fbpx
SLIDERURBANISM

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος μιας πόλης;

Show some love, share!

Πολλοί είναι αυτοί που συζητούν ποιος είναι ο ιδανικός πληθυσμός για μία χώρα. Όμως, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού συγκεντρώνεται στις μεγαλουπόλεις, ίσως αυτό που θα έπρεπε τελικά να συζητάμε είναι το ιδανικό μέγεθος μία πόλης. Ιστορικά, πολλές είναι οι θεωρίες για το ποιο θα έπρεπε να είναι αυτό. Πόση σημασία, όμως, έχει στην πραγματικότητα;

Από τον Αριστοτέλη στον Marchetti

Για τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ), το κλειδί ήταν η ισορροπία. Οι πόλεις όφειλαν να περιέχουν έναν ελάχιστο αριθμό πολιτών για να μπορούν να λειτουργούν πολιτικά. Ομοίως, ο πληθυσμός μίας πόλης έπρεπε να είναι αντίστοιχος με το μέγεθος της περιοχής από το οποίο αντλούσε τους πόρους της, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει μία “καλή ζωή”.

Τον 20ό αιώνα, και όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται, υπήρξε μία σκόπιμη προσπάθεια περιορισμού του μεγέθους των πόλεων. Πώς, όμως, καθορίζεται το ιδανικό μέγεθος μιας πόλης;

Στα τέλη του 1950, ο πολεοδόμος Lewis Keeble έγραψε ότι “το ιδανικό μέγεθος μιας πόλης θα μπορούσε να καθορίζεται από την απόσταση που χρειάζεται να καλύπτουν οι πολίτες για να φτάσουν στην εξοχή”. Αν ακολουθήσουμε τη συλλογιστική του, το ιδανικό μέγεθος μίας πόλης που έχει 5 κατοίκους ανά στρέμμα θα ήταν 1.600.000 στρέμματα. Για μία πόλη όπου ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε δημόσια μεταφορά, ο Keeble υπολόγιζε το μέγεθος της πόλης γύρω στα 40.000.000 στρέμματα.

Αν και ο Keeble ήταν ο πρώτος που χαρακτήρισε τους υπολογισμούς του αφελείς, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο υπολογισμός του μεγέθους μίας πόλης με βάση τους βιολογικούς περιορισμούς του ανθρώπινου σώματος και τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, αντικατοπτρίζει -αν μη τι άλλο- έναν σύγχρονο τρόπο σκέψης.

40 χρόνια μετά, ο Ιταλός φυσικός Cesare Marchetti μίλησε για την “πόλη των 30 λεπτών” – μία πόλη όπου οι καθημερινές δραστηριότητες των πολιτών θα έπρεπε να είναι σε απόσταση 30 λεπτών από τα σπίτια τους.

Δεν έχει σημασία το μέγεθος

Η βιωσιμότητα, όμως, μιας πόλης δεν έχει να κάνει ούτε με τον πληθυσμό που προσελκύει για να ζήσει και να δουλέψει εκεί, ούτε με το μέγεθός της. Το Τόκιο είναι η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο κι όμως ποτέ δεν θα φτάσει στην κορυφή της κλίμακας βιωσιμότητας. Και αυτό γιατί αν και διαθέτει εκπληκτικές υποδομές, δεν προσφέρει ποιότητα ζωής. Παρ’ όλα αυτά, έχει καταφέρει να εξυπηρετεί όλα τα εκατομμύρια των κατοίκων του. Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, δεν είναι το μέγεθος μιας πόλης αλλά πώς την χρησιμοποιούμε.

Τα πράγματα στα οποία θα έπρεπε να εστιάσουν οι πολεοδόμοι σε ό,τι αφορά τις αστικές περιοχές είναι η διασύνδεση των πόλεων, η μεταφορά μέσα στις πόλεις και ανάπτυξη των μικρών πόλεων.

Διασύνδεση των πόλεων: Οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αντιληφθεί ότι για να εκμεταλλευτούν τις εκτάσεις που μπορούν να αστικοποιηθούν πρέπει να συνδέσουν τις μεγάλες και τις μικρές πόλεις με σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μικρές πόλεις είναι αυτές που έχουν περιθώριο ανάπτυξης.

Μεταφορά μέσα στις πόλεις: Αν και οι υποδομές διαφέρουν από πόλη σε πόλη, το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας τεχνολογικής επανάστασης σε ότι αφορά τη μεταφορά. Μετρό, ποδηλατόδρομοι και η αυξανόμενη εμφάνιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Μία ανάπλαση που θα εξυπηρετούσε τους κατόχους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μηχανών μόνο ωφέλιμη θα μπορούσε να είναι για το μέλλον της πόλης.

Ανάπτυξη μικρών πόλεων: Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το Δελχί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο, με πληθυσμό που αγγίζει αυτόν του Τόκιο αλλά χωρίς τις ίδιες υποδομές. Οι δέκα πιο αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο βρίσκονται στην Αφρική. Η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πόλη μέχρι το 2035 θα είναι το Ζίντερ, στο Νίγηρα. Αυτή είναι μία παγκόσμια τάση που πρέπει να κάνει τους πολεοδόμους να σκεφτούν ότι οφείλουν να εστιάσουν στις μικρές πόλεις για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Όπως πολύ σοφά έλεγε ο Αριστοτέλης, “οι πόλεις είναι βιολογικές οντότητες”. Όπως όλοι οι βιολογικοί οργανισμοί, πρέπει να έχουν φυσικά όρια τα οποία, δυστυχώς, οι μεγαλουπόλεις ξεπερνούν με κάθε δυνατό τρόπο. Το πόσο θα αντέξει η ανθρωπότητα να το κάνει αυτό είναι απλά ζήτημα βιολογικού πεπρωμένου.

Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker