Now Reading
Ο φασισμός, ο ρατσισμός και μια χλωμή μπλε κουκκίδα

Ο φασισμός, ο ρατσισμός και μια χλωμή μπλε κουκκίδα

O Ισπανός ποιητής Miguel de Unamuno αναφέρει πως ο φασισμός γιατρεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός με τα ταξίδια. Στις 7 Οκτωβρίου 2020, λοιπόν, γίναμε μάρτυρες μιας μεγάλης δικαίωσης που άργησε να έρθει. Αλλά ήρθε. Ζήσαμε την αγαλλίαση της ψυχής του Παύλου που νίκησε τον φασισμό. Όλοι μαζί τον νικήσαμε. Αν δεν τον αντιμετωπίζαμε ούτε τώρα, ίσως να εξαπλωνόταν σαν πανδημία. Γιατί αυτό είναι ουσιαστικά ο φασισμός. Ένας ιός που ενθαρρύνεται και εξαπλώνεται μέσω της προπαγάνδας και της χειραγώγησης των ανθρώπων που ξεχνούν. Ένας ιός που πρέπει να τον εξοντώσουμε πρώτα από όλα μέσα στις ψυχές μας. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να το καταφέρουμε και πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε το μίσος και τη μισαλλοδοξία μέσα μας;

Ο αστροφυσικός Καρλ Σέιγκαν μέσα από ένα σύντομο βίντεο μας καλεί να σκεφτούμε πως ζούμε σε έναν κόκκο άμμου σε έναν κοσμικό ωκεανό. Παρόλα αυτά, ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι έχουν κάτι να χωρίσουν με κάποιον που μπορεί απλά να έχει διαφορετικά πιστεύω, ήθη, έθιμα και γλώσσα. Μάλιστα, για να αποδείξουν ότι είναι ανώτεροι από τον άλλο, καταφεύγουν σε βιαιοπραγίες. Ζούμε σε έναν πλανήτη που αν τον δούμε από πολύ μακριά, δεν φαίνεται και τόσο σπουδαίος. Είναι ένας από τους πολλούς στο γαλαξία μας. Αλλά για εμάς είναι σημαντικός. Αυτή η γαλάζια κουκκίδα είναι το σπίτι όλων μας. Είναι οτιδήποτε είστε. Πάνω της βρίσκονται όλοι αυτοί που αγαπάτε, όλα όσα γνωρίζετε και έχετε ακούσει. Κάθε φίλος, οικογένεια και γνωστός. Οποιοσδήποτε ερωτευτήκατε, όποιος και αν σας στενοχώρησε ή σας έκανε χαρούμενο. Χιλιάδες θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά συστήματα. Κάθε μητέρα, πατέρας και παιδί. Κάθε άγιος ή αμαρτωλός, ηθικός και ανήθικος. Τα πάντα, ολόκληρη η ζωή μας, είναι εδώ, σε αυτό τον κόκκο σκόνης.

Η γη είναι μια πολύ μικρή σκηνή σε μια γιγαντιαία αρένα, το σύμπαν. Σκεφτείτε πόσο αίμα έχει χυθεί όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει ο άνθρωπος από στρατηγούς και αυτοκράτορες, ώστε να νιώσουν ιδιαίτερα σημαντικοί και θριαμβευτές ενός απειροελάχιστου μέρους, μιας σταγόνας που επιπλέει στον ωκεανό των 2 τρισεκατομμυρίων γαλαξιών. Σκεφτείτε πόσο υπέφεραν οι κάτοικοι μιας γωνιάς αυτού του κόκκου, από το μίσος κάποιων άλλων που έτυχε να βρίσκονται σε μια άλλη γωνιά, διαφέροντας τόσο λίγο από αυτούς. Πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να λιντσάρουν, να χτυπήσουν και να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο απλά επειδή τυχαίνει να είναι «ξένος». Η αλαζονεία μας, ο εγωισμός μας και η αίσθηση του ότι είμαστε ανώτεροι από τους άλλους εξαφανίζονται αυτόματα αν καταλάβουμε τη θέση μας στον κόσμο.

Η ψευδαίσθηση ότι κατέχουμε προνομιακή θέση στο σύμπαν τίθεται υπό αμφισβήτηση από αυτό τον γαλάζιο κόκκο. Αυτός είναι ο πλανήτης μας, με τους 7,5 δισεκατομμύρια κατοίκους του, που νομίζουμε ότι είναι ξένοι. Που εύκολα θα τους κυνηγήσουμε, επειδή έχουν μια διαφορετική πολιτική πεποίθηση ή στάση ζωής. Μια μοναχική κηλίδα μέσα στο μεγαλειώδες κοσμικό σκοτάδι.  Στο σπίτι μας δε χωράει ούτε ο ρατσισμός ούτε ο φασισμός, γιατί σε περίπτωση που έχουμε αυτά τα πιστεύω δε θα υπάρξει ποτέ κανείς για να μας σώσει από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Η γη μας είναι ο μόνος γνωστός κόσμος μέχρι στιγμής που ξέρουμε ότι φιλοξενείται η ζωή. Οι κάτοικοί της είναι φτιαγμένοι από τα ίδια υλικά. Δεν υπάρχει άλλο μέρος που μπορεί κάποιος να μεταναστεύσει στον κόσμο. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Όλα βρίσκονται εδώ.

Λέγεται ότι η αστρονομία είναι η επιστήμη που διδάσκει τη σεμνότητα και ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη επίδειξη του παραλογισμού και της ανθρώπινης αλαζονείας αν δούμε μια φωτογραφία της γης από πολύ μακριά. Έτσι θα δούμε πως όλοι είμαστε ένα και πρέπει να συμβιώνουμε με μεγαλύτερη καλοσύνη μέσα μας, διαφυλάττοντας και προστατεύοντας αυτή την χλωμή μπλε κουκκίδα. Ίσως το μόνο σπίτι που θα γνωρίσουμε ποτέ.

See Also

*Το κείμενο είναι αφιερωμένο στους Παύλο και Μάγδα Φύσσα. Την παρακάτω φωτογραφία θα πρέπει να βλέπουν όλα τα παιδιά στα σχολεία, γνωρίζοντας πως αν γίνουν φασίστες, δεν θα είναι πια άνθρωποι.

View Comments (0)
Scroll To Top