Now Reading
Οι κορυφαίοι εν ζωή Έλληνες ζωγράφοι (Μέρος Α΄)

Οι κορυφαίοι εν ζωή Έλληνες ζωγράφοι (Μέρος Α΄)

Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε τους κορυφαίους εν ζωή Έλληνες ζωγράφους, ευρευνήσαμε, πλοηγηθήκαμε σε on line πινακοθήκες, διαβάσαμε κριτικές και σας παρουσιάζουμε (Μέρος Α’), τους κορυφαίους εν ζωή Έλληνες ζωγράφους. Η παρουσίαση είναι με αλφαβητική σειρά:

Αλεξάκης Ελευθέριος

 

Ο ζωγράφος Ελευθέριος Αλεξάκης κατάγεται από τα Χανιά, αλλά ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου και διατηρεί μόνιμη γκαλερί. Έχει σπουδάσει σε Αθήνα και Ελβετία.

Σπούδασε ζωγραφική και διακόσμηση στη σχολή Βακαλό, και παρακολούθησε μαθήματα στην ΑΣΚΤ με τους Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη, καθώς, και στην Εcole des Arts Decoratifs της Γενεύης.

Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Γενεύη, Φλωρεντία, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ρόδο, καθώς, και σε ομαδικές εκθέσεις.

Ο Λευτέρης Αλεξάκης έχει δεχτεί και απεικονίσει στα έργα του όλες τις εικαστικές μορφές, από αφηρημένη ζωγραφική, παραστατική ζωγραφική, κατασκευές, ενώ αυτό που τον συναρπάζει και το καταθέτει στους πίνακές του είναι η αρχαία ελληνική τέχνη, την οποία προσπαθεί να την παρουσιάσει μέσα σε έναν κοσμικό χώρο για να δώσει το δυσυπόστατο της ελληνικής ζωγραφικής και τέχνης σε μία καινούργια μορφή. Ο εικαστικός του ρόλος προβάλλει σαν δωρική κολώνα γιομάτος συνείδηση και διακριτική σεμνότητα. Η οπτική ωστόσο και τα υλικά του την απαλλάσσουν από την τυχαία καθημερινότητα και της αποδίδουν την ποιητική διάστασή τους.

 

Στέφανος Δασκαλάκης

Ο Στέφανος Δασκαλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιώργο Μαυροΐδη (1970-1974). Συνέχισε τις σπουδές του στη Lyon και στο Παρίσι (1978-1981). Αργότερα ως ακροατής παρακολούθησε το εργαστήριο του Leonardo Cremonini στην École nationale supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού. Το 1982 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Μαζί με την Ειρήνη Ηλιοπούλου, τον Γιώργο Ρόρρη, τον Εδουάρδο Σακαγιάν και τη Μαρία Φιλοπούλου σχηματίζουν μια άτυπη ομάδα «επιστροφής στη ζωγραφικότητα». Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Καρέλλα Μαρίνα

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου 1940. Γονείς της ήταν ο βιομήχανος Θεόδωρος Καρέλλας και η Έλλη Χαλικιοπούλου, ενώ είναι σύζυγος του Πρίγκηπα Μιχαήλ της Ελλάδας. Η Μαρίνα Καρέλλα σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Μαθήτρια του Γ. Τσαρούχη αλλά και του σπουδαίου ζωγράφου Οσκαρ Κοκόσκα, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στην Ecole des beaux-arts και στο Σάλτσμπουργκ, στην Σχολή Kokoschka.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 1966, όταν παρουσίασε την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της στο Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων στην Ιταλία. Έργα της παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Galleria Levi στο Μιλάνο το 1971. Τη δεκαετία του 1970 εξέθεσε στην Gallery Iolas τους Λευκούς Πίνακές της, οι οποίοι θεωρούνται πλέον από τα διασημότερα κομμάτια της δουλειάς της. Αργότερα ασχολήθηκε με την αποτύπωση πτυχώσεων σε γύψο, μάρμαρο και μέταλλο, μεταφέροντας ένα προσφιλές της θέμα από τη ζωγραφική στη γλυπτική. Τη δεκαετία του 1980, κατά τη διαμονή της στη Νέα Υόρκη, οι πίνακές της χαρακτηρίζονται πιο «σκοτεινοί», ενώ τα πιο πρόσφατα έργα της είναι προσωπογραφίες ή εικόνες εμπνευσμένες από τη φύση.

Κατά την επιτυχημένη σταδιοδρομία της η Μαρίνα Καρέλλα έχει εκθέσει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη, και το Λονδίνο, ενώ έργα της φιλοξενούνται σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα.

 

Λαζόγκας Γιώργος

Ο Γιώργος Λαζόγκας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1945. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970), αλλά τελικά αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Το 1970 βραβεύτηκε στον διαγωνισμό νέων ζωγράφων του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης και το 1972 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό νέων ζωγράφων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Το 1976 έφυγε με υποτροφία του γαλλικού κράτους για σπουδές ζωγραφικής στο Παρίσι. Εκεί γνώρισε τον Αλέξανδρο Ιόλα και εξοικειώθηκε με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα. Δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. (1982-1999) και το 2008 εξελέγη καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ., όπου δίδαξε έως το 2012. Το 2008 δημιούργησε μια μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για τον σταθμό «Ελαιώνας» του Μετρό της Αθήνας. Έργα του ανήκουν σε πολλές σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Μποκόρος Χρήστος

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Ζωγραφική στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών της Aθήνας. Το 1992 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ζωγραφικής της Cagnes-sur-Mer και το 1993 με το βραβείο της πόλης Saint-Paul-de-Vence στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Νίκαιας, στη Νότια Γαλλία.

Το 2016 αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών στη Μόσχα. Από το 2017 είναι τακτικό μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις πολυάριθμων πολιτιστικών ιδρυμάτων και βρίσκονται αναρτημένα σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός της Ελλάδος.

 

Πανταλέων Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Πανταλέων είναι σουρεαλιστής ζωγράφος και χαράκτης. Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα και σπούδασε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Σχολή Δοξιάδη). Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν και ο Ηλίας Δεκουλάκος για τη ζωγραφική.

Στην Εθνική Πινακοθήκη υπάρχει έργο του, ενώ άλλα βρίσκονται (εκτός αυτών που είναι σε ιδιωτικές συλλογές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό), σε Δημοτικές Πινακοθήκες, στο Μουσείο Κοπελούζου, στο Μουσείο Βορρέ και στο Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη.

Σε αρκετά έργα του χρησιμοποιεί την εικόνα από ένα ιδεαλιστικό νεανικό πρόσωπο γυναίκας και συνδυάζει στοιχεία από το παρελθόν με αποσπασματικά και παραμορφωμένα στοιχεία από την αντικειμενική πραγματικότητα, ενώ αλλού παρεμβάλλεται στο έργο του ένα ακίνητο πουλί, δημιουργώντας μυστήριο στο σύνολο.

 

Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη Μίνα

See Also

Η Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη. Συγχρόνως ακολουθεί μαθήματα φορητής εικόνας και τοιχογραφίας. Παίρνει το πτυχίο της με έπαινο και το 1981, με υποτροφία του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκινάει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας όπου το 1986 παίρνει το διδακτορικό της.

Έργα της υπάρχουν στην Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικανικό Εθνικό Μουσείο Γυναικών Καλλιτεχνών της Washington – National Museum of Women in the Arts, στην Εθνική Τράπεζα, στο Μουσείο Βορρέ, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, στο Μουσείο της Βαρκελώνης, στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Automobili Lamborghini στην Ιταλία, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στη Γενική Τράπεζα, στο Μουσείο Jean Todt στη Γαλλία, σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και στις εταιρίες FIAT, Mercedes, Genesis Ferrari, Trident Cars και άλλες.

Τον Φεβρουάριο του 2001 έγινε η παρουσίαση της δουλειάς της στην Αμερική, στην Washington στο National Museum of Women in the Arts, όπου ενεκρίθη από το Μουσείο ως απόκτημα για τη μόνιμη συλλογή του, το έργο της «Νεκρή Φύση – στο κίτρινο»

Στις 19 Οκτωβρίου 2001 η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη εξελέγη ομόφωνα, από τη United States Sports Academy, Sport Artist of the Year 2002 – 2004 μεταξύ 55 καλλιτεχνών διεθνώς. Το έργο της «The Downhill skier» επελέγη ως η επίσημη αφίσα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City στις Η.Π.Α.

 

Φασιανός Αλέκος

X cm

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Εθνικό Ωδείο και Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1956-1960) με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη. Σύχναζε επίσης στο εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη. Συνέχισε τις σπουδές του στη Λιθογραφία (1960-1963) ως υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης με καθηγητές τον Eugène Clairin και τον Georges Dayez. Τα επόμενα χρόνια άρχισε να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι. Εκτός από τη συστηματική ενασχόλησή του με τη χαρακτική και τις εφαρμοσμένες τέχνες, δημιούργησε τα σκηνικά για πολυάριθμες παραγωγές θεατρικών έργων, σχεδίασε σημαντικό αριθμό εκδόσεων τέχνης και εικονογράφησε πληθώρα λογοτεχνικών εκδόσεων. Επίσης έχει εκδώσει δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Το 1985 τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας και ονομάστηκε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλίας. Το 2000 φιλοτέχνησε δύο μεγάλες τοιχογραφίες για τον σταθμό «Μεταξουργείο» του Μετρό της Αθήνας. Από το 2009 είναι Επίτιμο Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών. Το 2010 ονομάστηκε Αξιωματικός του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλίας και το 2013 Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Φιλοπούλου Μαρία

Η Μαρία Φιλοπούλου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieuredes Beaux-Arts στο Παρίσι, με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini κατά την περίοδο 1984-88. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, κατά την περίοδο 1988-89 (λιθογραφία με δάσκαλο τον Abraham Hadad). Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Μουσείο Γουλανδρή, στο Μουσείο Φρυσίρα, στη Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στη Συλλογή Αντώνη & Άζιας Χατζηιωάννου και σε άλλες συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Χώνιας Τάσος

Γεννηθηκε στην Αθήνα το 1974. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική απο πολύ μικρή ηλικία, φτιάχνοντας τοιχογραφίες σε εμπορικούς χώρους. Αργότερα ασχολήθηκε με σκηνικά θεάτρου στην Εθνική Λυρική σκηνή με το σκηνογράφο Στέφανο Λαζαρίδη και σε διάφορα θεατρικά καθώς και με γιγαντοαφίσες στο σινεμά.
Το 2005 άρχισε να ασχολείται με λάδια σε καμβά, έκτοτε έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα εσωτερικά δωματίων απο τα ατελιέ του στην Αθήνα και πιο πρόσφατα μια σειρά με αυτοκίνητα σε ποπ και αστική σύνθεση.
Εργα του έχουν δημοπρατηθεί σε μεγάλους οίκους δημοπρασιών όπως οι Bonhams στο Λονδίνο, έχει βραβευτεί από την Saatchi Gallery σε σχετικό διαγωνισμό με 5777 συμμετοχές καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με το 2ο βραβείο, η βράβευση έγινε στην Art Paris 2011 στο Grand Palais στο Παρίσι, επίσης συνεργάζεται με πολύ γνωστές γκαλερί στο Λονδίνο, στην Νεα Υόρκη ,στο Παρίσι ,στην Κύπρο και αλλού.

View Comments (0)
Scroll To Top