Now Reading
Airbnb: Τέλος εποχής μετά τον κορωνοϊό;

Airbnb: Τέλος εποχής μετά τον κορωνοϊό;

Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο έχουν ερημωθεί. Όταν ο ιός Covid-19 και οι συνέπειές του αποτελέσουν πλέον ανάμνηση, όλες οι πόλεις θα έχουν αλλάξει. Για πάντα. Μέχρι πολύ πρόσφατα, η Airbnb περιέκλειε όλα τα προβλήματα του να ζεις σε μία παγκόσμια “σούπερσταρ” πόλη του ανεπτυγμένου κόσμου.

Εδώ και μία δεκαετία, η πλατφόρμα που συνδέει τους ταξιδιώτες και τους ενδιαφερόμενους για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση με πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες και εμπειρίες 5 αστέρων μεταμορφώθηκε σε εφιάλτη της gig οικονομίας για πόλεις όπως είναι το Παρίσι, το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη. Η αυξανόμενη ζήτηση πυροδότησε μία υπερβολική εισροή τουριστών, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε έλλειψη κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους των πόλεων και υπερφόρτωση κάθε δημόσιας υποδομής. Αρκετοί απατεώνες βρήκαν πρόσφορο έδαφος δράσης και πολλές πόλεις αναγκάστηκαν να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της εταιρίας.

Αν και όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους, πλέον αποτελούν ιστορία… Αν είχαμε τη δυνατότητα να περπατήσουμε στους δρόμους των πιο δημοφιλών πόλεων του κόσμου σήμερα, το μόνο που θα αντικρίζαμε θα ήταν μία ακινητοποιημένη ανθρωπότητα. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν αδειάσει τα πιο πολυσύχναστα hotspots των πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο: Την Όπερα του Σίδνεϊ, τις βραδινές αγορές της Μπανγκόκ, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το Κολοσσαίο στη Ρώμη… Οι παγκόσμιες τουριστοπαγίδες έχουν κλείσει ερμητικά, και το οικοσύστημα που είχε αναπτυχθεί γύρω τους καταρρέει – μαζί του και η Airbnb.

Τα καταλύματα που κάποτε γέμιζαν με τουρίστες έχουν δει τις κρατήσεις τους να μειώνονται από 41% έως 96%. Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν να βγάλουν τις κατοικίες τους από το Airbnb και να τις προσφέρουν για μακροχρόνια ενοικίαση. Άλλοι, τις παραχωρούν δωρεάν σε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την μάχη τους ενάντια στον κορωνοϊό.

Τη δεδομένη στιγμή, πιθανότατα όλοι ανυπομονούμε να αντικρίσουμε πλήθη να συρρέουν στις πόλεις μας ξανά. Όταν, όμως, ο ήχος από τις σειρήνες των ασθενοφόρων πάψει να γεμίζει τους δρόμους των πόλεων, και αρθεί η ασφυκτική καταπίεση της καραντίνας, δεν αποκλείεται να συνεχίσουμε να πενθούμε την οικονομία του Airbnb.

Το Παρίσι διαθέτει 100.000 άδεια σπίτια και 100.000 δεύτερες κατοικίες αυτήν τη στιγμή. Όταν η Airbnb διεξήγαγε έρευνα για μία γειτονιά της Λισαβόνα (2015-2017), το αποτέλεσμα δεν θύμιζε τόσο οικονομία διαμοιρασμού όσο μανία αγοράς κατοικιών με στόχο την τουριστική εκμετάλλευσή τους. “Οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις έχουν καταστρέψει την αγορά ενοικιάσεων στις πόλεις,” ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του στο Intelligencer ο καθηγητής αστικής πολιτικής οικονομίας του Πανεπιστημίου McGill, David Wachsmuth. Άραγε, σε αυτό θα επιζητά να επιστρέψει η κοινωνία μετά τον κορωνοϊό;

Όσο οι “οικοδεσπότες” του Airbnb αιτούνται οικονομικής στήριξης αυτήν τη δύσκολη περίοδο, ίσως να σκεφτούν ένα μέλλον που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό. Μετά τον κορωνοϊό, ο τουρισμός και η ζωή στην πόλη μπορεί να μην ανακάμψουν τόσο γρήγορα και ομαλά όσο σε προηγούμενες κρίσεις. Ήδη, στην Κίνα ο τουρισμός επιστρέφει δειλά αλλά εστιάζει σε εγχώρια ταξίδια – όχι διεθνή. Αν η Γαλλία χάσει ένα ποσοστό από τους 2.000.000 ετήσιους Κινέζους επισκέπτες της και τα €4 δις που αποφέρουν στην οικονομία της, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις καταλυμάτων θα υποφέρουν – αλλά ο στεγαστικός τομέας θα ωφεληθεί.

Εκτός τούτου, η Ευρώπη θα αποκτήσει ξαφνικά το κίνητρο να αναπτύξει την δική της, εγχώρια τουριστική βιομηχανία. ‘Ίσως τότε η ματιά μας να απομακρυνθεί από τα παγκοσμίως γνωστά hotspots, και να ανακαλύψει λιγότερο γνωστές αλλά εξίσου αξιόλογες εναλλακτικές, όπως είναι το μουσείο Louvre-Lens στο Παρίσι, το Treviso κοντά στη Βενετία, και η δική μας Αστυπάλαια.

See Also

Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, όμως, που θα βιώσει μακροπρόθεσμες αλλαγές. Ο τρόπος που εργαζόμαστε και μετακινούμαστε προς και από τη δουλειά μας μπορεί επίσης να αλλάξει. Η επιβολή της καραντίνας ώθησε πολλούς αστούς να μεταφερθούν στα χωριά τους – όσους πρόλαβαν, τουλάχιστον. Ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραμείνουν εκεί αν η εργασία από το σπίτι αποδειχθεί ασφαλής και εφικτή επιλογή;

Και όλα αυτά όσο ο ειδικός αστικής γεωγραφίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Laurent Chalard, επισημαίνει ότι όσο τα γραφεία των πόλεων παραμένουν άδεια, οι βιομηχανίες που ευδοκιμούν είναι αυτές που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα. Ξεχασμένα γαλλικά εργοστάσια υφασμάτων έχουν αποκτήσει ξανά ζωή και κατασκευάζουν ιατρικό εξοπλισμό. Σήμερα, η κοινωνία ζητά περισσότερα απαραίτητα αγαθά και λιγότερες δευτερευούσης σημασίας υπηρεσίες.

Ας μην οδηγηθούμε στο συμπέρασμα, όμως, ότι οι πόλεις θα χάσουν την ικανότητά τους να συγκεντρώνουν δουλειές, ανθρώπους και χρήμα. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης έχουν επιβιώσει από πανδημίες και πολέμους πιο θανατηφόρους από τον ιό Covid-19. Και μετά τον ιό, θα επιζητούμε ακόμα περισσότερο την ανθρώπινη επαφή. Ωστόσο, αυτή η κρίση ίσως να είναι μία ευκαιρία να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα πιο ισορροπημένοι, αντί να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε – στη νόρμα των υπερεκτιμημένων, υπερκατοικημένων και υπερμολυσμένων πόλεων με τους τρελούς ρυθμούς ζωής.

Image Credits: Getty Images

View Comments (0)
Scroll To Top