Now Reading
Έβρος: Ταξίδι εκεί όπου αρχίζει η Ελλάδα

Έβρος: Ταξίδι εκεί όπου αρχίζει η Ελλάδα

Έβρος. Μια περιοχή παρεξηγημένη. Ένας νομός χωρίς ιδιαίτερες τουριστικές ροές, τουλάχιστον όσον αφορά τον εγχώριο τουρισμό. Μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν πιο «συνηθισμένες» περιοχές για τις διακοπές τους. Ωστόσο, όσοι επισκέπτονται τον ακριτικό Έβρο, μιλούν για μια ξεχωριστή εμπειρία. Πράγματι, χωρίς την αναμενόμενη στήριξη από τους αρμόδιους φορείς, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κατορθώσει να αναδείξουν τις ομορφιές του νομού και να καταστήσουν την περιοχή τον πλέον ανερχόμενο τουριστικό προορισμό.

Η Αρχαία Εγνατία θα οδηγήσει τον διερχόμενο, αρχικά, στην πρωτεύουσα του νομού, την παραθαλάσσια Αλεξανδρούπολη. Μια σύγχρονη, οικογενειακή πόλη, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Οι φιλόξενοι κάτοικοί της, αλλά και η πλούσια πολιτιστική της δραστηριότητα είναι ικανά να ελκύσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης αποτελεί ο Φάρος της, ο οποίος δεσπόζει στον παραλιακό δρόμο, φωτίζει το λιμάνι και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, οι οποίοι σπεύδουν να τον αποθανατίσουν.

Από τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ξεχωρίζει ασφαλώς το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Με σκοπό την αναζήτηση, διάσωση, και ανάδειξη του Θρακικού πολιτισμού, το μουσείο προβάλλει εκθέματα που καλύπτουν χρονικά από τον 17ο ως και τον 20ο αιώνα και αφορούν διάφορες πτυχές της ζωής και της δραστηριότητας των Θρακών κατά την περίοδο αυτή. Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για το Ιστορικό Μουσείο της πόλης, το οποίο  μας ταξιδεύει στην πρώιμη ιστορία της πόλης, μέσα από φωτογραφίες, βιβλία, έργα τέχνης και άλλα εκθέματα.

Δεν λείπουν, βέβαια, οι στιγμές χαλάρωσης από την πόλη στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης και των γύρω περιοχών. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που δύναται να προσφέρει όμορφες στιγμές για όλες τις ηλικίες.

Ανεβαίνοντας βορειότερα στο νομό, φτάνουμε στην αρχαία πόλη των Φερών. Εκεί, ξεχωρίζει για την ιστορική αλλά και θρησκευτική της σημασία η Παναγία Κοσμοσώτειρα, μοναστήρι που χτίστηκε το 1152, ενώ από το 1940 λειτουργεί ως χριστιανικός ναός. Στο κέντρο του νομού, βρίσκεται το Σουφλί, το τέλος του «Δρόμου του Μεταξιού», που την έχει καταστήσει πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο. Ασφαλώς, πρέπει κάνεις να επισκεφτεί το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού. Ένας πανέμορφος πολυχώρος, ο οποίος έχει σκοπό να διαδώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής στην μεταξουργία. Τα εκθέματα παρουσιάζουν στον επισκέπτη όλη τη διαδικασία της παραγωγής του μεταξιού, ενώ διενεργούνται και περιοδικές εκθέσεις τέχνης.

See Also

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού

Οι λάτρεις της φύσης, μπορούν να εξορμήσουν στο Δέλτα του Έβρου και στο Δάσος της Δαδιάς. Στο Δέλτα του Έβρου, μπορεί κανείς να πλεύσει με βάρκες στον ποταμό και να παρατηρήσει τα σπάνια είδη πτηνών που ζουν στο Δέλτα, ενώ το δάσος ενδείκνυται για πεζοπορίες, αλλά και για παρακολουθήσεις πτηνών από το παρατηρητήριο που στεγάζεται στο δάσος. Το χερσαίο τμήμα του νομού, λοιπόν, προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία και ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες.

Οπωσδήποτε, την τουριστική εμπειρία στον Έβρο ολοκληρώνει μια επίσκεψη στη Σαμοθράκη. Το νησί των μεγάλων θεών, το νησί της Νίκης της Σαμοθράκης μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Τα καταγάλανα νερά των καταρρακτών, οι βάθρες, οι παραλίες χαρίζουν στιγμές χαλάρωσης και αμεριμνησίας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν είναι στα σχέδια του επισκέπτη μια εξόρμηση στο νησί, οι φυσικές ομορφιές του αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο.

Τα αξιοθέατα του Έβρου είναι ποικίλα και άγνωστα στο ευρύ τουριστικό κοινό. Μια επίσκεψη στο βορειότερο άκρο της Ελλάδας μπορεί να αποδείξει πως ο νομός συνδυάζει και ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες και προσφέρει πολλές επιλογές. Εκεί όπου η Ελλάδα αρχίζει, εκεί που βρίσκονται τα άκρα σύνορα της χώρας, μπορεί κανείς να ανακαλύψει νέους τόπους, νέα τοπία, νέα αξιοθέατα. Επιλέξτε, λοιπόν, έναν όχι τόσο διαδεδομένο τουριστικό προορισμό και να είστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε!

View Comments (0)
Scroll To Top