fbpx
AFFAIRS+SOCIETYSLIDER

Πλούτος και φήμη | Τι άλλαξε στον ορισμό και στη σημασία τους;

Show some love, share!

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου The Lifestyles of the Rich and Famous Cookbook – Recipes and Entertaining Secrets for the Most Extraordinary People in the World (Robin Leach, 1992) μπορεί εύκολα να δει κανείς τι σήμαινε “καλό φαγητό” μέχρι το 1991 και τι σηματοδοτούσε γενικότερα η ιδέα του πλούτου και της φήμης για τις προηγούμενες γενιές.

Αστέρια του Hollywood, μέλη βασιλικών οικογενειών, επιτυχημένοι επιχειρηματίες και celebrities παρέθεταν γεύματα με φαγητά ισάξια του πλούτου τους κι έτρωγαν σε πιάτα διακοσμημένα με χρυσό 24k. Οι φωτογραφίες του βιβλίου έκαναν τον πλούτο και τη δόξα να φαίνονται τόσο μακρινά για τον μέσο άνθρωπο, που το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να ρίχνει κλεφτές ματιές στις πολυτελείς επαύλεις τους και σε καθημερινές στιγμές τους μέσα από κάποιο περιοδικό. Μόλις μία γενιά αργότερα, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε celebrities με φόρμες γυμναστικής κι έναν καφέ στο χέρι, μία εικόνα που θα μπορούσε να ήμουν εγώ ή εσύ. Τι άλλαξε;

Οι πλούσιοι έτρωγαν πλούσιο φαγητό

Κανένας από τα παλιά μεγάλα ονόματα δεν μιλούσε για βιολογικά προϊόντα και ντομάτες heirloom. Stars όπως η Gabor και η Joan Collins μπορεί να ήταν πλούσιες, αλλά είχαν ζήσει τη στέρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως παιδιά. Το “καλό φαγητό” για εκείνες δεν είχε να κάνει μόνο με εξωτικά συστατικά αλλά και με τις θερμίδες. Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο.

Αντίθετα, η διατροφική κουλτούρα των celebrities τώρα είναι συνυφασμένη με την ευεξία – που στις μέρες μας μεταφράζεται ως “ισχνότητα”. Το καλό φαγητό, πλέον, είναι αυστηρό: Χυμοί, τονωτικά συμπληρώματα και super foods που υπόσχονται τόνωση στο σώμα, στο μυαλό και στη σεξουαλική ζωή. Αυτό προωθούν οι σημερινοί celebrities, όπως η Gwyneth Paltrow, υποσχόμενοι ένα μέλλον χωρίς ρυτίδες με αποξηραμένα μανιτάρια και τσάι matcha.

Η Audrey Hepburn παρουσιάζει έναν δίσκο με canapes από χαβιάρι και διαμάντια αξίας €520.000 σε ένα cocktail party στο Plaza Athenee Hotel του Παρισιού (12/01/1962).

Τι σημαίνει “πλούσιος” στις μέρες μας;

Πριν την εποχή των realities, μία λήψη στο σπίτι ενός διάσημου ήταν προσεκτικά σκηνοθετημένη. Τις σπάνιες φορές που ο τηλεθεατής είχε την ευκαιρία να δει στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή ενός star στην έπαυλή του, όλα παρουσιάζονταν αψεγάδιαστα. Ο πλούτος “της παλιάς σχολής” πάντα προκαλούσε θαυμασμό και -αρκετές φορές – σεβασμό. Αυτή η εποχή έλαβε τέλος με την εισαγωγή δύο shows στην τηλεόραση: Τα MTV Cribs (2000) και Who Wants to Marry a Millionnaire (2002) κατέρριψαν κάθε ψευδαίσθηση ότι ο πλούτος και το γούστο είναι αναπόσπαστα δεμένα.

Ο πλούτος, πλέον, δεν έχει να κάνει τόσο με τις απολαύσεις και την καλοπέραση όσο με τα εξεζητημένα γούστα. Παλαιότερα, θα ήταν αστακός σερβιρισμένος στη βεράντα ενός παλατιού. Τώρα, είναι αγριογούρουνο σε ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου σε κάποιο απομονωμένο νησί.

Διάσημοι επειδή είναι… διάσημοι

Δεκαετίες πίσω, οι άνθρωποι ήταν διάσημοι είτε επειδή γεννήθηκαν πλούσιοι είτε επειδή δούλεψαν κι έγιναν πλούσιοι. Ήταν εξέχουσες προσωπικότητες, καλλιτέχνες, μεγαλοεπιχειρηματίες, επαγγελματίες αθλητές… Οι Jenners, που κάπου μέσα στο 2000 έγιναν οι Kardashians, έθεσαν το πρότυπο του να είσαι διάσημος επειδή… απλά είσαι διάσημος. Παίρνοντας μαθήματα από το Cribs και το Who Wants to Marry a Millionnaire έγιναν “διδάκτορες” στο πώς να είναι παρόντες σε κάθε κοσμική και κοινωνική εκδήλωση, χωρίς να κάνουν κάτι στην πραγματικότητα.

Οι γκουρού του lifestyle και όσοι κυνηγούν τη φήμη έχουν μία ανεξήγητη επιρροή. Αυτό που βλέπετε είναι τα πρώτα γνωρίσματα μίας νέας εικόνας του πλούτου. Πάρτε τους Jenner-Kardashians ως παράδειγμα. Μπορεί να είναι εξαιρετικά πλούσιοι, αλλά δεν έχουν τίποτα παραπάνω από εμάς – πέρα από έναν λογαριασμό στο Instagram με αμέτρητους followers όπου προβάλλουν την πλουσιοπάροχη καθημερινή ζωή τους.

Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker