fbpx
SLIDERWINE & SPIRITS

Σκωτία | Πώς επαναφέρει το παλιό καλό ουίσκι της

Show some love, share!

Μία νέα γενιά αποστακτηρίων ουίσκι αναπτύσσεται στη Σκωτία, με τους παραγωγούς να αντλούν έμπνευση από τα “χαμένα” γευστικά προφίλ όλων των αποστακτηρίων που έχουν κλείσει τον τελευταίο αιώνα στη χώρα.

Μεταξύ των πιο καινούριων αποστακτηρίων είναι το Torabhaig στο Isle of Skye και το Lindores Abbey Distillery στο Fife που παράγει σκωτσέζικο ουίσκι από ντόπιο κριθάρι με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί της περιοχής πριν 500 χρόνια.

Επιχειρήσεις όπως η Lost Distillery και μεγάλοι παραγωγοί της Σκωτίας, όπως η Diageo έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για αναβίωση των “χαμένων” αποστακτηρίων. Για να το επιτύχουν, ερευνούν τις πόλεις που φημίζονταν για τα αποστακτήριά τους και τις συνήθειες των κατοίκων τους σε ότι αφορά το ποτό, ελπίζοντας να ανακαλύψουν τις ξεχασμένες τεχνικές που έδιναν τη μοναδική γεύση στο σκωτσέζικο ουίσκι του 19ου και 20ου αιώνα.

Χάρη σε αυτές τις έρευνες, ανακαλύφθηκαν βιβλία και γράμματα από το αποστακτήριο Dalaruan στην Campbeltown, στα οποία αναφέρεται ότι έβαζαν το ουίσκι να ωριμάζει σε βαρέλια από ρούμι για να του προσθέσουν αρώματα τροπικών φρούτων.

“Η σημασία της ανακάλυψης των χαμένων γεύσεων είναι τόσο σημαντική όσο και η αναβίωση των τεχνικών που χρησιμοποιούνταν,” εξηγεί ο Joseph Trotter, αρχειοφύλακας του σκωτσέζικου ουίσκι. “Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να δοκιμάζαμε και να αναλύαμε ένα από αυτά τα παλιά ουίσκι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η γεύση του ατόφιου σκωτσέζικου ουίσκι θα άρεσε σε ελάχιστους ανθρώπους σήμερα.”

Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker