Now Reading
Αλήθεια, πόσο κοστίζει η ίδρυση μίας επιχείρησης σήμερα;

Αλήθεια, πόσο κοστίζει η ίδρυση μίας επιχείρησης σήμερα;

Θέλετε, λοιπόν, να ιδρύσετε τη δική σας επιχείρηση! Έχετε την ιδέα, είστε έτοιμοι να «μπείτε στα δύσκολα», αλλά πόσα χρήματα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε; Ίσως όχι τόσα όσα νομίζετε…

Πριν από μία δεκαετία, το μέσο κόστος για την ίδρυση μίας μικρομεσαίας επιχείρησης ήταν €30.000. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό το ποσό φαντάζει εξωφρενικό σήμερα: Αν και αρκετές επιχειρήσεις ακόμα χρειάζονται μεγάλο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν, ακούμε συχνά τους ιδρυτές πολλών ραγδαία αναπτυσσόμενων εταιριών να λένε ότι ίδρυσαν τις επιχειρήσεις τους με λιγότερα από €1.000.

«Στις μέρες μας, ένας έξυπνος επιχειρηματίας με μία ιστοσελίδα μπορεί να καταφέρει μέσα σε έξι μήνες ότι εμείς καταφέρναμε μέσα σε έξι χρόνια,» δηλώνει ο Bert Jacobs, συνιδρυτής της εταιρίας ρουχισμού Life Is Good. «Η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ρίξει πολύ τα έξοδα των startups.»

Ο Jacobs λάνσαρε την επιχείρησή του μαζί με τον αδελφό του, John, το 1989 με $200 που δανείστηκαν από τον τρίτο αδελφό τους, Allan. Όπως λέει, τα πρώτα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα. «Αν είχαμε τη σημερινή τεχνολογία στη διάθεσή μας, θα την είχαμε χρησιμοποιήσει. Αλλά με τα τότε δεδομένα μας πήρε χρόνια να αναπτύξουμε την εταιρία.» Η Life Is Good πουλάει σήμερα ρούχα συνολικής αξίας $100.000.000 ετησίως.

Οι σημερινές startups έχουν ένα σημαντικό σύμμαχο στο πλευρό τους: Το μεγάλο οικοσύστημα των τεχνολογικών υπηρεσιών. Η ίδρυση και η ανάπτυξη μίας επιχείρησης δεν χρειάζεται να είναι τόσο δύσκολη όσο παλαιότερα. Η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει να απογειώσετε την επιχείρησή σας γρήγορα και οικονομικά.

Χάρη σε υπηρεσίες και πλατφόρμες όπως το Squarespace, το Kickstarter, το Dropbox, το PayPal κ.α, όλα έχουν γίνει πιο απλά: Οι ιστοσελίδες, οι τιμολογήσεις, οι διαδικασίες πληρωμών, οι χρηματοδοτήσεις, οι επικοινωνίες και το cloud computing. Την τελευταία δεκαετία, όλες αυτές οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν μειώσει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την ίδρυση μίας επιχείρησης – ιδιαίτερα μίας ηλεκτρονικής.

Όπως αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικής Έρευνας, «με την εξέλιξη του ίντερνετ και των λοιπών τεχνολογικών τάσεων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιχειρηματικές ιδέες που βασίζονται στην τεχνολογία και που πριν από μία δεκαετία θα χρειάζονταν €5.000.000 για να υλοποιηθούν, σήμερα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με λιγότερα από €50.000.»

Τα καλά νέα είναι ότι για να ιδρύσετε την επιχείρησή σας δεν χρειάζεστε ούτε €50.000. Για την ακρίβεια, μπορεί να μη χρειάζεστε ούτε καν τα μισά. Το 2018, το 42% των CEO που συμμετείχαν σε μία ετήσια έρευνα δήλωσε ότι χρειάστηκε λιγότερα από €5.000 για την ίδρυση της επιχείρησής τους, και το 21% δήλωσε ότι χρησιμοποίησε από €5.000 έως €25.000.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που θα καθορίσει το ύψος του κεφαλαίου που θα χρειαστείτε είναι το είδος της επιχείρησης που θέλετε να ιδρύσετε: Τι θα πουλάτε; Θα είναι προϊόν ή υπηρεσία; Να ξέρετε ότι οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε προϊόν είναι γενικότερα πιο κοστοβόρες από αυτές που βασίζονται στην παροχή υπηρεσιών.

See Also

Σχεδιάζετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας, τουλάχιστον στην αρχή; Πολλοί επιχειρηματίες επιλέγουν να μην απασχολήσουν προσωπικό στα πρώτα βήματα της επιχείρησής τους, το οποίο είναι απόλυτα αποδεκτό. Να θυμάστε, όμως, ότι θα πρέπει να βρίσκετε χρόνο και για το μάρκετινγκ του προϊόντος σας ώστε να καταφέρνετε να κάνετε και πωλήσεις.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που βασίζονται στην παροχή υπηρεσιών είναι και πιο εύκολες και πιο οικονομικές στο λανσάρισμά τους – ιδιαίτερα αν έχετε την απαιτούμενη τεχνογνωσία και τις διασυνδέσεις. Αν είστε δικηγόρος, λογιστής, ή expert ψηφιακού μάρκετινγκ, για παράδειγμα, έχετε και το προϊόν (την τεχνογνωσία σας) και την αγορά.

Μπορείτε να αρχίσετε να πουλάτε τις υπηρεσίες σας μόνοι σας, σε ανθρώπους και εταιρίες που γνωρίζουν εσάς και τη δουλειά σας. Δεν απαιτείται η πρόσληψη υπαλλήλου, τουλάχιστον στην αρχή. Επίσης, δεν χρειάζεται να μισθώσετε επαγγελματικό χώρο αν έχετε τη δυνατότητα να δουλεύετε από το σπίτι σας.

Άλλοι παράγοντες που θα καθορίσουν το ποσό που θα χρειαστείτε για την έναρξη της επιχείρησής σας είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστείτε σε αυτήν, το μέρος που θα την λανσάρετε, πόσο χώρο θα χρειαστείτε, πόσο γρήγορα πρέπει να βγάλετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας στην αγορά, και τέλος πόσο καιρό μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς μισθό.

Όταν θα έχετε τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και να αρχίσετε να μαζεύετε τα χρήματα που απαιτούνται για την ίδρυση της δικής σας επιχείρησης.

View Comments (0)
Scroll To Top