Now Reading
Η τύχη του να ζεις

Η τύχη του να ζεις

Μπορεί ακόμη να μην έχουμε νικήσει το θάνατο, αλλά αυτό θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε μόνο τυχεροί. Ο Ρίτσαρντ Ντώκινς στο βιβλίο του «Υφαίνοντας το Ουράνιο Τόξο» αναφέρει πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να πεθάνουν επειδή δεν πρόκειται ποτέ να γεννηθούν. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι εδώ στη θέση μας. Σίγουρα αυτά τα «αγέννητα φαντάσματα» θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες από τον Μονέ και τον Πικάσο, επιστήμονες σπουδαιότεροι από τον Nεύτωνα και συγγραφείς πιο επιτυχημένοι από τον Κάφκα και το Χέμινγουεϊ. Μόνο αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε βάσει των πιθανοτήτων. Έχουμε προνόμια λίγων, αφού κερδίσαμε στη λοταρία της γέννησης ενάντια σε όλες αυτές τις πιθανότητες.

Υπάρχει ένα κλασικό επικουρικό φιλοσόφημα σχετικά με το θάνατο. Ο Επίκουρος μας διδάσκει πως “Ο άνθρωπος που λέει ότι φοβάται το θάνατο είναι ανόητος. Όχι επειδή πονάει όταν έρχεται, αλλά επειδή πονάει στην προοπτική του. Ό,τι δεν προκαλεί ενόχληση όταν υπάρχει, προκαλεί μόνο έναν αβάσιμο πόνο στην προσδοκία του. Ο θάνατος, λοιπόν, δεν πρέπει να μας φοβίζει, κατανοώντας ότι, όταν ζούμε, ο θάνατος δεν έρχεται, αλλά όταν έρθει, δεν είμαστε εκεί για να τον ζήσουμε”. Η φιλοσοφία αυτή θα πρέπει να καθορίζει τη στάση μας απέναντι στο θάνατο. Οι περισσότεροι άνθρωποι τον φοβούνται. Νομίζουν ότι είναι από τα τρομερότερα πράγματα που μπορούν να βιώσουν. Αλλά ο Επίκουρος μας λέει ότι κάνουν λάθος. Τα μόνα πράγματα που είναι καλά ή κακά είναι η συνειδητή απόλαυση και πόνος. Ο θάνατος, όμως, συνεπάγεται την απουσία και των δύο.

Ο κόσμος που ζούμε δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Παντού μπορείς να διακρίνεις φτώχεια και μιζέρια. Αλλά αν κοιτάξουμε λίγο παραπέρα, θα δούμε πως μόνο και μόνο η ύπαρξή μας αποτελεί ένα θαύμα. Αυτό δεν μπορούμε να το φανταστούμε, δεν το αναλύουμε κάθε μέρα, γιατί στα μάτια μας φαντάζει κάτι το φυσιολογικό. Θεωρούμε τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο δεδομένα και θεωρούμε πως η ρουτίνα μας είναι το σημαντικότερο πράγμα που υπάρχει. Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ δεδομένη η ύπαρξή μας. Πρέπει κάθε μέρα να ζούμε με την αίσθηση ότι το ότι ζούμε είναι ένα δώρο, ένα θαύμα.

Ένα από τα πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην κατανόηση αυτή, είναι η επιστήμη. Όταν κάποιος εξετάζει την τρέχουσα επιστημονική υπόθεση σχετικά με την προέλευση του σύμπαντός μας (τη θεωρία του Big Bang) συνειδητοποιεί ότι η ζωή μας όντως είναι ένα θαύμα, κάτι πέρα ​​από την ανθρώπινη φαντασία, ότι υπάρχει κάτι, αντί για το τίποτα.

Η επιστήμη σήμερα μας λέει ότι το σύμπαν μας είχε αρχή. Πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχε ένας χρόνος-μηδέν, μια εποχή που τα πάντα στο σύμπαν μας δεν υπήρχαν. Όλα όσα μπορούμε να παρατηρήσουμε σήμερα ξεκίνησαν από μια μοναδικότητα. Κάποια δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα, μέσα στο γαλαξία μας δημιουργήθηκε μια μικρή γωνιά που μπορέσαμε να την αποκαλούμε «σπίτι μας» και μέσω της εξέλιξης φτάσαμε εδώ.

See Also

Ο άνθρωπος, ένα απλό είδος πιθήκου, να μπορεί να χρησιμοποιεί τον εγκέφαλό του για να μπορεί να εξηγήσει το τι βλέπει, να συνειδητοποιεί το μεγαλείο της Φύσης και να στέλνει αποστολές στα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος. Όποιος λέει ότι αυτό το γεγονός δεν αποτελεί θαύμα, πιθανότατα δεν μπορεί να αντιληφθεί την τύχη μας. Για να το αποδείξει αυτό, Ο Stephen Hawking αναφέρει: “Αν ο ρυθμός επέκτασης του σύμπαντος ένα δευτερόλεπτο μετά το Big Bang ήταν μικρότερος κατά ένα απειροελάχιστα μικρότερο ποσοστό, θα είχαν όλα καταρρεύσει και δεν θα είχαμε κανένα σύμπαν. Από την άλλη πλευρά, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ελάχιστα μεγαλύτερος, το σύμπαν θα είχε επεκταθεί πολύ γρήγορα για να σχηματιστούν πλανήτες”. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο τυχεροί είμαστε που απλά υπάρχουμε.

Είμαστε τα μάτια που το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Κι αν στο μέλλον ο άνθρωπος εξαφανιστεί, υπάρχουν μαρτυρίες που έχουμε ήδη στείλει στο διάστημα και φωνάζουν ότι υπήρξαμε. Κι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Γι’αυτό δεν αξίζει να φοβάστε για τίποτα. Την επόμενη φορά που θα νιώθετε λυπημένοι και νομίζετε πως ο κόσμος γύρω σας για κάποιο λόγο καταρρέει, σκεφτείτε αυτές τις γραμμές. Υπήρξατε. Νιώσατε την αγάπη, τη χαρά, τον έρωτα, τη λύπη και τη στεναχώρια. Και είστε πολύ τυχεροί γι αυτό. Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έρθουν καν στη ζωή για να βιώσουν την ομορφιά της.

View Comments (0)
Scroll To Top