DONTMISSWINE & SPIRITS

Κρασί του πάγου

Αν και το κρασί του πάγου (ice wine) ήταν κυρίως γνωστό στους κατοίκους του Καναδά, όπου παράγεται και καταναλώνεται το 90% του εξαιρετικά εύγευστου κρασιού, φαίνεται πως η δημοτικότητά του αυξάνεται και στις υπόλοιπες χώρες. Η διάδοσή του ήταν πραγματικά θέμα χρόνου, καθώς πρόκειται για ένα γλυκό παχύρρευστο κρασί που μόνο ικανοποίηση μπορεί να προκαλέσει στον ουρανίσκο.

“Η παραγωγή του ice wine είναι δύσκολη και πολυδάπανη, γι’ αυτό και οι περισσότεροι οινοποιοί την αποφεύγουν,” εξηγεί ο Craig McDonald, παραγωγός των καλύτερων κρασιών του πάγου. Για να είναι καλό το κρασί, χρειάζονται ακραίες καιρικές συνθήκες: Πολλή ζέστη το καλοκαίρι για να μεγαλώσουν τα σταφύλια και πολύ κρύο το χειμώνα (-8℃) για να παγώσουν επάνω στο αμπέλι. Τα σταφύλια συλλέγονται ακριβώς τότε: Τις παγωμένες ημέρες.”

Η παγωνιά αναγκάζει τα σταφύλια να βγάλουν το νερό τους. Αυτό που μένει είναι μία μικροσκοπική σταγόνα από νέκταρ, από το οποίο φτιάχνεται το ice wine. Δέκα ρώγες παρέχουν μόλις 1ml νέκταρ, κάτι το οποίο εξηγεί το κόστος του: Ένα μπουκάλι 375ml πωλείται περίπου προς €45.

Απαιτείται προσοχή, όμως. Η Αυστρία και η Γερμανία παράγουν κρασί από σταφύλια που παγώνουν με τεχνητά μέσα. Για να έχει την επίσημη ετικέτα “Ice Wine”, το κρασί πρέπει να φτιάχνεται από σταφύλια που παγώνουν φυσικά πάνω στο αμπέλι.

 

Κάντε κοινοποίηση στους φίλους σας! Και μέσω Messenger ή Viber!
Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker