Now Reading
Η χρήση 7 μπαχαρικών στην μαγειρική

Η χρήση 7 μπαχαρικών στην μαγειρική

Βασικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας είναι τα αρωματικά φυτά και τα μπαχαρικά τα οποία προσδίδουν μια άλλη γεύση στα εδέσματα. Φρέσκα, αποξηραμένα ή σε σκόνη συνοδεύουν όλα τα φαγητά κάνοντάς τα νόστιμα δίχως την απαραίτητη προσθήκη αλατιού. Ως γνωστόν, η μεσογειακή κουζίνα έχει ως βάση της το ελαιόλαδο και τα διάφορα μπαχαρικά. Παρακάτω αναφέρονται επτά ιδιαίτερα μπαχαρικά, τα οποία χρησιμοποιούν πολλοί στη μαγειρική τους για να δώσουν άρωμα, χρώμα και γεύση στα εδέσματα.

Ρίγανη

Αναπτύσσεται στα βουνά και είναι το χαρακτηριστικό ελληνικό μπαχαρικό, το οποίο συνδυάζεται αρμονικά με όλα τα ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα. Έχει έντονη γεύση και συνιστάται η χρήση της να γίνεται διακριτικά. Ταιριάζει υπέροχα με τα αρνίσια παϊδάκια, το κοτόπουλο, τις πατάτες, το μπρόκολο, το ψητό ψάρι και άλλα νόστιμα πιάτα.

Άνηθος

Ένα αρωματικό και φαρμακευτικό μπαχαρικό, το οποίο καλλιεργείται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Πολλές φορές οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις κονσέρβες δίνοντας το κατάλληλο άρωμα. Συνδυάζεται αρμονικά στα παρασκευάσματα με κιμά, στις σαλάτες, στα λαχανικά, στο χοιρινό, στα φασολάκια, στις πατάτες κ.ά.

Θυμάρι

Το φυτό με τα γκριζοπράσινα φύλλα. Η συγκομιδή του πραγματοποιείται την άνοιξη και μετά ξεραίνεται σε μέρος σκιερό με αέρα. Είναι το ιδανικό μπαχαρικό για ψητά, σαλάτες, σούπες, γεμιστά, πίτες, χοιρινό, αρνίσιο κρέας, κ.ά.

Μοσχοκάρυδο

Το δένδρο του μοσχοκάρυδου είναι ένα δίοικο φυτό και υπάρχει στην αγορά σε μορφή σκόνης ή σε κόκκους. Παράγεται στην Ινδονησία και χρησιμοποιείται σε λικέρ, γλυκά, παρασκευές ραγού, αρακά, παστίτσιο, σπαράγγια και άλλα δίνοντας μια πικάντικη γεύση.

Μαϊντανός

Χρησιμοποιείται στα περισσότερα φαγητά είτε για τη γεύση του είτε ως διακόσμηση. Δίνει γεύση στα φαγητά και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C και σε σίδηρο. Συνδυάζεται αρμονικά με τις πατάτες, το αρνίσιο κρέας, το κοτόπουλο, τον αρακά, τα καρότα κ.ά. Άλλωστε, πολλοί σεφ φροντίζουν να έχουν μια μικρή γλάστρα στην κουζίνα τους για διακοσμούν με φρέσκο μαϊντανό τα πιάτα τους.

See Also

Σκόρδο

Η καταγωγή του είναι από την κεντρική και ανατολική Ασία. Χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ικανότητες αλλά και σε παρασκευή φαγητών. Στην σήμερον εποχή, χρησιμοποιείται αποκλειστικά σαν καρύκευμα σε πολλά φαγητά όπως ψητό κρέας, χοιρινό, γαλοπούλα, κοτόπουλο, κυνήγια, κ.ά.

Κάππαρη

Ένα ακόμη γνωστό μπαχαρικό είναι η κάππαρη, ένα φυτό το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε άγριες εκτάσεις. Η συγκομιδή της πραγματοποιείται το φθινόπωρο και τη φτιάχνουν πίκλες σε ξύδι. Μπορεί να συνδυαστεί με σαλάτες, βραστά ψάρια και σάλτσες.

Οι συνδυασμοί των αρωματικών φυτών με τα εδέσματα δημιουργούν μια απίθανη γεύση, κάνοντας την χρήση μπαχαρικών συμπληρωματική για ένα νόστιμο παρασκεύασμα. Όλα τα αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, είτε χρησιμοποιηθούν αποξηραμένα είτε φρέσκα είτε σε σκόνη, συνεχίζουν να διατηρούν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες – αρκεί να συντηρηθούν σωστά, σε σκιερό μέρος.

Pros
Cons
View Comments (0)
Scroll To Top