STYLE

Όταν ένα ρολόι παύει να είναι ρολόι

Η ένδειξη της ώρας έχει δευτερεύοντα ρόλο στα παρακάτω πολυτελή ρολόγια, τα οποία περισσότερο θυμίζουν έργα τέχνης ή παιχνίδια.

Labyrinth, Hautlence

“Απόλυτα απαραίτητο αλλά στην ουσία άχρηστο αντικείμενο” χαρακτηρίζει η Hautlence το Labyrinth. Πρόκειται για ένα παιχνίδι δεξιότητας που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο -στην παιδική μας ηλικία. Τότε που ο χρόνος φαινόταν άπειρος και μπορούσαμε να δοκιμάζουμε τα αντανακλαστικά μας με τόσο απλά παιχνίδια. Η περιστροφή του κουρδιστηριού κινητοποιεί έναν μικρό μηχανικό ανελκυστήρα, ο οποίος “ρίχνει” έναν πλατινένιο βόλο μέσα στον -κατασκευασμένο από χρυσό- λαβύρινθο. “Αλλάξτε τον κόσμο, πάρτε το χρόνο σας,” λέει ο πρεσβευτής του brand, Eric Cantona. Το Labyrinth είναι ένα από εκείνα τα εθιστικά παιχνίδια που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε. Ο μηχανισμός του είναι ιδιαίτερα περίπλοκος, με 9 πολύτιμους λίθους και εμφανή κίνηση.

Aventicum, Christophe Claret

Λαβύρινθο απεικονίζει και το Aventicum του Christophe Claret. Το ρολόι πήρε το όνομά του από την ομώνυμη κατεστραμμένη αρχαία Ρωμαϊκή πόλη. Εκεί βρέθηκε το 1939 μία χρυσή προτομή του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, η οποία και αναπαράχθηκε στο κέντρο του ρολογιού σε πλάτος μόλις 3 χιλιοστών. Μία εξαιρετική οπτική συσκευή μεγενθύνει την προτομή και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι στέκεται κατακόρυφα πάνω από το κέντρο του ρολογιού. Το Aventicum λέει και την ώρα, με δύο μικρούς δείκτες να ξεπροβάλλουν κάτω από τον λαβύρινθο.

Art Piece Two, Greubel Forsey

Το Art Piece Two είναι ένα έργο τέχνης από μόνο του. Η πιο σημαντική οπτική αναφορά στο καντράν είναι ο δείκτης ενέργειας και ο διπλός περιστροφικός πέλεκυς. Για να δει κανείς την ώρα, αρκεί να πιέσει το κουμπί ώστε να ανοίξει ένα παράθυρο αποκαλύπτοντας δύο κυκλικούς δίσκους που δείχνουν την ώρα και τα λεπτά. Το ρολόι έχει την υπογραφή του Robert Greubel και του Stephen Forsey και είναι σπάνιο, όπως όλα τα έργα τέχνης: Ελάχιστα κομμάτια θα κατασκευάζονται κάθε χρόνο.

Lady Arpels Papillon Automate, Van Cleef & Arpels

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ρολόγια της κατηγορίας του είναι το Lady Arpels Papillon Automate, ένα ρολόι που απεικονίζει μία τρισδιάστατη πεταλούδα μεταξύ φυτών και λουλουδιών. Η πεταλούδα κουνάει τα φτερά της ανά διαστήματα. Η συχνότητα και η διάρκεια του φτερουγίσματος εξαρτώνται από τη δραστηριότητα αυτού που φοράει το ρολόι. Μπορεί κανείς να προκαλέσει το φτερούγισμα της πεταλούδας πιέζοντας το κουμπί. Η πεταλούδα είναι κατασκευασμένη από χρυσό και τα φτερά από βιτρό. Το ρολόι είναι εντελώς μηχανικό, με σύστημα αυτόματου κουρδίσματος. 417 κομμάτια κινούν την πεταλούδα, ενώ οι δείκτες χρειάζονται άλλα 147.

L’ Heure Impatiente, Slim d’ Hermès

Αν και φαινομενικά συμβατικό, το L’Heure Impatiente κάνει κάτι αρκετά ασυνήθιστο: Εκφράζει απόλυτα την έννοια της προσμονής ενός σημαντικού γεγονότος. Το σύστημα του ρολογιού επιτρέπει στον χρήστη να ορίζει την ώρα ενός σημαντικού γεγονότος στο κάτω μέρος δεξιά. Μία ώρα ακριβώς πριν τη στιγμή που περιμένουμε, ο δείκτης στο κάτω μέρος αριστερά αρχίζει αντίστροφη μέτρηση από το 60 μέχρι το 0. Όταν η ώρα φτάσει, το ρολόι βγάζει έναν ελαφρύ ήχο καμπάνας.

Κάντε κοινοποίηση στους φίλους σας! Και μέσω Messenger ή Viber!
Tags

Related Articles

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker