fbpx
BUSINESS+LEADERSHIPDONTMISS

Πώς να γίνετε πιο παραγωγικοί δουλεύοντας λιγότερες ώρες

Show some love, share!

Πώς θα αντιδρούσατε αν κάποιος σας έλεγε ότι όταν είστε πιεσμένοι στη δουλειά, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δουλεύετε λιγότερο; Σίγουρα θα βάζατε τα γέλια… Κι όμως, αυτή ακριβώς μπορεί να είναι η λύση για να πετυχαίνετε περισσότερα και να διατηρείτε μία ισορροπία στη ζωή σας.

Οι μάνατζερ αρχίζουν να συνειδητοποιούν κάτι πολύ εύστοχο: Ο εγκέφαλος και το σώμα λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν περισσότερα πράγματα να κάνουν σε λιγότερο χρόνο. Ακόμα και οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται 35 ώρες την εβδομάδα είναι λιγότερο παραγωγικοί από εκείνους που εργάζονται μόνο 20. Καλή η θεωρία αλλά ας δούμε κάποιους πρακτικούς τρόπους μείωσης των ωρών εργασίας μας και ταυτόχρονης αύξησης της παραγωγικότητάς μας…

Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Sendhil Mullainathan, “όταν προσπαθούμε να γεμίσουμε μία ολόκληρη ημέρα με επαγγελματικές υποχρεώσεις, καταλήγουμε να σέρνουμε τα πόδια μας”. Αντίθετα, όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, έχουμε κίνητρο να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο παραγωγικό απ’ ότι αν είχαμε όλη την ημέρα στη διάθεσή μας.

Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε επαγγέλματα όπου απαιτείται διαρκής φυσική παρουσία, όπως π.χ. η διδασκαλία, είναι όμως μία εφικτή πραγματικότητα για τους ανεξάρτητους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους managers που θέλουν να αυξήσουν την αποδοτικότητα των υπαλλήλων τους.

Για να καταφέρετε κι εσείς να ολοκληρώνετε περισσότερα σε λιγότερες ώρες δουλειάς, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα:

Κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση: “Αν αυτό είναι το μόνο που θα καταφέρω σήμερα, θα είμαι ικανοποιημένος;”

Δομήστε την ημέρα σας με βάση το τι είναι σημαντικό να γίνει. Αντί να περιφέρεστε κάνοντας τυχαία ό,τι καθήκον τύχει μπροστά σας, αποφασίστε ποιο θα είναι αυτό το πράγμα που με την ολοκλήρωσή του θα νιώσετε υπερήφανοι στο τέλος της μέρας και κάντε το.

Να είστε παραγωγικοί, όχι απλά απασχολημένοι

Οι άνθρωποι που είναι διαρκώς απασχολημένοι, είναι στην πραγματικότητα κακοί διαχειριστές του χρόνου και της ενέργειάς τους. Οι παραγωγικοί άνθρωποι είναι ακριβώς το αντίθετο: Καταφέρνουν να ολοκληρώσουν πολλά πράγματα χωρίς να κυριεύονται από αυτά, γι’ αυτό κι έχουν καλή απόδοση.

Αυτοματοποιείστε ό,τι μπορείτε

Φροντίστε να μην κάνετε πράγματα που μπορείτε να αυτοματοποιείσετε μέσω κάποιου μηχανήματος. Κρατήστε την ενέργεια και τον χρόνο σας για εργασίες που μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε.

Ξεφορτωθείτε οτιδήποτε σας αποσπά την προσοχή

Βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος που αφιερώνετε στη δουλειά σας είναι χωρίς περισπασμούς. Απενεργοποιείστε τις ειδοποιήσεις σας, αποσυνδεθείτε από το email σας και εστιάστε σε αυτό που κάνετε.

Εντοπίστε τι εξαντλεί την ενέργειά σας

Μην αρχίσετε την ημέρα σας με κάτι που σας εξουθενώνει ή σας εκνευρίζει. Η επίλυση, για παράδειγμα, ενός προβλήματος τεχνικής φύσεως σίγουρα μπορεί να περιμένει μέχρι το απόγευμα ή, ακόμα καλύτερα, να επιλυθεί από κάποιον με περισσότερη τεχνογνωσία.

Βελτιώστε την καθημερινή σας ρουτίνα

Επιλέξτε τα ρούχα που θα φορέσετε και το κολατσιό που θα πάρετε μαζί σας από το προηγούμενο βράδυ. Κάντε ό, τι μπορείτε για να μειώσετε την πρωινή καθημερινή σας ρουτίνα. Όσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνετε σε πράξεις ρουτίνας, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ημερήσια παραγωγικότητά σας.

Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker