Now Reading
Ο ψηφιακός χάρτης ενός αόρατου πολέμου

Ο ψηφιακός χάρτης ενός αόρατου πολέμου

“Φτιάχνουμε μηχανές που ενεργούν σαν άνθρωποι και δημιουργούμε ανθρώπους που ενεργούν σαν μηχανές. Ο κίνδυνος του 19ου αιώνα ήταν μήπως οι άνθρωποι καταντήσουν δούλοι. Ο κίνδυνος του 20ού αιώνα δεν είναι μήπως καταντήσουμε δούλοι, αλλά μήπως γίνουμε ρομπότ.” – Έριχ Φρομ

Κυβερνήσεις που βγάζουν από τη «φαρέτρα» τους το τελευταίο όπλο στον πόλεμο κατά της μυστηριώδους πανδημίας. Από το Ισραήλ ως τη Νότιο Κορέα και από εκεί  μέχρι την Κίνα αρματώνονται με τα τελευταία τεχνολογικά μέσα σε έναν αγώνα δρόμου για να λύσουν τις εξισώσεις της παγκόσμιας κρίσης. Τα σύνορα της ιδιωτικότητας συρρικνώνονται. Τα “ιδιωτικά τείχη” πέφτουν για να ορθωθούν νέα δημόσια οχυρώματα.

“Μερικές φορές, η έννοια των (πολιτικών) συνόρων ήταν τόσο επίμονη ώστε να προκαλεί την ανέγερση ενός τείχους μέσα στην ίδια πόλη, προκειμένου να καθοριστεί ποιος ήταν από δω και ποιος από κει,” έγραψε ο Ουμπέρτο Έκο για να συμπληρώσει, “το σύνορο όχι μόνο προστατεύει την κοινότητα από μια επίθεση ξένων, αλλά και από το βλέμμα τους. Τα τείχη και το γλωσσικό φράγμα μπορούν να χρησιμεύσουν σε ένα δεσποτικό καθεστώς για να κρατήσει τους υπηκόους του σε άγνοια γύρω απ’ τα όσα συμβαίνουν αλλού, αλλά εν γένει εγγυώνται στους πολίτες ότι οι πιθανοί εισβολείς δεν έχουν πληροφορίες για τα ήθη, για τα πλούτη, για τις εφευρέσεις, για τα συστήματα καλλιέργειάς τους. Το μεγάλο σινικό τείχος δεν προστάτευε μόνο τους υπηκόους του Βασιλείου του Ουρανού από τις εισβολές, αλλά διασφάλιζε και το μυστικό της παραγωγής του μεταξιού.”

Τα όρια του επιβλητικού “Σινικού Τείχους” επαναπροσδιορίζονται στην Κίνα του 21ου αιώνα, με την εχθρική απειλή να έχει πια περάσει τις πύλες. Ένας ψηφιακός πόλεμος κατά του θανατηφόρου κορωνοϊού γεννάται στην Κίνα για να μεταναστεύσει στη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, το Ισραήλ, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη…

Στρατιές κυβερνητικών καμερών CCTV ως άγρυπνοι φρουροί ορθώνονται μπρος τις πόρτες των διαμερισμάτων όσων βρίσκονται σε κατάσταση 14ήμερου εγκλεισμού, προκειμένου να διαφυλάξουν την υπακοή τους. Ιπτάμενα drones – εγγυητές της τήρησης των μέτρων συμβουλεύουν τους πολίτες να φορούν τις μάσκες τους, ενώ κάμερες αναγνώρισης προσώπου θερμομετρούν τους διερχόμενους κατοίκους.

“Πολλές τεχνολογίες έχουν διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση της έκρηξης του κορωνοϊού”, δήλωσε ο Zhong Zhenshan, αντιπρόεδρος τεχνολογικής έρευνας της IDC. “Σε αντάλλαγμα, αυτό θα εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό τα σενάρια εφαρμογής των αναδυόμενων τεχνολογιών στην Κίνα και θα προωθήσει την ανάπτυξη ολόκληρης της αγοράς”.

Ρομπότ σε χρέη σερβιτόρων μεταφέρουν φαγητά σε ασθενείς, τη στιγμή που ψηφιακοί γραμμικοί κώδικες ενσωματωμένοι σε εφαρμογές για κινητά αποκαλύπτουν την  κατάσταση υγείας των ατόμων.

Στην ανατολή ενός νέου αόρατου πολέμου, η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Yitu Technology, προμηθευτής τηλεπικοινωνιακών συσκευών Huawei και Alibaba προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης στην ανάλυση των υπολογισμών μίας αξονικής τομογραφίας (CAT) πιθανών φορέων του ιού. Η διαδικασία ανάλυσης μίας εξέτασης CAT υποψήφιου ασθενούς, η οποία θα περιελάμβανε περισσότερες από 300 εικόνες απαιτώντας μία 5λεπτη έως 15λεπτη απασχόληση ενός γιατρού, αντικαθίσταται πλέον από την ενεργοποίηση ενός νέου αλγόριθμου που μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης εντός 20 δευτερολέπτων. Η σφυγμομέτρηση της υγειονομικής ετοιμότητας των νοσοκομείων επιβραδύνεται μέσω ενός πρωτοποριακού αλγοριθμικού υπολογισμού.

Όμως, τι συμβαίνει με την “αόρατη τεχνολογία”;

Ο “Μεγάλος Αδελφός” στην Κίνα, ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης δεδομένων το οποίο χτίστηκε στο διάβα δεκαετιών, επόπτης πλέον της “ψηφιακής κυκλοφορίας” των πολιτών. Ο “Μεγάλος Αδελφός” αντρώνεται κάθε φορά που ξεκουρδίζει το ψηφιακό τείχος προστασίας των πολιτών.  ″Ο κορωνοϊός μας ωθεί να περάσουμε τα όρια… Ίσως θεσμοθετήσει αυτά τα συστήματα κάνοντας το ευρύ κοινό πιο αποδεκτό σε αυτά τα παρεμβατικά μέτρα”, δήλωσε στο CNBC η Maya Wang, ανώτερη ερευνήτρια στο Human Rights Watch της Κίνας.

Οι ευφυείς τεχνολογίες προσλαμβάνονται από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ως εχέγγυο τήρησης των δρακόντειων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, εστιάζοντας στον έλεγχο των προσβαλλόμενων από την ασθένεια πολιτών. Τα “ψηφιακά χνάρια” των πολιτών στον φακό μίας σύγχρονης έξυπνης υπερεξουσίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι στη κινεζική πόλη Hangzhou, όπου ξεκίνησε μία πιλοτική εφαρμογή QR κωδικών “φιλοδωρούνται” με πράσινο κώδικα σε περίπτωση ελεύθερης μετακίνησης, με κόκκινο κώδικα 14ήμερης καραντίνας και κίτρινο κώδικα 7ήμερου κατ’ οίκον περιορισμού. Τα ηνία δημιουργίας του εθνικού συστήματος και σταδιακής εφαρμογής σε περισσότερες από 100 πόλεις, ανέλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χιλιόμετρα βορειότερα, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης εγκαινιάζει την εφαρμογή Trace Together, μία εφαρμογή που τεστάρει μέσω των σημάτων Bluetooth κινητών συσκευών, τις επαφές πιθανών φορέων του κορωνοϊού.

Ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι άμεσα συνδεδεμένο με εφαρμογή smartphone κινητού επιστρατεύεται στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να αναχαιτίσει την επέλαση του θανατηφόρου ιού. ″Απλά περίμενα ότι θα πρέπει να συμπληρώσουμε ένα έντυπο. Δεν συνειδητοποίησα ότι θα υπήρχε βραχιολάκι”, δήλωσε στο CNBC ο Declan Chan, στυλίστας και κάτοικος Χονγκ Κονγκ, επιστρέφοντας στις 17 Μαρτίου από τη Ζυρίχη.

See Also

″Ένα άτομο που παραβαίνει ή συνειδητά δίνει ψευδείς πληροφορίες στο υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για καταδίκη σε χρηματική ποινή ύψους $ 5000 HKD (περίπου €600) και σε φυλάκιση για 6 μήνες,” σύμφωνα με ένα δελτίο που δόθηκε στους επιβάτες.

Στη Νότιο Κορέα ένας πρωτοποριακός χάρτης εντοπισμού των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού τίθεται στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας. Η ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τη χρησιμοποίηση πιστωτικών συναλλαγών, δεδομένων τοποθεσίας “έξυπνου κινητού” και καταγραφέων CCTV καμερών γεννά ένα νέο υψηλών προδιαγραφών τεχνολογικό χάρτη της χώρας. Οι επόμενοι σταθμοί στο εγχώριο ταξίδι της πανδημίας παρακολουθούνται μέσω ενός βελτιωμένου ηλεκτρονικού εργαλείου που ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο τις μετακινήσεις των πολιτών-φορέων της ασθένειας.

Image Credits: coronamap.site

Πρόσβαση σε κλήσεις, τοποθεσία, κάμερα, πληροφορίες δικτύου και μία χορεία δεδομένων θα ζητήσει η Εφαρμογή Κοινωνικής Παρακολούθησης στη Ρωσία πολιτών θετικών στο Covid-19 προκειμένου να υποβαθμιστούν οι γόνιμες συνθήκες καλλιέργειας του ιού.

Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό πρακτορείο ασφαλείας Shin Bet χρησιμοποιεί δεδομένα τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων των πολιτών για να επιβάλλει αυτοπεριοριστικά μέτρα στους πολίτες που τίθενται σε κατάσταση καραντίνας. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί τα τελευταία χρόνια προορίζονται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, όπως ανέφεραν σε σχετικό άρθρο οι New York Times.

″Επειδή οι νέες εξουσίες κυβερνητικής παρακολούθησης της θέσης των smartphones είναι μια τέτοια απειλή για τα ψηφιακά μας δικαιώματα, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να έχουν τις εξουσίες αυτές εκτός αν μπορούν να δείξουν στο κοινό πώς αυτές οι εξουσίες θα βοηθούσαν ουσιαστικά, να καταπολεμήσουν το COVID-19,″ επισήμανε χαρακτηριστικά το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων (EFF).

Ο Μεγάλος Αδελφός αλλάζει ταυτότητες, εθνότητες, πρόσωπα και παραστάσεις καθώς λαμβάνει τα “ψηφιακά του διαβατήρια” περνώντας στην επόμενη πίστα του παιχνιδιού σ’ ένα αδιάκοπο αλισβερίσι ανάμεσα στις κυβερνήσεις και μία ακραία μορφή “έξυπνης τεχνολογίας”. Τα σκάγια ενός “αόρατου πολέμου” πληγώνουν κάθε έννοια ανθρώπινης ελευθερίας. Η δημοκρατία  σε ελεύθερη πτώση. Ο Μεγάλος Αδελφός επέστρεψε.

“Αλλ’ αυτός δεν είναι ο Μεγάλος Αδελφός για τον οποίο μιλούσε ο Όργουελ,” επεσήμανε ο Έκο. “Ο Μεγάλος Αδελφός του Όργουελ μπαίνει σε λειτουργία από μια στενή νομενκλατούρα που κατασκοπεύει κάθε ατομική πράξη κάθε μέλους του πλήθους, ενάντια στις επιθυμίες όλων. Ο Μεγάλος Αδελφός του Όργουελ δεν είναι η τηλεόραση, όπου εκατομμύρια ηδονοβλεψίες κοιτάζουν έναν μόνο επιδειξία. Είναι το Πανόπτικον του Μπένθαμ, όπου πλήθος φρουροί παρατηρούν, απαρατήρητοι και αόρατοι, έναν και μόνο καταδικασμένο.”

Οι κυβερνήσεις ξεδιπλώνουν τον νέο ψηφιακό χάρτη του κόσμου με όλους τους ψηφιακούς στρατιώτες να λαμβάνουν τις θέσεις τους σε μία ακόμα παρτίδα κατά ενός θανατηφόρου ιού. Τα ατομικά σύνορα κατεδαφίζονται μπροστά στα δημόσια στρατεύματα που λεηλατούν στο πέρασμά τους κάθε μορφή ιδιωτικότητας. Η εποχή της κλειδαρότρυπας ανασυστήνεται.

Ένας ψηφιακός φύλακας ρίχνεται στη μάχη κατά της “αόρατης απειλής”. Και ο “αόρατος πόλεμος” μόλις ξεκίνησε…

View Comments (0)
Scroll To Top