Now Reading
Δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά και η ιστορία τους

Δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά και η ιστορία τους

Έχει φθάσει ο καιρός που πολλοί περιμένουν. Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μια μαγική γιορτή για όλους. Όλα τα σπίτια γεμίζουν με φαγητά και γλυκά. Γενικά, τα γλυκά είναι πολύ αγαπητά από μικρούς και μεγάλους. Ιδιαίτερα σε γιορτινές μέρες που η κατανάλωσή τους αυξάνεται. Στο σημερινό άρθρο γίνεται αναφορά στην ιστορία που κρύβεται πίσω από τρία δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Δίπλες

Η ιστορία τους ξεκινά από την ιστορική πόλη της Πελοποννήσου, τη Μάνη. Εκεί οι νοικοκυρές έφτιαχναν ένα μείγμα από αλεύρι και νερό, το οποίο έπλαθαν και μετέτρεπαν σε λεπτή ζύμη. Ύστερα το δίπλωναν (εξ ου και το όνομα) και το τηγάνιζαν σε καυτό λάδι. Στο τέλος, τοποθετούσαν μέλι και καρύδια.

Συνήθιζαν να το σερβίρουν σε σημαντικές γιορτές όπως γάμους, βαφτίσεις, Πρωτοχρονιά, αρραβώνες. Ένα έθιμο το οποίο τηρείται έως σήμερα. Μπορεί να παρασκευαστεί σε γλυκιά και αλμυρή εκδοχή. Είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλυκό και προτιμάται από πολλούς.

Μελομακάρονα

Εξίσου αγαπημένα και με ελληνική καταγωγή είναι τα μελομακάρονα. Ετυμολογικά είναι “μέλι” + “μακαρόνι”, όπου η λέξη μακαρόνι προέρχεται από την αρχαία μεσαιωνική ελληνική λέξη μακαρωνία (αυτόν που μακάριζαν, θρηνούσαν). Με την σειρά της, η λέξη μακαρωνία προερχόταν από την αρχαία ελληνική λέξη μακαρία, δηλαδή το κομμάτι άρτου που προσφερόταν σε κηδείες και είχε το σχήμα του σημερινού μελομακάρονου.

Με το πέρασμα των χρόνων προστέθηκε μέλι σε αυτόν τον άρτο και δημιουργήθηκε το σημερινό γλύκισμα, το μελομακάρονο. Αργότερα, οι αρχαίοι Ιταλοί (Λατίνοι) χρησιμοποίησαν την λέξη μακαρωνία για να ερμηνεύσουν το ζυμαρικό μακαρόνι (maccarone). Αλλά και άλλες χώρες χρησιμοποίησαν την ίδια λέξη για την ερμηνεία άλλων παρασκευών, όπως η Γαλλία που ονόμασε μακαρόν το γνωστό αμυγδαλωτό μπισκότο.

Κουραμπιέδες

See Also

Oι κουραμπιέδες είναι ένα εύκολο στην παρασκευή γλυκό αφού έχει ως βάση το βούτυρο, το αλεύρι και την άχνη ζάχαρη. Η ιστορία του ξεκινά από την Περσία τον 7° αιώνα. Ετυμολογικά, η λέξη “κουραμπιές” προέρχεται από την τούρκικη λέξη kurabiye που σημαίνει ξηρό (kury) μπισκότο (biye). Ονομάζεται μπισκότο διότι ψήνεται και από τις δύο πλευρές.

Είναι ένα διαδεδομένο γλυκό κυρίως σε Ελλάδα, Τουρκία και Βαλκάνια. Μια παραλλαγή του χριστουγεννιάτικου γλυκού συναντάται στην Ισπανία και στο Τέξας. Η συνταγή μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μέσω των Μικρασιατών και οι πιο νόστιμοι κουραμπιέδες παρασκευάζονται σε ένα χωριό της Καβάλας, τη Νέα Καρβάλη.

‘Ολα τα παραπάνω αποτελούν τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ελλάδας. Κάθε νοικοκυριό φροντίζει να έχει μερικά από αυτά στο τραπέζι του για να καλωσορίσει τους καλεσμένους ή τα παιδιά που θα πουν τα κάλαντα στις γιορτές.

Pros
Cons
View Comments (0)
Scroll To Top