Now Reading
Η Δημιουργικότητα δεν είναι αλγοριθμική

Η Δημιουργικότητα δεν είναι αλγοριθμική

Βρισκόμαστε σε ένα μετασχηματιστικό κύμα που η αντισυμβατική σκέψη, η καινοτομία και η δημιουργικότητα θεωρούνται και θα θεωρούνται στο μέλλον κομβικές δεξιότητες. Και αυτό διότι η ανθρώπινη ολότητα, η οποία είναι δημιουργική και πνευματώδης, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από έναν αλγόριθμο. Η δημιουργικότητα που είναι ενάντια στα προδιαγεγραμμένα πρότυπα οδηγεί σε νέες θεάσεις και λύσεις που μία αλγοριθμικά αυστηρά προδιαγεγραμμένη φιλοσοφία δε μπορεί να προσφέρει.

Του Γιώργου Σιούτζου*

Σε μια κουλτούρα που απαιτεί συνεχή καινοτομία και διαταραχή του status quo που οδηγεί σε πρόσθετη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μπορεί να αισθανθεί κανείς ότι οι εικόνες του σήμερα είναι ήδη φθαρμένες μέσα από συνεχείς “κλήσεις” για το νέο. Για να καταπολεμήσουμε μια τέτοια φθορά, είναι απαραίτητη η ανανέωση της οπτικής μας γωνίας. Πώς μπορούμε να δούμε τα πράγματα με νέους και εμπνευσμένους τρόπους που θα φέρουν αποτελέσματα;

Στον τομέα της γεωργίας, η διασταυρωμένη γονιμοποίηση αποτελεί σημαντικό δείκτη ενάντια στους περιβαλλοντικούς κινδύνους της μονοκαλλιέργειας, στις οποίες βασιζόμαστε υπερβολικά σε έναν τύπο φυτού. Στην πραγματικότητα η διασταυρωμένη γονιμοποίηση “αναμιγνύει” την αναπαραγωγή των φυτών με γύρη από έξω.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η μονοκαλλιέργεια έχει τους δικούς της κινδύνους, καθώς συνήθως στρεφόμαστε προς τις ίδιες πηγές, τους ανθρώπους και τις συνήθειες για την προσέγγιση κάθε νέας κατάστασης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ιδέες μπορούν να είναι απελπιστικά προβλέψιμες. Ή, ακόμα χειρότερα, η στροφή προς το παλιό και αξιόπιστο μπορεί να σημαίνει καταστροφή.

H δημιουργικότητα είναι, κατά τη γνώμη μου, μία συνήθεια και μία καθημερινή ρουτίνα που όσο εξασκείται από το άτομο τόσους περισσότερους καρπούς προσδίδει. Αν αποφασίσουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά και εξασκηθούμε σε τρόπους γέννησης νέων ιδεών τότε η δημιουργικότητα και η καινοτομία έχουν μεγάλη πιθανότητα να γίνουν προέκταση του εαυτού μας.

Μερικά Tips:

  • Καθιερώστε συγκεκριμένα διαστήματα δημιουργικότητας μέσα στην εβδομάδα.

Εάν είστε κάποιος προγραμματιστής που γράφει κώδικα, μπορείτε να πάτε σε μια έκθεση τέχνης για μία εβδομάδα ή να περιηγηθείτε στο βιβλιοπωλείο σας για ένα νέο μυθιστόρημα. Εάν είστε συγγραφέας, μπορείτε να πάτε για κάποιο extreme sport ή να κάνετε μαθήματα μαγειρικής. Κάνοντας δραστηριότητες ανεξάρτητες με τον τομέα κύριας δραστηριοποίησής σας μπορείτε να εφεύρετε πραγματικά μοναδικές ιδέες. Ίσως, με την παρατήρηση ενός πίνακα ή ενός ηθοποιού σε μία παράσταση μπορείτε να εμπνευστείτε την επίλυση ενός άμεσου προβλήματος. Είναι απαραίτητο να εμπλουτίσετε με ένα ευρύτατο, διεγερτικό και θρεπτικό υλικό την καθημερινότητά σας.

  • Διαβάστε για τις δημιουργικές ζωές.

Ξεκινήστε να δημιουργείτε μια βιβλιοθήκη από άλλους που έχουν ζήσει εμπνευσμένα μία πλήρη και παραγωγική ζωή, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους. Οι βιογραφίες και τα βιβλία αυτοβελτίωσης μπορούν να είναι θαυμάσιες πηγές έμπνευσης.

  • Ελάτε σε επαφή με το μυαλό του αρχαρίου.

Κατά τις στιγμές που λειτουργείτε ως δάσκαλος και μαθαίνετε σε κάποιον αρχάριο, βελτιώνεστε και εσείς οι ίδιοι. Όχι μόνο θα δείτε αν γνωρίζετε καλά το αντικείμενο αλλά θα μπορέσετε ίσως να ανακαλύψετε πρωτότυπες και νέες ιδέες που αφορούν τον τομέα.

Η δημιουργικότητα, και κυρίως η πρακτική εφαρμογή νέων και καινοτόμων ιδεών, καθιστά τη ζωή πλουσιότερη και πιο ουσιαστική. Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τη σκέψη μας να είναι δημιουργική με το να υιοθετούμε καθημερινές συμπεριφορές που θα επιτρέπουν την απελευθέρωση της αντισυμβατικής, καινοτόμου σκέψης.

Περισσότερες ιδέες μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του αρθρογράφου “Φράσεις που μ’ έμαθαν να ζω” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Rosili.

See Also

* Ο Γιώργος Σιούτζος είναι Business Analyst – στέλεχος κορυφαίας εταιρίας συμβούλων με γραφεία σε όλο τον κόσμο. Linkedin

 

 

 

Photo Credits: Getty Images

View Comments (0)
Scroll To Top