Now Reading
Ο χρόνος σου είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Αξιοποίησέ τον σωστά

Ο χρόνος σου είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Αξιοποίησέ τον σωστά

Ο Στηβ Τζομπς είχε αναφέρει πως το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε στην κατοχή μας είναι ο χρόνος μας. Πιο συγκεκριμένα σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ είπε: “Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, γι’ αυτό μην τον σπαταλάτε με το να ζείτε τη ζωή ενός άλλου. Μην αφήστε το θόρυβο από την άποψη άλλων ανθρώπων να πνίξει την δική σας, εσωτερική φωνή. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, να έχετε πάντα το θάρρος να ακολουθείτε την καρδιά και το ένστικτό σας”.

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που χαίρουν της εκτιμήσεώς μας αυτές τις μέρες και, επειδή ζούμε σε έναν τόσο επιφανειακό κόσμο, τα χρήματα συχνά θεωρούνται ως κάτι πολύτιμο. Η καθημερινή μας ρουτίνα νομίζουμε πως είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε κι αν κάτι πάει στραβά, κλονιζόμαστε συναισθηματικά. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει κάτι πολύ πιο βαθύ από αυτά, και αυτό είναι ο χρόνος μας. Ο χρόνος είναι κάτι που δεν μπορούμε ποτέ να πάρουμε πίσω μόλις φύγει και αυτό δεν μπορεί να σταματήσει ή να αλλάξει. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι το πιο σημαντικό αγαθό που έχουμε και πάντα το ξεχνάμε.

Ένα ρητό λέει πως ο χρόνος κυλά και δεν περιμένει κανέναν μας. Είναι αλήθεια. Ο χρόνος θα συνεχίσει να ρέει είτε το θέλουμε, είτε όχι. Είναι ένα εμπόρευμα, αφού καθημερινά χάνουμε ένα μέρος του. Γι’ αυτό θα πρέπει κάθε μέρα να προσπαθούμε να τον αξιοποιούμε στο έπακρο κάνοντας πράγματα που μας γεμίζουν και περνώντας χρόνο με ανθρώπους που μας κάνουν χαρούμενους. Αν απλά αδράξουμε τη στιγμή και δεν αναβάλουμε πράγματα για την επόμενη μέρα, θα εκπλαγούμε από το πόσα μπορούμε να πετύχουμε.

Οι στιγμές μας αποτελούν την πρώτη ύλη για οτιδήποτε. Αν τις αξιοποιήσουμε σωστά, θα καταφέρουμε τα πάντα και αν όχι, δε θα πετύχουμε απολύτως τίποτα. Χωρίς το πέρασμα του χρόνου, οι εμπειρίες μας θα ήταν συγκεντρωμένες σε μια μόνο φωτογραφία, αλλά με αυτόν μετατρέπονται αυτομάτως σε πανέμορφη ταινία με χρώμα, άρωμα και ανθρώπους. Προσωπικά θεωρώ πως ο σκοπός της ζωής μας είναι να καταφέρουμε αυτή η ταινία που θα δημιουργηθεί, να αξίζει τον κόπο κάποιος να τη δει ως το τέλος. Εμείς, αν και δε θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε τον επίλογό της, είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να καθορίσουμε το κυρίως μέρος της.

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο χρόνος δε θα είχε σημασία. Όπου ό,τι και να είχαμε μέσα στο μυαλό μας, οι σκέψεις μας, μια συνάντηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και οι ασχολίες μας να αναβάλλονταν και να μπορούσαμε πολύ εύκολα να πούμε “ας το αφήσω γι’ αύριο”. Τι κενός και άχρωμος που θα ήταν αυτός ο κόσμος… Πολλοί άνθρωποι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο ακόμη και σήμερα που ξέρουν ότι η άμμος στην κλεψύδρα τους κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και αυτό είναι λυπηρό, γιατί ζουν σαν να έχουν την αίσθηση ότι δεν θα πεθάνουν ποτέ, μα πεθαίνουν σαν να μην έζησαν ποτέ.

See Also

Όταν κάποια στιγμή στο μέλλον έρθει το πλήρωμα του χρόνου και κοιτάξετε πίσω, να είστε σίγουροι πως δε θα αναρωτηθείτε ποια είναι η περιουσία σας, αλλά πώς ζήσατε. Τι στερηθήκατε για να κάνετε κάτι άλλο. Τι εμπειρίες αποκομίσατε από τις δυσκολίες και τα πρόσωπα που συναντήσατε. Αν ταξιδέψατε, αν πραγματικά ζήσατε μια ζωή που σας γέμισε και σε περίπτωση που το τέλος ερχόταν την επόμενη μέρα, δεν θα σας ενδιέφερε καθόλου. Μην αφήνετε το χρόνο σας να κυλά ανεκμετάλλευτος. Να χαμογελάτε, να ερωτεύεστε και να αγαπάτε με όλη σας την καρδιά. Είτε αυτό είναι κάποιο πρόσωπο, είτε η εργασία σας, είτε το χόμπι σας. Μόνο αν κάνεις κάτι με μεράκι θα πετύχεις, μόνο αν ερωτευτείς θα νιώσεις γεμάτος, και μόνο αν ταξιδέψεις θα νιώσεις πλούσιος.

Την επόμενη φορά που θα νευριάσεις με τον άνθρωπό σου, ή θα νιώσεις αδικημένος από κάποιο γεγονός, προσπάθησε να μιλήσεις γι’ αυτό, να κολλήσεις το γυαλί. Γιατί ό,τι σπάει ξανακολλάει, αρκεί να είσαι σίγουρος πως αξίζει να θυσιάσεις τον πολύτιμο χρόνο σου γι’ αυτό.

View Comments (0)
Scroll To Top