Now Reading
Barbie: Διατρέχοντας τις δεκαετίες – Μέρος Α’

Barbie: Διατρέχοντας τις δεκαετίες – Μέρος Α’

Ενώ διαβάζεις αυτό το άρθρο, κάπου στον κόσμο μία κούκλα Barbie πωλείται κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Στα 61 της χρόνια μπορεί περήφανα να αφηγηθεί όλες τις ιδιότητες, τα επαγγέλματα και τα στυλ που έχει αλλάξει. Από ξανθό μοντέλο μεταμορφώνεται σε μία IT Specialist φορώντας ένα απλό μπλουζάκι και έχοντας τα μαλλιά της πιασμένα αλογοουρά.

Ίσως γι’ αυτό να είναι τόσο δημοφιλής. Διαφοροποιείται  παρέα με τον κόσμο.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, η Barbie άλλαζε εμφάνιση και επαγγέλματα κάθε χρόνο, κάνοντας τους ανθρώπους να ψάχνουν κρυμμένα νοήματα και να διχάζονται ανάμεσα στις γνώμες τους.

Κάποια μέρα, η Ruth Handler είδε την κόρη της να δημιουργεί χάρτινες κούκλες, να τους αλλάζει τα ρούχα και να τους αποδίδει ρόλους ενηλίκων. Ήταν εμφανές πως η μικρούλα είχε βαρεθεί τα μωρουδίστικα παιχνίδια. Έτσι, η Ruth είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα “ενήλικο” παιχνίδι για παιδιά.

1959: Barbie. Η πόρνη των κόμικς.

Το καλούπι πάνω στο οποίο πλάστηκε η Barbie είναι η Lilly – ένας χαρακτήρας ενός γερμανικού κόμικς.

Το περιεχόμενο ήταν ένα σέξι ξανθό μοντέλο που προσεταιριζόταν πλούσιους άντρες για να της κάνουν ακριβά δώρα.  Η κούκλα προοριζόταν αρχικά για παιδιά και πωλήθηκε σε καπνοπωλεία και καταστήματα για ενήλικες.

Η εταιρεία Mattel αγόρασε τα δικαιώματα για αυτήν την κούκλα και η παραγωγή της Lilly σταμάτησε.

Τότε, όλοι οι καταστηματάρχες αρνήθηκαν να πουλήσουν την κούκλα, επειδή ήταν σίγουροι ότι κανείς δεν θα την αγόραζε. Η πρώτη Barbie έμοιαζε με μια 30χρονη γυναίκα. Φορούσε πολύ μακιγιάζ και το σχήμα του σώματός της ήταν αφύσικο. Ωστόσο, η κούκλα έγινε ανάρπαστη. Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν, αλλά τα παιδιά τη λάτρεψαν.

Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία άλλαξε λίγο το μακιγιάζ, τα φρύδια έγιναν λεπτότερα και πιο στρογγυλά και το μολύβι ματιών εξαφανίστηκε.

1960: Η Barbie υπέρμαχος της ισότητας των φύλων.

Το φεμινιστικό κίνημα δεν πέρασε απαρατήρητο από τους κατασκευαστές παιχνιδιών. Τώρα πια, η Barbie ήταν σχεδιάστρια μόδας και ένα σύμβολο του κινήματος σε άλλες χώρες.

Συνολικά, η Barbie πέρασε από 80 επαγγέλματα, διασχίζοντας το κατώφλι των παγιωμένων έως τότε “ανδρικών” εργασιακών ρόλων.

1961: Η κούκλα “που μοιάζει στη μαμά”.

Οδηγός ταξί, τραγουδίστρια, μπαλαρίνα, νοσηλεύτρια, δασκάλα, αεροσυνοδός και πυροσβέστης – τα κορίτσια την λάτρεψαν. Ντυνόταν σαν την μαμά, πήγαινε στη δουλειά σαν την μαμά, βαφόταν και χτενιζόταν σαν την μαμά και ήταν το τέλειο πρότυπο. Χαρακτηρίστηκε ακόμη και ως κούκλα μόδας που είχε εμμονή με τα ρούχα.

See Also

Στην πραγματικότητα, η Ruth Handler ήθελε να δημιουργήσει μια κούκλα με την οποία τα παιδιά θα μπορούσαν να παίξουν ντύνοντάς την, να περιποιούνται τα μαλλιά της, να μιμηθούν ενήλικες καταστάσεις και να διδάξουν στα κορίτσια το καλό γούστο. Παρεμπιπτόντως, με την πάροδο των ετών, η Barbie είχε 19 διαφορετικά χτενίσματα και περισσότεροι από 75 σχεδιαστές έχουν σχεδιάσει τα ρούχα της.

1963: Εγκυμονούσα έφηβη ή το πρότυπο μιας οικογένειας;

Η Midge, που ήταν η καλύτερη φίλη της Barbie, ήταν παντρεμένη.  Κάποτε, η εταιρεία δημιούργησε μία σειρά υπό το τίτλο “Χαρούμενη Οικογένεια” όπου η Midge είχε μια πλαστική κοιλιά με ένα μωρό. Παίζοντας, μπορούσε κανείς να το βγάλει από μέσα της ή να το επανατοποθετήσει. Επίσης, υπήρχε ένα μεγαλύτερο παιδί, η Barbie και ο Ken ως γιατρός. Φαίνεται ότι η εταιρεία έδειχνε στα κορίτσια την εικόνα μιας ιδανικής κατ’ αυτήν οικογένειας. Ορισμένοι είπαν ότι η νέα αυτή εικόνα προέτρεπε υποσυνείδητα στην εφηβική εγκυμοσύνη.

1967: Η Barbie χορεύει Twist.

Λόγω των καταγγελιών πολλών γονέων για το πώς φαινόταν η ενήλικη Barbie, η εταιρεία κυκλοφόρησε μια κούκλα με πρόσωπο παιδικών χαρακτηριστικών. Είχε πολύ λίγο μακιγιάζ, κόκκινα μάγουλα και στρογγυλό πρόσωπο. Η κούκλα επέζησε μόνο για τρία χρόνια. Τα παιδιά δεν την αποδέχτηκαν επειδή είχαν συνηθίσει να βλέπουν την Barbie ως ενήλικα.

Ο Jack Ryan, ειδικός σε πυραύλους του πολεμικού ναυτικού, δημιούργησε ειδικούς συνδέσμους για να κάνει τα χέρια, τη μέση, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα χέρια της κούκλας να κινούνται. Εκείνη την εποχή, όλοι κινούνταν στο ρυθμό του Twist. Αργότερα, η Barbie θα εξειδικευόταν σε διαφορετικά είδη αθλητισμού. Για παράδειγμα, υπήρχε μία κούκλα μπαλαρίνα που ήταν ειδικά κατασκευασμένη για να μπορεί να εκτελεί συγκεκριμένα κόλπα.

 

Διαβάστε επίσης: Barbie: Ένα “πλαστικό” πρότυπο ή μία γυναίκα – είδωλο;

View Comments (0)
Scroll To Top