Now Reading
Κάποιοι πενθούν με σεξ, διότι καθένας πενθεί διαφορετικά

Κάποιοι πενθούν με σεξ, διότι καθένας πενθεί διαφορετικά

Ο θάνατος, γενικά, είναι μαλακία. Και δεν έχει τίποτα σέξι. Αλλά κάποιοι άνθρωποι έχουν όρεξη για σεξ, ενώ πενθούν κάποιον αγαπημένο τους. Το πένθος, τελικά, φέρνει καύλες.

Πρόκειται για μια αμήχανη συνθήκη, που θα εξηγούσε την πολύ απογοητευτική έρευνα στο θέμα (μια μελέτη που εστιάζει στη σεξουαλική απώλεια και λέει ότι άνθρωποι που χάνουν τους μακροχρόνιους σεξουαλικούς συντρόφους τους, θα νιώθουν και την απώλεια της αίσθησης του σεξ και όχι μόνο το άτομο με το οποίο το έκαναν). Ψυχολόγοι και ερευνητές του σεξ, όμως, λένε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθεις ανεξήγητες καύλες όταν χάνεις κάποιον κοντινό σου. «Θες να γεμίσεις το κενό – κυριολεκτικά και μεταφορικά», είπε η κλινική σεξολόγος και εκπαιδεύτρια σεξουαλικότητας, Patti Britton, στο Mel Magazine. «Η πορεία του πένθους έχει να κάνει με την απώλεια εγγύτητας – την απώλεια οικειότητας. Γι’ αυτό ενεργοποιείται η λίμπιντό μας. Για να γεμίσουμε το κενό».

Μπορεί να είναι λογικό. Όταν είσαι αντιμέτωπος με το πόσο φευγαλέα είναι η ζωή, γιατί να μην κάνεις σεξ τώρα που μπορείς; Η ζωή θα τελειώσει και ίσως ο καλύτερος τρόπος να νιώσεις ζωντανός (τουλάχιστον για κάποιους) είναι να πιέσεις το μόριό σου πάνω σε έναν άλλον ζωντανό άνθρωπο.

Πέρα όμως από το κενό που γεμίζει, το σεξ πένθους σε κάνει να ξεχνιέσαι από τον πόνο και το μούδιασμα που φέρνει ο θάνατος. «Το σώμα τσακίζεται μετά από έναν θάνατο. Και το σεξ -το καλό σεξ- ενεργοποιεί το σύστημα της ντοπαμίνης», είπε στο VICE η Helen Fisher, βιολόγος ανθρωπολόγος και ερευνήτρια στο Kinsey Institute. «Οποιαδήποτε διέγερση των γεννητικών οργάνων πυροδοτεί το σύστημα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που δημιουργεί συναισθήματα αισιοδοξίας, ενέργειας, συγκέντρωσης και κινήτρου». Η ντοπαμίνη μπορεί τουλάχιστον για λίγο να σε ηρεμήσει, εξηγεί η Fisher.

H δημοσιογράφος Anjali Pinto επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία σε ένα άρθρο του Απριλίου του 2018 που έγραψε για την Washington Post. Γράφει για τις αλλεπάλληλες συνευρέσεις που ξεκίνησε πέντε μήνες μετά τον ξαφνικό θάνατο του άντρα της. Περιγράφει μια «επίθεση χημικών που με έκαναν να νιώθω καλά και δημιουργούσαν μια έντονη αίσθηση ευτυχίας, ακόμα και μες στη μοναξιά μου».

Πέρα όμως από τη βιολογική αίσθηση της ντοπαμίνης που προκύπτει από το καλό και συναινετικό σεξ, η Pinto έγραψε ότι η αναζήτηση περιστασιακών επαφών με αγνώστους τής έδωσε μια αίσθηση ελέγχου τη σκοτεινή εκείνη στιγμή. «Με βοήθησε με τρόπους που η ψυχοθεραπεία, η φιλία, τα ταξίδια, το γράψιμο και η φωτογραφία δεν μπορούσαν να το κάνουν. Αυτές οι συναντήσεις με έκαναν να νιώθω δυνατή, επιθυμητή, σε αρμονία με το σώμα μου. Μου έδωσαν μια δυνατότητα δράσης όταν ένιωθα ότι δεν είχα τον έλεγχο της ζωής μου».

See Also

Φυσικά, κάποιοι «εκλεπτυσμένοι» θα εκφράσουν την περιφρόνησή τους για το να πηδάς αγνώστους (ή οποιονδήποτε) μετά από ένα μεγάλο τραυματικό γεγονός. Το σεξ, ιδίως όταν το κάνει μια γυναίκα, είναι ακόμα αρκετά ταμπού ώστε να θεωρείται μανιακή αντίδραση σε κάτι κακό. Αλλά, δεν ξέρω, το να χάνεις τον άντρα σου είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε κάποιον – το να χάνεις οποιονδήποτε αγαπημένο, βασικά. Αν εξαιρέσουμε την καταστροφική ή επικίνδυνη συμπεριφορά, κάποιος που περνάει μια τέτοια κόλαση πρέπει να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει για να νιώσει καλύτερα. Όπως λέει το ρητό, «καθένας πενθεί διαφορετικά». Και οι ειδικοί λένε ότι κάποιοι πενθούν με σεξ. Και σε μια ευρύτερη κλίμακα, μου φαίνεται μια χαρά.

 

Πηγή: Vice Greece

View Comments (0)
Scroll To Top