Now Reading
7 διαγράμματα αποδεικνύουν ότι ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος

7 διαγράμματα αποδεικνύουν ότι ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος

Ο Σουηδός ακαδημαϊκός και στατιστικολόγος, Hans Rosling, είχε μιλήσει κάποτε για μία εξαιρετικά ανησυχητική τάση: Οι άνθρωποι των προηγμένων οικονομιών δεν έχουν ιδέα ότι ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος – μάλιστα, πιστεύουν το αντίθετο. Απόλυτα λογικό, θα σκεφτείτε, αφού οι ειδήσεις εστιάζουν στη μετάδοση καταστροφών, τρομοκρατικών επιθέσεων, πολέμων και λιμών. Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι σημαντικό να βλέπουμε όλες τις άσχημες ειδήσεις στις σωστές τους διαστάσεις.

Η παγκοσμιοποίηση, για παράδειγμα, μπορεί να έχει επηρεάσει αρνητικά τις αμοιβές της μεσαίας τάξης στις προηγμένες οικονομίες, από την άλλη όμως έχει βοηθήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ανέβουν πάνω από το παγκόσμιο όριο φτώχειας, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Ασία. Η πρόσφατη άνοδος του λαϊκισμού, επομένως, που έχει σαρώσει τις Δυτικές χώρες – με τον Trump, το Brexit και την εκλογή λαϊκών κομμάτων στην Ουγγαρία και στην Ιταλία -, αποτελεί λόγο ανησυχίας αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η παγκόσμια ευημερία. Η παγκοσμιοποίηση είναι ο μοναδικός τρόπος εξασφάλισης της οικονομικής ευημερίας σε όλες τις χώρες, και όχι μόνο σε λίγες προνομιούχες προηγμένες οικονομίες.

Αν και πολλοί άνθρωποι εξυμνούν το παρελθόν, ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της οικονομικής ιστορίας είναι ότι μέχρι πρόσφατα, ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες – και αυτό είναι κάτι που ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Σε σύγκριση με το παρελθόν, ο κόσμος μας έχει γίνει καλύτερο μέρος για να ζει κανείς – και τα παρακάτω διαγράμματα το αποδεικνύουν περίτρανα.

#1. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται.

Ακόμα και κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση, ο μέσος όρος ζωής στις Ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνούσε τα 35 χρόνια. Τα υψηλά επίπεδα στα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, οι θάνατοι των γυναικών στη διάρκεια του τοκετού και κάποιες κοινές ασθένειες – όπως η ευλογιά και η πανώλη – ήταν από τους βασικούς παράγοντες που κατέβαζαν τον μέσο όρο. Σήμερα, η εξάλειψή τους στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες έχει συμβάλλει στο διαρκώς αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής.

#2. Η παιδική θνησιμότητα μειώνεται.

Πριν από έναν αιώνα, τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας ξεπερνούσαν το 10% – ακόμα και σε οικονομικά ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Η.Β. Σήμερα, χάρη στη σύγχρονη ιατρική και στην καλύτερη δημόσια ασφάλεια, το ποσοστό έχει σχεδόν μηδενίσει στις πλούσιες χώρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες – όπως η Ινδία και η Βραζιλία – έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σήμερα, σε σύγκριση με τις χώρες αντίστοιχων εισοδηματικών επιπέδων πριν από έναν αιώνα.

#3. Τα ποσοστά γεννητικότητας μειώνονται.

Αν και πολλοί ανησυχούν για την έκρηξη του παγκόσμιου πληθυσμού, η πραγματικότητα είναι ότι τα ποσοστά γεννητικότητας έχουν μειωθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την Επιτροπή Πληθυσμού του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα 11 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Όπως μαρτυρά το διάγραμμα, οι αναπτυσσόμενες χώρες – όπως είναι η Βραζιλία, η Κίνα και αρκετά αφρικανικά έθνη – έχουν ήδη εφαρμόσει ένα καθεστώς χαμηλής γεννητικότητας.

#4. Η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιταχυνθεί στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι τεχνολογικοί ηγέτες – ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη – αναπτύσσονται κατά 2% κάθε χρόνο, τα τελευταία 150 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά επίπεδα εισοδήματος πάνω – κάτω διπλασιάζονται κάθε 36 χρόνια. Παρά τα πολλά και μεγάλης διάρκειας σκαμπανεβάσματα – όπως η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1930 και του 2008 -, η σταθερότητα του μακρόχρονου ποσοστού ανάπτυξης είναι απίστευτη.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες και πλησιάζουν όλο και περισσότερο τη Δύση. Ένα ποσοστό αύξησης της τάξεως του 10% για μία παρατεταμένη περίοδο σημαίνει ότι τα επίπεδα εισοδήματος διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά χρόνια. Το ότι η ευημερία είναι μοιρασμένη σε όλες τις χώρες, δεν μπορεί παρά να είναι καλά νέα.

#5. Η παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα έχει μειωθεί.

See Also

Αν και η εγχώρια ανισότητα έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, η παγκόσμια ανισότητα παρουσιάζει σταθερά πτωτική τάση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες – όπως είναι η Κίνα και η Ινδία – εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται. Μάλιστα, για πρώτη φορά από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να θεωρηθεί παγκόσμια μεσαία τάξη.

#6. Περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τη δημοκρατία.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, οι άνθρωποι ζούσαν κάτω από καταπιεστικά, μη δημοκρατικά καθεστώτα. Σήμερα, σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει υπό το καθεστώς της δημοκρατίας. Το 90% των περιοχών που εξακολουθούν να ζουν κάτω από αυταρχικό καθεστώς, ανήκει στην Κίνα. Η συνεχής οικονομική ανάπτυξη, όμως, μπορεί τελικά να οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό της.

#7. Οι συγκρούσεις μειώνονται.

Ο κόσμος μας μοιάζει να βρίσκεται σε μία διαρκή διαμάχη. Από το 1500, τουλάχιστον δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ τους για πάνω από το 50% του χρόνου. Αν και οι αρχές του 20ού αιώνα ήταν ιδιαίτερα βίαιες – με δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους -, η μεταπολεμική περίοδος ήταν εξαιρετικά ειρηνική. Οι διεθνείς οργανώσεις, όπως είναι η Ε.Ε και ο ΟΗΕ, έχουν συμβάλλει στην επίτευξη ενός πιο σταθερού κόσμου.

Photo Credits: Zohra Bensemra /REUTERS

View Comments (0)
Scroll To Top