fbpx
BUSINESS+LEADERSHIPDONTMISS

Πώς να ξεκινήσετε μία online επιχείρηση με €100

Show some love, share!

Έχετε την ιδέα, αλλά δεν έχετε το χρήμα… Πιθανότατα αυτό σας κρατά από το να ξεκινήσετε τη δική σας online επιχείρηση, επειδή σίγουρα πιστεύετε ότι για αυτό το επαγγελματικό βήμα θα χρειαστείτε κάποιες χιλιάδες ευρώ. Λοιπόν, κάνετε λάθος! Θα σας αποδείξουμε πώς με 8 απλά βήματα μπορείτε να ξεκινήσετε την online επιχείρησή σας με μόλις €110…

Επιχειρηματική ιδέα: €0

Το εκπληκτικό με τις ιδέες είναι ότι είναι απολύτως δωρεάν. Και μπορεί μία από αυτές να είναι “η ιδέα του ενός εκατομμυρίου”. Αν είστε στη φάση “αναζήτησης ιδεών”, αρκεί να εστιάσετε σ΄ένα καθημερινό σας πρόβλημα και να αναζητήσετε λύσεις. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα, οι οποίοι με χαρά θα γίνουν πελάτες σας αν βρείτε τον τρόπο να τους διευκολύνετε τη ζωή.

Αξιολόγηση της επιχειρηματικής ιδέας: €10

Τώρα που έχετε την ιδέα, πρέπει να δείτε αν πραγματικά αξίζει. Θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να δημιουργήσετε το πρότυπο. Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι η δημιουργία ενός προτύπου προϋποθέτει μία μεγάλη επένδυση. Θα σας εκπλήξουμε λέγοντας ότι στην πραγματικότητα θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολύ λίγα. Οι δύο πιο συμφέρουσες τεχνικές αξιολόγησης (που τυχαίνει να είναι και οι πιο αποτελεσματικές) είναι να φτιάξετε μία ιστοσελίδα ή να κάνετε το “τεστ του cafe”.

Αν καταλήξετε στην επιλογή της ιστοσελίδας, φτιάξτε μία απλή σελίδα που θα διαφημίζει το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Δεν χρειάζεστε κάτι εντυπωσιακό σε αυτήν τη φάση, το μόνο που θέλετε να εξακριβώσετε είναι αν κάποιος θα πλήρωνε για αυτό που πουλάτε ή όχι. Με €10 /μήνα μπορείτε να στήσετε μία απλή ιστοσελίδα (λεπτομέρειες παρακάτω) και να δείτε αν υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό που προσφέρετε. Με μία προπώληση σε προνομιακή τιμή πριν το λανσάρισμα του προϊόντος σας, εύκολα θα δείτε αν υπάρχει ανταπόκριση.

Για την δεύτερη τεχνική αξιολόγησης, το τεστ του cafe, το μόνο που χρειάζεστε είναι να φτιάξετε μία μικρή ταμπέλα όπου θα αναγράφεται ότι προσφέρετε καφέ σε όποιον σας αφιερώσει 10′ από το χρόνο του. Πηγαίνετε σε ένα κοντινό cafe και περάστε μία ημέρα μιλώντας με ανθρώπους. Θα πρέπει να έχετε κάποιες φωτογραφίες με το concept ή το προϊόν σας και να ακούσετε την άποψη των πιθανών πελατών σας. Θα μάθετε τι τους αρέσει στο προϊόν, τι όχι, πόσο θα πλήρωναν γι’ αυτό και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Έκδοση κάρτας μέλους σε βιβλιοθήκη: €0

Το κόστος για αυτό μπορεί να διαφέρει από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη, αλλά μία έκδοση κάρτας μέλους στην βιβλιοθήκη της περιοχής σας είναι πάντα μία από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε. Και συνήθως, είναι δωρεάν. Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, δεν μπορείτε να γίνετε επιχειρηματίες αν δεν είστε διατεθειμένοι να μάθετε. Η γνώση είναι πολύτιμη για έναν επιχειρηματία και μία τέτοια κάρτα σας δίνει πρόσβαση σε έναν ολόκληρο θησαυρό πληροφοριών. Ακόμα κι αν η ανάγνωση βιβλίων δεν είναι το φόρτε σας, είμαστε στην εποχή της τεχνολογίας! Υπάρχουν άπειρες πηγές από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε εντελώς δωρεάν πληροφορίες για το πώς να αρχίσετε μία επιχείρηση.

Διαφήμιση στα social media: €0

Ότι κι αν είναι αυτό που πουλάτε, θα πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε τα social media ως μέσο marketing. Όποια πλατφόρμα κι αν χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να φροντίζετε να κοινοποιείτε ποιοτικό περιεχόμενο και με συνέπεια. Το πώς ορίζεται ένα περιεχόμενο ποιοτικό εξαρτάται από το κοινό σας. Έχει παρατηρηθεί ότι το κοινό του Instagram προτιμά τα ενθαρρυντικά quotes, ενώ στο Facebook τα videos είναι εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση.

Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε το δικό σας επαγγελματικό προφίλ στα social media με ένα εργαλείο όπως το Canva. Ακόμα και στην δωρεάν έκδοσή τους, έχετε πρόσβαση σε χιλιάδες templates και εικόνες. Για να βρείτε εικόνες που δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, αρκεί να επισκεφθείτε sites όπως το Pexels ή το Pixabay, που έχουν ολόκληρες βιβλιοθήκες εντελώς δωρεάν.

Το δεύτερο σημαντικό μέρος είναι η συνέπεια. Δεν μπορείτε να περιμένετε να αποκτήσετε δυνατό following στα social media χωρίς συχνές κοινοποιήσεις. Επειδή η χειροκίνητη κοινοποίηση μπορεί να καταλήξει πραγματική αγγαρεία, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο αυτόματου ποσταρίσματος. Το Buffer και το Hootsuite επιτρέπουν την δωρεάν χρήση των αυτοματοποιημένων εργαλείων τους.

.Δημιουργία επαγγελματικής ιστοσελίδας: €25 – €55

Αν και αυτό είναι το πιο ακριβό μέρος μίας έναρξης online επιχείρησης, μπορείτε να φτιάξετε την ιστοσελίδα σας με λιγότερα από €60. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα homepage στο οποίο θα κατευθύνετε το αγοραστικό κοινό σας. Οι περισσότερες υπηρεσίες web hosting, όπως η Siteground και η Hostgator προσφέρουν προνομιακά πακέτα αγοράς ενός domain name και εργαλείων διαχείρισης περιεχομένου (CMS), όπως είναι η WordPress και η Joomla, για να φτιάξετε την ιστοσελίδα σας.

Ανάλογα με την υπηρεσία hosting που θα επιλέξετε, το αρχικό κόστος μπορεί να είναι μόλις €5 /μήνα. Κατά μέσο όρο, η αγορά ενός domain name και το στήσιμο ενός βασικού site δεν πρέπει να σας στοιχίσει πάνω από €10. Τα υπόλοιπα χρήματα επενδύστε τα στο design του site. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το θέμα δεν είναι να φτιάξετε ένα φανταστικό site. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Αν, παρ’όλα αυτά, θέλετε να επενδύσετε λίγο περισσότερο στο design της ιστοσελίδας σας, επισκεφθείτε marketplaces όπως το Creative Market και το ThemeForest για να αγοράσετε ένα template που σας αρέσει. Μπορείτε ακόμα και να προσλάβετε έναν web designer μέσω sites όπως το Fiverr ή το Upwork. Η δημιουργία μίας ιστοσελίδας μπορεί να είναι πολύ φτηνή ή και πολύ ακριβή, ανάλογα τι θα επιλέξετε.

Λογισμικό για email marketing: €10 – €20

Η λίστα με τα emails των πελατών σας είναι το πιο σημαντικό όπλο μίας online επιχείρησης. Είναι η πιο άμεση επαφή με το κοινό σας και το πιο αποτελεσματικό μέσο marketing που διαθέτετε. Η δύναμη των emails δεν περιορίζεται σε αυτούς που είναι ήδη πελάτες σας, αλλά δημιουργούν ευκαιρία πώλησης και σε πιθανούς πελάτες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τους στέλνετε ποιοτικό περιεχόμενο μέσα από ένα newsletter.

Κι επειδή δεν είναι εύκολο να στέλνετε χειροκίνητα τα emails σε κάθε παραλήπτη, υπάρχουν πολλά εργαλεία για να δημιουργήσετε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αποστολής emails. Το MailChimp είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που προσφέρει αυτοματοποιημένα συστήματα και αναλυτικές αναφορές δεδομένων εντελώς δωρεάν αν έχετε λιγότερους από 2.000 εγγεγραμμένους.

Συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων: €10

Αν και δεν είναι αυστηρά απαραίτητο, αξίζει να επενδύσετε τα τελευταία χρήματα σε κάτι που θα σας βοηθήσει να μεγαλώσετε τη λίστα με τα emails σας. Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να προσφέρετε κάτι δωρεάν στους πιθανούς πελάτες σας, με σκοπό να τραβήξετε την προσοχή τους και να τους πείσετε να σας δώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Μπορείτε να προσελκύσετε το ενδιαφέρον τους με οτιδήποτε θα θεωρούσαν χρήσιμο, όπως ένα webinar, ένα προϊόν ή -αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε- ένα ebook του brand σας. Μπορείτε να φτιάξετε το ebook σας εντελώς δωρεάν με εργαλεία όπως το Google Docs, το Microsoft Powerpoint και το Canva. Αλλά αν θέλετε να ξεχωρίσετε, επενδύστε €10 στο να προσλάβετε κάποιον επαγγελματία να φτιάξει το ebook του brand σας μέσω ενός marketplace όπως είναι το Fiverr.

Ορίστε, λοιπόν! Με λιγότερα από €100 μπορείτε να ξεκινήσετε την online επιχείρησή σας. Θα χρειαστεί να επενδύσετε περισσότερο χρόνο και χρήμα όσο η επιχείρησή σας αναπτύσσεται; Εννοείται, ναι! Αλλά για αρχή, αυτά αρκούν.

Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να κερδίζετε έως €3.000 / μήνα δουλεύοντας εναλλακτικά!

Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker