ψηφοφορίας.
10 Ιουνίου 1963: Ο Πρόεδρος Kennedy μοιράζει στυλό στο Λευκό Οίκο κατά το ψήφισμα υπέρ της ίσης μισθοδοσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
1965: Πορτρέτο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου, Gloria Steinem, η οποία υπήρξε πολιτική ακτιβίστρια και μία από τις ιδρύτριες του μοντέρνου φεμινιστικού κινήματος.
19 Απριλίου 1967: Ο προπονητής Jock Semple εισβάλλει στον αγώνα δρόμου προσπαθώντας να τραβήξει την Kathy Switzerm (Νο 261) εκτός αγώνα. Οι άνδρες δρομείς σχηματίζουν ένα προστατευτικό τείχος γύρω από τη Switzerm μέχρι να απομακρύνουν τον διαμαρτυρόμενο.
1 Αυγούστου 1969: Διαδηλώτριες πετούν τα σουτιέν τους κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας έξω από ένα πολυκατάστημα του Σαν Φρανσίσκο.
26 Αυγούστου 1970: Μεγάλος αριθμός γυναικών προχωρά σε πορεία κατά μήκος της 5th Avenue στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσει τα 50 χρόνια δικαιώματος ψήφου της γυναίκας στις ΗΠΑ.
26 Αυγούστου 1970: Γυναίκες προχωρούν σε πορεία στο St. Louis ως μέρος της διαδήλωσης για τη γυναικεία απελευθέρωση στη 15η επέτειο της επικύρωσης του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
6 Μαρτίου 1971: Μέλη του National Women’s Liberation Movement σηματοδοτούν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας με μία πορεία υπέρ των ίσων δικαιωμάτων στο Λονδίνο.
1975: Γυναίκες διαδηλώνουν υπέρ της σεξουαλικής ισότητας στη Νέα Υόρκη κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα “Είναι δύσκολο να κερδίσεις ίσα δικαιώματα για ένα κομμάτι κρέας”.
19 Νοεμβρίου 1977: Εκπρόσωποι του φεμινιστικού κινήματος πανηγυρίζουν για το ψήφισμα μίας απόφασης υπέρ των ίσων δικαιωμάτων στο National Women’s Conference στο Χιούστον.
19 Μαρτίου 1980: Γυναίκες έξω από το Κοινοβούλιο διαδηλώνουν υπέρ του δικαιώματος της νόμιμης άμβλωσης.
9 Απριλίου 1995: Χιλιάδες διαδηλώτριες συγκεντρώνονται στη Ουάσινγκτον κατά των αποφάσεων της 104ης Αμερικανικής Συνέλευσης για τις φτωχές γυναίκες, την άμβλωση και τη βία κατά των γυναικών.
17 Οκτωβρίου 2016: Ακτιβίστριες προχωρούν σε διαδήλωση κατά του υποψήφιου Προέδρου Donald Trump για την άδικη μεταχείρισή του προς τις γυναίκες.
21 Ιανουαρίου 2017: Διαδηλώτριες κάνουν πορεία στην Pennsylvania Avenue, συμμετέχοντας στο Women’s March στην Ουάσινγκτον.
21 Ιανουαρίου 2017: Διαδηλώτριες παίρνουν μέρος στο Women’s March στο Λονδίνο.
29 Οκτωβρίου 2017: Μία φωτογραφία δείχνει τα μηνύματα #MeToo και #BalanceTonPorc (“Αποκάλυψε Το Γουρούνι Σου”) στην παλάμη μίας διαδηλώτριας κατά τη διάρκεια μίας συγκέντρωσης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στο Παρίσι.
Κάντε κοινοποίηση στους φίλους σας! Και μέσω Messenger ή Viber!
Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker