Now Reading
5 βασικές παρασκευές αυγών

5 βασικές παρασκευές αυγών

Tα αυγά κότας είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο σε αρκετές κουζίνες. Αποτελείται από τρία μέρη: Το ασπράδι, τον κρόκο και το κέλυφος ή τσόφλι. Διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και άλλα συστατικά όπως λίπος, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, βιταμίνη Β (η οποία ενισχύει το μεταβολισμό) κ.ά. Παρακάτω αναφέρονται 5 (πέντε) βασικές παρασκευές αυγών που ίσως να μη γνώριζες ότι αποκαλούνται έτσι στην μαγειρική τέχνη.

1. Αυγά μολέ

Τα αυγά μολέ είναι τα αυγά, τα οποία βράζονται με το τσόφλι τους για 5-6 λεπτά. Είναι το κλασσικό βραστό αυγό που σερβίρεται σε πολλά πρωινά ξενοδοχείων.

2. Αυγά α λα κοκ

Τα αυγά α λα κοκ είναι τα βρασμένα αυγά με το τσόφλι τους για 2-3 λεπτά. Είναι τα λεγόμενα μελάτα αυγά.

3. Αυγά μπρουγιέ

Τα αυγά μπρουγιέ ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία μαγειρέματος. Δηλαδή αφού σπάσουμε 3 αυγά σε ένα πιάτο τηγανίζονται σε καλά βουτυρωμένο τηγάνι και μετά ψήνονται σε μπεν μαρί ή σιγανή φωτιά. Ακολουθεί ανακάτεμα και στο τέλος προστίθεται η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.

4. Αυγά ομελέτα

See Also

Τα αυγά ομελέτα είναι η τέταρτη παρασκευή των αυγών, η οποία είναι δημοφιλής και αγαπητή σε πολλούς. Η διαδικασία είναι η εξής: Σπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο, προσθέτουμε αλατοπίπερο και χτυπάμε το μείγμα με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο τηγάνι με βούτυρο και ψήνονται από τις δύο πλευρές.

5. Αυγά μουλέ

Τα αυγά μουλέ μοιάζουν λίγο στην ονομασία τους με τα αυγά μολέ αλλά είναι εντελώς διαφορετική η παρασκευή τους. Για την παρασκευή τους χρειάζονται φόρμες διαφόρων σχημάτων, οι οποίες όταν βουτυρωθούν ελαφρά τοποθετούνται μέσα τα αυγά χωρίς το τσόφλι (σπασμένα). Ψήνονται στο φούρνο για 5-6 λεπτά.

Αυτές ήταν μερικές βασικές παρασκευές αυγών κότας τις οποίες μπορεί να μην γνωρίζατε πώς αποκαλούνται διεθνώς ή στην μαγειρική ορολογία. Αν επιθυμείτε να μαγειρέψετε αυγά ορτυκιού, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην συνταγή που προτείνει το Globalist εδώ.

Pros
Cons
View Comments (0)
Scroll To Top