Now Reading
2020: Αυτή θα είναι η νέα τάση στην αγορά εργασίας

2020: Αυτή θα είναι η νέα τάση στην αγορά εργασίας

Με την τεχνολογία να εισβάλλει σε κάθε πτυχή της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής μας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν την απόκτηση πτυχίου τεχνολογικών σπουδών ως την καλύτερη οδό προς την οικονομική επιτυχία.

Αν και ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνολογία δεν αναμένεται να μειωθεί σύντομα, είναι αρκετοί εκείνοι που προβλέπουν ότι το 2020 θα είναι το έτος ζήτησης των κλασικών σπουδών.

Πρόβλεψη για ανάκαμψη των ελευθέριων τεχνών.

Κάθε χρόνο ο συγγραφέας Dan Schawbel γράφει μία λίστα στο LinkedIn με τις τάσεις στην αγορά εργασίας του επόμενου έτους. Φέτος, η πρόβλεψή του αφορά τη ζήτηση για πτυχία φιλολογίας, φιλοσοφίας και ιστορίας:

“Η τεχνητή νοημοσύνη θα αυτοματοποιήσει τις τεχνικές δεξιότητες και θα δημιουργήσει ζήτηση για κοινωνικές δεξιότητες, όπως είναι η δημιουργικότητα, η επικοινωνία και η ενσυναίσθηση. Αν και τα τελευταία χρόνια η αγορά εργασίας έχει επικεντρωθεί στην πρόσληψη πτυχιούχων σε τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, τα εν λόγω πτυχία θα πάψουν να είναι σχετικά και τη θέση τους θα πάρουν τα πτυχία ανθρωπιστικών επιστημών. Αυτά θα αποδειχθούν και πιο πολύτιμα για τις εταιρίες που θέλουν να αναπτυχθούν.”

Την άποψή του φαίνεται να υποστηρίζει και έρευνα κατά την οποία “αν και οι απόφοιτοι κλασικών σπουδών ξεκινούν με χαμηλότερους μισθούς, παρατηρείται ταχύτερη αύξηση των αποδοχών τους σε σύγκριση με τους απόφοιτους τεχνολογικών σπουδών”. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μία αναφορά του Ινστιτούτου McKinsey, οι δεξιότητες των ελευθερίων τεχνών έχουν τις μικρότερες πιθανότητες αυτοματοποίησης. Με αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η Google, κατά την οποία οι πιο σημαντικές δεξιότητες για να επιτύχει κάποιος στην εταιρία είναι οι κοινωνικές – και όχι οι τεχνικές.

Ο κ. Schawbel δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει ότι οι ραγδαία εξελισσόμενες καινοτομίες και οι περίπλοκες επιδράσεις τους στην κοινωνία θα αυξήσουν τη ζήτηση για δεξιότητες κριτικής σκέψης και επικοινωνίας. Πολλοί CEOs τεχνολογικών εταιριών με κλασικές σπουδές κάνουν συχνά αναφορά στο πόσο χρήσιμα έχουν αποδειχθεί τα πτυχία τους στη διοίκηση των εταιριών τους.

Στο μέλλον, η μηχανική και η τεχνολογία δεν θα αρκούν για την επιτυχία των εταιριών. Οι μελλοντικές τεχνολογικές εταιρίες θα βασίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη και στη μηχανική μάθηση – κάτι που αναπόφευκτα θα τις φέρνει αντιμέτωπες με πολλά ζητήματα που δεν θα έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Τότε, η ανάγκη για υποκειμενική αξιολόγηση των ζητημάτων θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

See Also

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εταιρίες social media και τα περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζουν γύρω από την ισορροπία στον ελεύθερο λόγο και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Η σκληρή κριτική που δέχθηκε η Facebook για τον τρόπο που χειρίστηκε την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τους ψεύτικους λογαριασμούς πιθανότατα θα είχε αποφευχθεί αν στις διοικητικές θέσεις υπήρχαν στελέχη κατάλληλα για τον χειρισμό τέτοιων ηθικών ζητημάτων.

Ένας απόφοιτος ανθρωπιστικών επιστημών έχει τη μοναδική ικανότητα εύρεσης της χρυσής τομής μεταξύ των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και της περίπλοκης ανθρώπινης πραγματικότητας. Η επόμενη γενιά των τεχνολογικών εταιριών θα πρέπει να βρει τρόπους επιτυχούς και αρμονικής διάδρασης μεταξύ των λογισμικών και των ανθρώπων στον πραγματικό κόσμο. Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρειάζονται ηγέτες με κοινωνικές δεξιότητες που θα μπορούν να ενσωματώνουν τους ανθρώπους, τις διαδικασίες και τις τεχνολογίες, οι οποίοι θα ασκούν – στην ουσία – τεχνολογική διπλωματία.

Photo Credits: Eric Bailey /Sculpt, LLC

View Comments (0)
Scroll To Top