Now Reading
Κλιματική αλλαγή: Φταίει ο άνθρωπος;

Κλιματική αλλαγή: Φταίει ο άνθρωπος;

Δημοσιεύοντας μια πρωτότυπη έκθεση το 2018, η WWF έκανε σαφές ότι οι άνθρωποι καταστρέφουν τον πλανήτη και έχουν πολύ λίγο χρόνο να τον σώσουν. Η συγκεκριμένη έκθεση έδειξε πως η άγρια ζωή στη γη έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 40 χρόνια, πρωτίστως λόγω της κλιματικής αλλαγής και δευτερευόντως της υπερκατανάλωσης. Η έκθεση αποκάλυψε μερικά ανησυχητικά στοιχεία με στόχο να δείξει την κλίμακα της καταστροφής.

Σύμφωνα με τη WWF, μόνο το 25% του πλανήτη είναι απαλλαγμένο από ανθρώπινες δραστηριότητες και μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό θα πέσει στο 10%. Τον Απρίλιο του 2018 τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που υπερθερμαίνουν το κλίμα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τουλάχιστον 800.000 χρόνων. O Mike Barrett, επιστημονικός διευθυντής της WWF, δήλωσε πως αν υπήρχε στον ανθρώπινο πληθυσμό αντίστοιχη μείωση με την άγρια πανίδα, τότε θα μιλούσαμε για αφανισμό της Ευρώπης, της Αμερικής, της Βόρειας Αφρικής και της Ωκεανίας και πρόσθεσε πως η φύση δεν είναι απλά ένα ωραίο θέαμα, αλλά ολόκληρη η ζωή μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν πως η κλιματική αλλαγή είναι μη ανησυχητικό φαινόμενο και θα συνέβαινε ούτως ή άλλως και χωρίς την παρέμβαση του είδους μας. Κι αυτό το πιστεύουν γιατί φέρνουν ως παράδειγμα περιοχές του πλανήτη που είχαν ακραία χαμηλές θερμοκρασίες μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Αυτό, όμως, είναι ζήτημα καιρικών φαινομένων. Ο ορισμός του κλίματος είναι εντελώς διαφορετικός και αφορά τη συμπεριφορά της ατμόσφαιρας εντός μεγάλων χρονικών περιόδων. Οπότε, το γεγονός ότι έκανε κρύο σε μια πόλη της Βόρειας Αμερικής για ένα μήνα δεν έχει καμία σχέση με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης.

Η ερώτηση είναι, όμως, αν όντως η υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι ανθρωποκεντρικό φαινόμενο. Επηρεάζουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες το κλίμα ή είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει συχνά;

Το κλίμα του πλανήτη μας είναι ένας αρκετά πολύπλοκος μηχανισμός αλληλεπιδράσεων, και με τον όρο κλιματική αλλαγή εννοούμε τις μεταβολές σε αυτό το σύστημα μέσα σε δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Το 2018, η NASA εξέδωσε στη σελίδα της ένα γράφημα που έδειχνε ότι από το 1880 έως σήμερα, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας έχει αυξηθεί έναν ολόκληρο βαθμό στην κλίμακα Κελσίου. Αυτό το νούμερο είναι τεράστιο κι αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει ακόμη πιο απότομη αύξηση τα τελευταία έτη λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, το γεγονός της κλιματικής αλλαγής κρίνεται άκρως επικίνδυνο.

See Also

Έρευνες των τελευταίων 10 ετών από την επιστημονική κοινότητα έχουν πείσει τους επιστήμονες σε ποσοστό 98% ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενές φαινόμενο – και σπάνια βλέπουμε τέτοιο ποσοστό συμφωνίας από τους επιστήμονες για οποιοδήποτε θέμα.

Οι επικριτές της σοβαρότητας του φαινομένου στέκονται επίσης στο γεγονός του λιώσιμου των πάγων. Θεωρούν ότι τα παγόβουνα που λιώνουν στις θάλασσες της αρκτικής δεν θα έχουν επιπτώσεις στην αύξηση της θαλάσσιας στάθμης. Αυτό το στηρίζουν στην αρχή του Αρχιμήδη που λέει ότι όταν λιώνει ένα παγάκι στο ποτήρι μας, η στάθμη του νερού μένει ίδια. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα πρόβλημα. Πάγοι στην Αρκτική δεν υπάρχουν μόνο στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά. Αν λιώσει ο πάγος στην ξηρά της Αρκτικής, τότε μιλάμε για παγκόσμια αύξηση της στάθμης του νερού 6-7 μέτρα.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σοβαρό και αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζεται από την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις όπως θα έπρεπε. Το ότι διστάζουμε να μιλήσουμε γι’αυτό είναι κατανοητό γιατί είναι ένα απαισιόδοξο θέμα, αρκετά δυσοίωνο για το μέλλον μας, και ο άνθρωπος πάντα θέλει να ελπίζει. Μια καλύτερη οργάνωση στο εμπόριο ρύπων μεταξύ των κρατών του Δυτικού Κόσμου και εκτεταμένη προσοχή από τον καθένα μας ξεχωριστά, θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.

View Comments (0)
Scroll To Top