Now Reading
Οδηγός πρόβλεψης της ανθρώπινης συμπεριφοράς από έναν αναλυτή του FBI

Οδηγός πρόβλεψης της ανθρώπινης συμπεριφοράς από έναν αναλυτή του FBI

Μία από τις πιο συνηθισμένες, αλλά και δυσκολότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας είναι η ικανότητα να “διαβάζουμε” με ακρίβεια τους ανθρώπους. Για να μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά ως άνθρωποι, πρέπει να μπορούμε να προβλέπουμε ποιες είναι οι προθέσεις των άλλων και, αντίστοιχα, να τους εμπιστευόμαστε ή όχι. Αν προσφέρουμε απλόχερα την εμπιστοσύνη μας σε οποιονδήποτε, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα όσα θεωρούμε πολύτιμα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι απαραίτητο να μπορούμε να εκτιμούμε τους ανθρώπους σωστά.

Η διαδικασία ανάλυσης των ανθρώπων που έχουμε απέναντί μας, μας βοηθάει να μάθουμε πολλά για τον χαρακτήρα τους: Τα γνωρίσματα, τις τάσεις, τις επιθυμίες, τους φόβους, τις δεξιότητες και τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους. Όλες αυτές οι πληροφορίες συμβάλλουν στο να καθορίσουμε αν είναι άξιοι της εμπιστοσύνης μας – όποια σχέση κι αν μας συνδέει.

Ως αναλυτής συμπεριφοράς στο FBI για δύο δεκαετίες, ο Ρόμπιν Ντρικ έχει καταφέρει να εφαρμόσει και να τελειοποιήσει ένα αξιόπιστο σύστημα πρόβλεψης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το σύστημα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό επειδή ακουμπά τον πυρήνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και βασίζεται σε μία θεμελιώδη αλήθεια: Οι άνθρωποι σχεδόν πάντα ενεργούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Οι παρακάτω έξι ενδείξεις θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις ποιο είναι το συμφέρον των ανθρώπων που έχεις απέναντί σου και, σύμφωνα με αυτό, να προβλέψεις τη συμπεριφορά τους:

#1. Προσωπικό όφελος: Αυτός ο άνθρωπος, πιστεύει ότι θα επωφεληθεί από την επιτυχία σου;

Όταν οι άνθρωποι βλέπουν τα επιτεύγματά σου ως θετική αντανάκλαση του εαυτού τους, θα σε βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Θα συνδέονται εθελοντικά μαζί σου, θα σε προστατεύουν και θα βρίσκουν τρόπους προώθησης των συμφερόντων σου.

Για να καταλάβεις αν ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει καλός σύμμαχος στην επιτυχία σου, ρώτησέ τον ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι, οι ανάγκες, οι ανησυχίες και τα πάθη του, και σύγκρινέ τα με τα δικά σου. Αν οι στόχοι σας συγκλίνουν, δοκιμάστε μία συνεργασία που θα έχει θετικά αποτελέσματα και για τους δύο.

Αν χρειάζεται, όμως, να πείσεις κάποιον να γίνει σύμμαχός σου, μην μπεις στον κόπο. Θα πρέπει να κατανοεί και ο ίδιος ότι μία συμμαχία θα είναι και προς δικό του όφελος, και να θέλει να συμμετάσχει.

#2. Μακροβιότητα: Αυτός ο άνθρωπος, πιστεύει ότι η σχέση του μαζί σου θα έχει διάρκεια;

Όταν ένας άνθρωπος πιστεύει ότι θα σχετίζεται μαζί σου για πολύ καιρό, θα έχει το κίνητρο να αναπτύξει μία αμοιβαία ωφέλιμη σχέση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον ενδιαφέρει η άποψη που έχεις για εκείνον και προσπαθεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του και να ενεργήσει προς το δικό σου συμφέρον.

#3. Αξιοπιστία: Αυτός ο άνθρωπος, μπορεί να κάνει πράξη αυτά που λέει; Και, το σημαντικότερο, θα το κάνει πράγματι;

Είναι αδύνατον να προβλέψεις πώς θα ενεργήσει κάποιος αν δεν σου δείξει κάποια σημάδια αξιοπιστίας – ένα χαρακτηριστικό που προϋποθέτει ικανότητα και συνέπεια. Το ότι κάποιος θέλει να κάνει κάτι για εσένα, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι μπορεί. Ή ακόμα κι αν μπορεί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αρκετά επιμελής για να το κάνει.

Οι ψευδείς ισχυρισμοί ικανότητας δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα έπαρσης ή εξαπάτησης, αλλά μπορεί απλά να υποδηλώνουν έλλειψη αυτεπίγνωσης. Συνηθίζεται μεταξύ των ανθρώπων με προσωπικότητα Τύπου Α να υπερεκτιμούν τις ικανότητες και τα επιτεύγματά τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνεις επισταμένη έρευνα ώστε να επαληθεύσεις τις ικανότητες που ισχυρίζονται ότι έχουν.

#4. Πράξεις: Αυτός ο άνθρωπος, εκδηλώνει σταθερά θετικές συμπεριφορές;

Οι πράξεις των ανθρώπων αποκαλύπτουν πάντα περισσότερα από τα λόγια τους. Οι πράξεις είναι ιδιαίτερα ενδεικτικές μίας προβλέψιμης, αξιόπιστης συμπεριφοράς όταν επιβεβαιώνουν πρότερους ισχυρισμούς, επειδή αποδεικνύουν πότε ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα αυτά που λέει ότι θα κάνει. Όταν οι πράξεις δεν συνάδουν με τα λόγια, μείνε μακριά.

Ωστόσο, οι παρελθοντικές συμπεριφορές ενός ανθρώπου δεν αποτελούν αλάνθαστη ένδειξη του πώς θα συμπεριφερθεί μελλοντικά. Η τωρινή συμπεριφορά πάντα είναι πιο ενδεικτική από οτιδήποτε μπορεί να συνέβη στο παρελθόν. Μεταξύ των πιο σημαντικών τρόπων συμπεριφοράς που υποδηλώνουν θετικά γνωρίσματα χαρακτήρα είναι η ειλικρινής επικοινωνία, η συνέπεια μεταξύ των πράξεων και των περιγραφών τους, η διαφάνεια και η συνέπεια. Δώσε προσοχή, επίσης, στο πώς ένας άνθρωπος επικοινωνεί τις παρελθοντικές ή τωρινές ενέργειές του: Ο απλός λόγος είναι καλός. Όσο πιο περίπλοκα παρουσιάζει κάποιος ένα θέμα, τόσο περισσότερα προσπαθεί να αποκρύψει.

See Also

#5. Γλώσσα: Αυτός ο άνθρωπος, ξέρει πώς να επικοινωνεί με τρόπο θετικό;

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν τους κρυφούς στόχους τους μέσω κατηγοριών εις βάρος άλλων, μέσω της αγένειας, της υπερβολής, της χειραγώγησης και της υπεκφυγής. Ο αρνητικός τρόπος επικοινωνίας αποτελεί ένδειξη φόβου και συχνά συγκαλύπτεται με χιούμορ.

Η πιο αποκαλυπτική γλωσσολογική μέθοδος εκτίμησης ενός χαρακτήρα είναι η παρακολούθηση της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν διατυπώνουν μη επικριτικές, επαληθευτικές προτάσεις για άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που είναι καλοί στην επικοινωνία κάνουν πολλές ερωτήσεις, γίνονται εύκολα κατανοητοί, δεν προσπαθούν να χειραγωγήσουν και σχεδόν πάντα προσπαθούν να βρουν σημεία επαφής.

#6. Σταθερότητα: Αυτός ο άνθρωπος, επιδεικνύει σταθερά συναισθηματική ωριμότητα, αυτεπίγνωση και κοινωνικές δεξιότητες;

Πολλοί άνθρωποι απλά δεν διαθέτουν τη συναισθηματική σταθερότητα για να κάνουν τα πράγματα που οι άλλοι χρειάζονται από αυτούς – κάτι που τους κάνει να φαίνονται αναξιόπιστοι και απρόβλεπτοι. Αυτή η αστάθεια μπορεί να πηγάζει από κάποιο παρελθοντικό τραύμα, από προβλήματα ψυχικής υγείας, από χρήση ουσιών, ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση, άγχος ή εξάντληση.

Η συμπόνια είναι σημαντική. Αν και δεν έχεις καμία ηθική υποχρέωση να καλύπτεις τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες λόγω της συναισθηματικής αστάθειάς τους, αξίζει να θυμάσαι ότι στη συναισθηματική σταθερότητα υπάρχει αλληλουχία. Αν ενισχύσεις τη δική σου συναισθηματική σταθερότητα, θα εκπλαγείς από το πόσο συναισθηματικά σταθεροί θα γίνουν και οι άνθρωποι γύρω σου.

Illustration Credits: kmlmtz66 /Getty Images

View Comments (0)
Scroll To Top