Now Reading
Παιδιά και διαχείριση συναισθημάτων

Παιδιά και διαχείριση συναισθημάτων

Τα παιδιά βιώνουν αρκετά συναισθήματα όπως και οι ενήλικες. Θυμώνουν, απογοητεύονται, χαίρονται, ντρέπονται, άλλα συχνά δεν έχουν τα κατάλληλα λόγια να μιλήσουν γι’ αυτό που πραγματικά αισθάνονται.

Αντί γι’ αυτό, κάποιες φορές εκδραματίζουν τα συναισθήματά τους με “ακατάλληλους” τρόπους. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί απογοητεύεται, μπορεί να πετάξει τα παιχνίδια του κάτω. Εμείς, είναι σημαντικό να μαθαίνουμε να εντοπίζουμε τα συναισθήματα, να τα ονοματίζουμε, να τα καταλαβαίνουμε, να τα εκφράζουμε και να τα χρησιμοποιούμε θετικά. Κάποια από τα συναισθήματα που συναντάμε συχνά στα παιδιά είναι τα εξής:

ΦΟΒΟΣ

Όσο ακατανόητος και να είναι για έναν ενήλικα, ένα παιδί πραγματικά τον βιώνει. Ο φόβος ενός παιδιού μερικές φορές μπορεί να μην είναι ρεαλιστικός. Ωστόσο, μην το θεωρείτε – και προπαντός μην το πείτε – δειλό.

Καλλιεργήστε την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και προσπαθήστε να δημιουργήσετε το αίσθημα της ασφάλειας στο παιδί. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να μη χρησιμοποιείτε τον εκφοβισμό ως μέσο διαπαιδαγώγησης. Βοηθήστε το να υπομένει και να αντιμετωπίζει σταδιακά τους φόβους του. Τέλος, αν δείτε ότι το παιδί υποφέρει από μία έντονη φοβία που μειώνει τη λειτουργικότητά του, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

ΘΥΜΟΣ

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα, πολλές φορές όμως βλέπουμε ότι οι γονείς απαγορεύουν στο παιδί να το νιώσει  και έτσι αντίστοιχα και το παιδί θεωρεί ότι είναι κακό να αισθάνεται έτσι και το απαγορεύει και στον ίδιο του τον εαυτό.

*Το παιδί που δεν μπορεί να εκφράσει το θυμό του μπορεί επίσης να αρχίσει να έχει φοβίες.

Αρχικά, επιτρέψτε του να δώσει διέξοδο στο θυμό του. Σε περίπτωση που τα αιτήματά του δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, πάντα να κατανοείτε το θυμό του με υπομονή. Πολύ σημαντικό είναι να δίνετε στο παιδί χρόνο να ηρεμήσει, και όχι στο θυμό να απαντάτε με θυμό. Μπορείτε να το βοηθήσετε να καταλάβει ποιοι τρόποι είναι αποδεκτοί και μη αποδεκτοί για να εκφράσει το θυμό του. Για παράδειγμα, η χειροδικία δεν είναι σωστός τρόπος αντιμετώπισης. Η επιθετικότητα πιθανόν να κρύβει κάποια έλλειψη.

Να θυμάστε ότι η ανταπόκρισή σας στο θυμό του σημαίνει ότι το ακούτε, το σέβεστε, και το αισθάνεστε.

ΘΛΙΨΗ

Η θλίψη των παιδιών και τα δάκρυα πολλές φορές μας ταράζουν. Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν θλίψη για οτιδήποτε. Για παράδειγμα, αν θέλει να του αγοράσετε κάτι και δεν πραγματοποιηθεί το αίτημά του, το παιδί όντως μπορεί να νιώσει θλίψη.

*Σε καμία περίπτωση δεν προωθούμε το να ανταποκρίνεστε σε οποιοδήποτε αίτημά του.

Πολλές φορές ακούμε τη γνωστή φράση, “έλα, σταμάτα τώρα, και εγώ θα σου αγοράσω αυτό”. Έτσι, όχι μόνο δεν διαχειρίζεστε την θλίψη του, άλλα αργότερα ίσως το παιδί το εκμεταλλευτεί. Ένας καλός τρόπος διαχείρισης είναι να του συμπαρασταθείτε στη θλίψη και να του αφήσετε χώρο για δάκρυα.

See Also

Πολλοί γονείς ταράζονται και ερμηνεύουν την εκδήλωση των συναισθημάτων ως αδυναμία. Αυτό, όμως, είναι ξεπερασμένο και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μην ξεχνάτε ότι το πραγματικό πρόβλημα ενός παιδιού διαφέρει τελείως από ενός ενήλικα. Όντως, το παιδί βιώνει τη θλίψη εκείνη τη στιγμή που μπορεί να έχασε ένα αρκουδάκι του, ή που δεν του αγοράσατε εκείνο το παιχνίδι που ήθελε. Όσο “μικρό” και να σας φαίνεται εσάς, μην υποτιμήσετε τη θλίψη του και δείξτε του κατανόηση.

Τώρα, αν συμβεί κάποιο θλιβερό γεγονός και το παιδί αισθανθεί θλίψη και στεναχώρια, μην αποφύγετε να του πείτε την αλήθεια. Είναι αποδεδειγμένο ότι κάνει πάντα λιγότερο κακό διότι τα παιδιά νιώθουν εύκολα υπεύθυνα για αυτά που συμβαίνουν στον περίγυρό τους και ειδικότερα μέσα στην οικογένειά τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τονίσετε πως δεν ευθύνονται για τίποτα απολύτως.

Τονίστε τους ότι είναι πολύ φυσιολογικό και έχουν το δικαίωμα να νιώθουν όλα τα συναισθήματα – από το θυμό, τη χαρά, την οργή μέχρι και τη θλίψη. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως τα δάκρυα ανακουφίζουν και μειώνουν σημαντικά την εσωτερική ένταση.

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι συναισθήματα δεν είναι μόνο η χαρά και ο ενθουσιασμός. Και αν παρατηρήσετε, πάντα δίνεται χώρος στα όμορφα συναισθήματα. Όμως, μην ξεχνάτε πως συναισθήματα δεν είναι μόνο τα θετικά άλλα είναι και ο θυμός, η λύπη, η οργή, και πρέπει να τους δίνεται αντίστοιχα ο κατάλληλος χώρος. Μην ταράζεστε, να θυμάστε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Ακούστε το παιδί σας, δώστε του τον κατάλληλο χρόνο να εκτονωθεί συναισθηματικά. Καμία σχέση δεν μπορεί να διατηρηθεί και να ισχυροποιηθεί αν δεν είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε αυτά που νιώθουμε.

Αυτό που κάνει πραγματικά ευτυχισμένο τόσο ένα παιδί όσο και έναν ενήλικα, είναι η επαφή με τα συναισθήματά του και η επαφή με τα συναισθήματα των άλλων!

View Comments (0)
Scroll To Top