Now Reading
Ερύμανθος: Φύση, ιστορία, παράδοση και μύθος στα 2.224 μέτρα

Ερύμανθος: Φύση, ιστορία, παράδοση και μύθος στα 2.224 μέτρα

Στην καρδιά της βόρειας Πελοποννήσου ορθώνεται ο Ερύμανθος. Εντυπωσιακός, άγριος και γεμάτος αντιθέσεις, με πλούσια φυσική ομορφιά και πολλές κορυφές. Έχει μεγάλη έκταση και απλώνεται εντός της Αχαΐας και της Ηλείας, με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται στην πρώτη, ενώ το νότιο τμήμα του συμβάλει και με την Αρκαδία και συγκεκριμένα την περιοχή της άλλοτε Επαρχίας Γορτυνίας.

Το υψηλότερο σημείο του είναι η δυσπρόσιτη κορυφή ΩλενόςΩλονός) με υψόμετρο 2.224 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και από την οποία προσφέρεται συγκλονιστική θέα.

Πηγή εικόνας: Wikipedia.org

Προστατεύεται από το παπανευρωπαϊκο δίκτυο Natura 2000 με σκοπό την διατήρηση της χλωρίδας και πανίδας του. Στον Ερύμανθο υπάρχουν πάνω από 970 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 90 είναι ελληνικά ενδημικά και από αυτά τα 47 είναι ενδημικά της νότιας Ελλάδας και τα 13 ενδημικά της Πελοποννήσου. Η πανίδα του είναι πλούσια και περιλαμβάνει πολλά είδη ζώων όπως πτηνά, θηλαστικά, ερπετά, καθώς και ιχθείς και αμφίβια στα ποτάμια και στα ρέματα. Στον Ερύμανθο ζει και η σπάνια πεταλούδα Parnassius Apollo που συνήθως συναντάται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων.

Από αυτόν πηγάζουν αρκετοί ποταμοί, όπως ο Πείρος, ο Τευθέας (Παραπείρος), ο Βουραϊκός, ο Σελινούντας, ο ομώνυμος Ερύμανθος και ο Πηνειός.

Υπάρχουν κοιλάδες που ρέουν οι ποταμοί, κατά μήκος των οποίων επί το πλείστον φύονται πυκνά πλατανόδαση. Τα νερά τους είναι πεντακάθαρα, καθώς και ορμητικά, ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο. Φυσικά δεν λείπουν τα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια και οι παλιοί νερόμυλοι.

Πηγή εικόνας: Wikipedia.org

Πολλά είναι και τα μονοπάτια που υπάρχουν στο βουνό. Μονοπάτια χαραγμένα από χρόνια για την χρήση τους από τους κατοίκους των περιοχών, για κτηνοτροφικός και γεωργικούς σκοπούς και για την επικοινωνία των χωριών πριν την κατασκευή των οδικών δικτύων, κάποια χαραγμένα ήδη από την αρχαιότητα. Υπάρχουν μεταξύ όλων αυτών λίγα που είναι σηματοδοτημένα και προσφέρονται για πεζοπορία, το όρος μάλιστα διασχίζει και το Εθνικό Μονοπάτι Ο31 (Μονοπάτι του Παυσανία).

Ο ορεινός όγκος του Ερύμανθου είναι από πολυαγαπημένους της ευρύτερης περιοχής αλλά και εν Ελλάδι πολλών ορειβατών και πεζοπόρων, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που τον επιλέγουν για ποδηλασία, αναρρίχηση και ανεμοπτερισμό. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται αγώνας ορεινού τρεξίματος (trail) με διάφορες διαδρομές μοναδικής ομορφιάς και διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, γεγονός που πλέον έχει γίνει θεσμός με μεγάλη συμμετοχή κόσμου (αθλητών και μη).

Πηγή εικόνας: Wikiloc.com

Κορυφές, διάσελα, κοιλάδες, κόψεις, αλπικά λιβάδια, καταρράκτες, οροπέδια, βράχοι, σπηλιές, σάρες, ορθοπλαγιές, λάκες και μοναδικά τοπία μαγεύουν και συναρπάζουν ντόπιους και επισκέπτες.

Στα αλπικά λιβάδια του Ερυμάνθου, ψηλά ανάμεσα στις επιβλητικές κορυφές του, εκεί που το καλοκαίρι είναι σύντομο και τον χειμώνα το λευκό σκηνικό που επικρατεί είναι απόκοσμο, εκεί λοιπόν φύεται τσάι που δίνει υπέροχο άρωμα σε ολόκληρες καταπράσινες εκτάσεις κατά την περίοδο ανθοφορίας του και είναι ιδιαίτερα φημισμένο στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Το βουνό φύεται και ρίγανη που επίσης είναι φημισμένη, καθώς και πολλά άλλα βότανα και φυτά προς βρώση.

Πηγή εικόνας: Wikipedia.org

Εδώ οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και καλόκαρδοι αλλά παράλληλα είναι και σκληροί, όπως άλλωστε τους αρμόζει αφού έτσι τους έχει γαλουχήσει ο άγριος ορεινός τόπος που ζουν και ιδιαίτερα τους γηραιότερους όπου έχουν βιώσει σκληρότερες συνθήκες σε δύσκολα χρόνια και οι οποίοι φέρουν τόσες αναμνήσεις στο σήμερα. Αναμνήσεις που εξιστορούνται στα παραδοσιακά καφενεία και στις γραφικές πλατείες των χωριών με τα αιωνόβια πλατάνια και τους παραδοσιακούς κούτουλες και βρύσες, όπως συζητούνται και τόσες άλλες απόψεις και μνήμες που αφορούν από ιστορικά θέματα μέχρι και απλά καθημερινά πράγματα.

Ο εκτενής τόπος αυτός «γέννησε» και έθρεψε επιφανείς προσωπικότητες και ανθρώπους που έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, όπως και πολλούς ήρωες είτε γνωστούς είτε άγνωστους σε εμάς.

Πηγή εικόνας: Ilialive.gr

Στον Ερύμανθο κρατήθηκε ψηλά το φλάμπουρο του Ελληνισμού. Εδώ ήχησε ήδη από την κήρυξη της Επανάστασης του ’21 το καριοφίλι της λευτεριάς, πολλοί ήταν και οι κλέφτες έδρασαν στον Ερύμανθο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώ επίσης εδώ χρόνια αργότερα έδωσαν αγώνα για την Αντίσταση επί της Κατοχής πολλά παλικάρια. Όλα τα χωριά συμμετείχαν στους εθνικούς αγώνες αφού επάνδρωσαν τον Ελληνικό Στρατό στο Έπος του ’40, στους Βαλκανικούς Πολέμους και όπου αλλού χρειάστηκε, αυτό το μαρτυρά και η παρουσία τόσων μνημείων ηρώων σε κεντρικά σημεία των οικισμών.

See Also

Από εδώ πέρασαν πολλοί κατακτητές και έγιναν πολλές μάχες. Υπάρχουν και ακόμη και σήμερα φρούρια, πύργοι και οχυρωματικά χτίσματα -τα περισσότερα ωστόσο ερειπωμένα – που θυμίζουν μια άλλη διαφορετική εποχή. Δοξασίες και λαϊκές παραδόσεις είναι συνυφασμένες με κάποια από αυτά και μιλούν για υπερφυσικά γεγονότα που συχνά όμως πλέκονται με την πραγματικότητα και εξιτάρουν την περιέργεια και φαντασία των ανθρώπων.

Πηγή εικόνας: Patrasevents.gr

Σημεία αναφοράς είναι και οι όμορφες εκκλησίες στους οικισμούς, τα γραφικά ξωκλήσια και τα ιστορικά μοναστήρια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Μονή των Νοτενών στο Σκιαδοβούνι, η Μονή Πορετσού στα Αγράμπελα, η Μονή Παναγίας Χρυσοποδαρίτισσης στα Νεζερά, η Μονή Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι, η Μόνη Αγίου Νικολάου στην Βλασία, η Εκκλησία του Άι-Γιάννη στην Σποδιάνα (Χρυσοπηγή), η Εκκλησία Παμμέγιστων Ταξιαρχών στα Λακκώματα, η Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην Πλατανίτσα, η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Σπαρτιά (Γρεβενό), η Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Δροσιά (Προστοβίτσα) και τόσοι άλλοι θρησκευτικοί χώροι ακόμη.

Πηγή εικόνας: Theoi.com

Ο  Ερύμανθος είναι βαθιά συνδεδεμένος με την ελληνική μυθολογία. Το ίδιο του το όνομα ανάγεται στην αρχαία εποχή. Εδώ ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον τέταρτο από τους δώδεκα περίφημους άθλους του, πιάνοντας τον τρομερό Ερυμάνθιο κάπρο και πηγαίνοντας τον ζωντανό στον βασιλιά της Τίρυνθας και των Μυκηνών, Ευρυσθέα, ο οποίος ξαφνιάστηκε από το κατόρθωμα του Ηρακλή και όταν τον αντίκρισε με τον κάπρο φορτωμένο, κρύφτηκε έντρομος σε ένα μεγάλο πιθάρι.

Στον Ερύμανθο βρίσκονταν η μεταμορφωμένη σε αρκούδα Καλλιστώ που είχε ωστόσο ανθρώπινη νόηση, εκεί βρέθηκε και ο γιος της Αρκάς μια μέρα με σκοπό να κυνηγήσει και όταν την αντίκρισε ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει με το τόξο του χωρίς να ξέρει πως ήταν η μητέρα του. Μπροστά σε αυτό το τρομερό σκηνικό ο Δίας για να αποτρέψει τη μητροκτονία, με τη θεϊκή του δύναμη μεταμόρφωσε τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι και έτσι εκείνος μπόρεσε και αναγνώρισε την μητέρα του. Ο Δίας, όμως, επειδή φοβήθηκε την αντίδραση της γυναίκας του Ήρας, τελικά μεταμόρφωσε και τους δύο σε αστερισμούς, βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει και έκτοτε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάς είναι η Μικρή Άρκτος που βλέπουμε το βράδυ ψηλά στον αχανή ουρανό.

Πρόκειται για ένα όρος που με τοποθεσίες απαράμιλλου κάλους, που κάποιες μένουν άγνωστες στους περισσότερους αλλά και άλλες ανεξερεύνητες ακόμη.

Ο Ερύμανθος σε συναρπάζει μόνο και μόνο με την μεγαλειώδη όψη του και με τον γιγαντιαίο όγκο του. Η θοριά του εντυπωσιάζει από αλλά γύρω βουνά και από τον κάμπο της βορειοδυτικής και της δυτικής Αχαΐας. Άνθρωποι και φυσικό τοπίο, χτίσματα, χωριά και ανέγγιχτα τοπία δίνουν το ιδιαίτερο χρώμα και την φυσιογνωμία της ευρείας αυτής ορεινής περιοχής.

Πηγή εικόνας: styx-waters.blogspot.com
Πηγή εικόνας: Eospatras.gr
View Comments (0)
Scroll To Top