Now Reading
Ο ρόλος του ηγέτη στην επιτυχία μίας επιχείρησης

Ο ρόλος του ηγέτη στην επιτυχία μίας επιχείρησης

Η επιτυχία μίας επιχείρησης – σε όλα τα επίπεδα – εξαρτάται από την ηγεσία και την ικανότητα οργάνωσης τόσο καθημερινών όσο και μακροπρόθεσμων στόχων. Όσο απλό κι αν μπορεί να ακούγεται, κάθε άλλο παρά έτσι είναι: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν όλοι τα προσόντα να διοικούν και να ηγούνται μίας επιτυχημένης επιχείρησης. Ο ρόλος του ηγέτη απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και μία ολόκληρη “οπλαποθήκη” δεξιοτήτων.

Αυτοπεποίθηση, πάθος και θετικότητα.

Η αυτοπεποίθηση είναι μεταδοτική. Αν εσείς αποπνέετε σιγουριά, τότε μεταδίδετε δυναμισμό και ενθουσιασμό και στην ομάδα σας. Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν πάθος γι’ αυτό που κάνουν, και φροντίζουν να μοιράζονται αυτό το πάθος με όσους τους περιβάλλουν. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θετική σκέψη είναι το πιο αποτελεσματικό – μη οικονομικής φύσεως – κίνητρο για μία ομάδα.

Πλάνο.

Οι ομάδες έργου λειτουργούν βάσει πλάνου. Το πλάνο που αναπτύσσει η επιχείρησή σας, όμως, πρέπει να υλοποιείται με ολόκληρη την ομάδα ώστε να νιώθουν όλοι ότι αποτελούν μέρος της επιχείρησης και των αποφάσεων που την αφορούν, αντί να πρέπει να ακολουθούν μία διαδικασία που τους έχει επιβληθεί. Κάθε ηγέτης πρέπει να έχει σαφές όραμα ως προς τον τελικό στόχο του.

Υπευθυνότητα.

Ένας υπεύθυνος ηγέτης ενεργεί με ανιδιοτέλεια και πάντα προς συμφέρον της ομάδας του. Ένας υπεύθυνος ηγέτης ασκεί εύστοχη κριτική, η οποία βασίζεται πάντα σε γεγονότα και δεδομένα – και όχι σε βιαστικά συμπεράσματα.

Παρακίνηση και ταπεινοφροσύνη.

Το όραμα είναι μία σαφής ιδέα του προς τα πού πηγαίνετε. Η αίσθηση σκοπού είναι η σαφής κατανόηση του γιατί πηγαίνετε προς τα εκεί. Οι άνθρωποι αγαπούν την αίσθηση ότι αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου πράγματος, και αυτήν ακριβώς την αίσθηση δημιουργούν οι εξαίρετοι ηγέτες στην ομάδα τους. Τα μέλη μία ομάδας αποδίδουν καλά μόνο αν έχουν κίνητρο και αν μπορούν να κατανοήσουν τι λόγους έχουν για να κάνουν κάτι. Αποτελεί βασική δεξιότητα του πραγματικού ηγέτη να μπορεί να κάνει την ομάδα του να θέλει να πετύχει.

Ωστόσο, ένας ηγέτης οφείλει να είναι ταπεινός και, παρά την εξουσία του, δεν νιώθει ανώτερος από τους άλλους. Μπορείτε να γίνετε καλύτεροι ηγέτες αν επιδεικνύετε ταπεινοφροσύνη, χαμογελάτε σε όλους, δείχνετε πραγματικό ενδιαφέρον και βοηθάτε όσο περισσότερο μπορείτε.

Κατανόηση.

Κάθε ηγέτης που θέλει να θεωρείται επιτυχημένος, οφείλει να ενημερώνει την ομάδα του ότι κάθε πρόκληση, κριτική και άποψη είναι ευπρόσδεκτη. Οι άνθρωποι που εργάζονται για εσάς πρέπει να νιώθουν ότι βρίσκεστε μαζί στην ίδια ομάδα. Κανένας δεν μπορεί να αποδίδει διαρκώς στο 100% των δυνατοτήτων του.

Βοηθάει πολύ να αφιερώνετε χρόνο για να κατανοήσετε μεμονωμένα τα μέλη της ομάδας σας και να αναγνωρίσετε τυχόν ζητήματα (επαγγελματικά ή προσωπικά) που μπορεί να τους επηρεάζουν στον εργασιακό χώρο. Η κατανόηση της ομάδας σας θα σας δώσει τη δυνατότητα να εντοπίσετε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους, ώστε να τους αναθέσετε κατάλληλους ρόλους εντός της ομάδας.

See Also

Ηλικιακή ποικιλομορφία.

Πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να συγκεντρώσουν νέες, δυναμικές ομάδες. Ο έξυπνος ηγέτης, όμως, φροντίζει να συμπεριλαμβάνει και πιο έμπειρους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό του, ώστε να αξιοποιεί τις γνώσεις τους. Οι εργαζόμενοι με πολυετή εμπειρία στον χώρο τους έχουν πολλά να προσφέρουν και μπορούν να γίνουν εκπληκτικοί μέντορες για τα πιο νεαρά μέλη της ομάδας.

Παροχή κατάλληλων πόρων.

Καμία ομάδα δεν μπορεί να εργαστεί χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά. Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίζετε ότι το δυναμικό σας έχει όλα όσα χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε τα μέλη της ομάδας σας αν έχουν αναλάβει κάτι που απαιτεί πόρους, αλλά είναι επιφυλακτικοί ως προς την απαίτησή τους. Σημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να εξασφαλίζετε ότι τα ανώτερα στελέχη (που μπορεί να αγωνίζονται με τα έξοδα της επιχείρησης) παρέχουν ό,τι απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός έργου.

Επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Το πραγματικό έργο της ηγεσίας είναι η επικοινωνία. Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο επίτευξης των καθημερινών στόχων. Ως αποτελεσματικός ηγέτης, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους κάθε βαθμίδας και να βεβαιώνεστε ότι κατανοούν απόλυτα τι περιμένετε από αυτούς. Ένας επικοινωνιακός ηγέτης έχει την ικανότητα να μεταδίδει το σωστό μήνυμα και να εξαλείφει κάθε ασάφεια. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μία ομάδα έτοιμη να σας ακολουθήσει.

View Comments (0)
Scroll To Top