Now Reading
4 είδη σούπας και οι παρασκευές τους

4 είδη σούπας και οι παρασκευές τους

Οι σούπες είναι είδος φαγητού το οποίο παρασκευάζεται βράζοντας κάποιο τρόφιμο (κρέας, ψάρι, λαχανικά) σε νερό. Υπάρχουν σούπες που απαιτούν βράσιμο, άλλες απαιτούν επιπλέον τροφές για να πήξουν (π.χ. αλεύρι) και άλλες δεν βράζονται (π.χ. γκασπάτσο, μια κρύα παραδοσιακή σούπα της Ισπανίας). Παρακάτω αναφέρονται τέσσερα είδη σούπας και οι παρασκευές τους για όσους θέλουν να τις δοκιμάσουν.

Σούπες ζωμοί

Οι σούπες ζωμοί ανήκουν στις διαυγείς σούπες, δηλαδή σούπες που δεν θολώνουν. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι ζωμοί κρέατος, λαχανικών, πουλερικών, ψαριών. Στην κουζίνα οι ζωμοί είναι πάντοτε χρήσιμοι, διότι δίνουν αρωματικές και γευστικές βάσεις σε κάθε έδεσμα. Μπορείς να αποθηκεύσεις τον ζωμό στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες και να τον χρησιμοποιήσεις σε παρασκευές σάλτσας, σούπας, ριζότου κ.ά.

Σούπες κονσομέ

Όταν γίνεται αναφορά σε κονσομέ σημαίνει ζωμός από κρέας. Η σούπα κονσομέ μπορεί να παραχθεί τοποθετώντας σε μια κατσαρόλα μοσχαρίσιο κιμά καλής ποιότητας, ασπράδια αυγού, μπαχαρικά και λίγο κρασί. Στην συνέχεια, δουλεύεται με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε νερό. Αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά έως 4 ώρες χωρίς ανακάτεμα. Όταν βράσει, περνιέται από λεπτή σίτα και αφαιρείται το λίπος. Συνήθως σερβίρεται σε φλιτζάνι και όχι σε πιάτο.

Σούπες κρέμες

Οι σούπες κρέμες και βελουτέ χαρακτηρίζονται ως δεμένες σούπες επειδή έχουν περαστεί από blender. Είναι εξίσου πολύ αγαπητές και έχουν εύκολη παρασκευή. Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πράσο και βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτετε το λαχανικό που χαρακτηρίζει τη σούπα, λίγο αλεύρι και ζωμό. Αφού βράσει, περνιέται από τη μηχανή πουρέ (blender), προστίθεται γάλα και κορν φλάουρ και τέλος λίγη κρέμα γάλακτος.

See Also

Σούπες βελουτέ

Οι βελουτέ σούπες παρασκευάζονται με έναν εξίσου εύκολο τρόπο. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύετε το αλεύρι με το βούτυρο, προσθέτετε τον ζωμό και τη βάση που χαρακτηρίζει τη σούπα. Τέλος, προστίθεται η κρέμα γάλακτος και ο κρόκος αυγού.

Γενικά οι σούπες προσφέρουν μια ζεστασιά, ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να αλλάζει. Στην ιατρική θεωρείται ένα σημαντικό είδος φαγητού για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις παραπάνω παρασκευές σε συνδυασμό με τα αγαπημένα σας λαχανικά ή κρέας και να απολαύσετε ένα νόστιμο έδεσμα πλούσιο σε βιταμίνες.

Pros
Cons
View Comments (0)
Scroll To Top