Now Reading
Πώς να ξεκινήσετε μία δεύτερη δουλειά από το σπίτι σας

Πώς να ξεκινήσετε μία δεύτερη δουλειά από το σπίτι σας

Υπάρχει μία τεράστια παρανόηση που μαστίζει την επιχειρηματικότητα: Για να στεφθεί με επιτυχία μία επιχείρηση, λένε, απαιτείται μία ευφυής επιχειρηματική ιδέα. Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεστε είναι μία ξεκάθαρη πορεία που θα σας βοηθήσει να πιάνετε σημαντικούς στόχους – κατά προτίμηση, γρήγορα.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε ένα δοκιμασμένο πλάνο για να ξεκινήσετε μία συμπληρωματική δουλειά από το σπίτι σας αμέσως, ακόμα κι αν έχετε ελάχιστο ή και μηδενικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, θα σας καθοδηγήσουμε σε πέντε βασικά βήματα για να έχετε κέρδος από την δεύτερη δουλειά σας στις επόμενες 30 ημέρες, είτε ο στόχος σας είναι να συμπληρώσετε το μηνιαίο σας εισόδημα, είτε να μετατρέψετε σταδιακά την συμπληρωματική εργασία σας σε βασική απασχόλησή σας.

Βήμα #1: Ανακαλύψτε τον πραγματικό λόγο που θέλετε να ξεκινήσετε μία συμπληρωματική δουλειά – και μετά χρηματοδοτήστε την. (Ημέρα 1)

Όταν αποφασίζετε να ξεκινήσετε μία δεύτερη δουλειά από το σπίτι, είναι μεγάλος πειρασμός να θέσετε αμέσως το σχέδιό σας σε εφαρμογή και να δημιουργήσετε την ιστοσελίδα σας, να κάνετε τηλεφωνήματα σε πιθανούς πελάτες ή να χορηγήσετε διαφημίσεις στο Facebook. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μία τέτοια βιαστική και ανοργάνωτη στρατηγική συνήθως οδηγεί σε αποτυχία. Είναι προτιμότερο να ελαττώσετε ταχύτητα και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην ανάπτυξη ενός πλάνου.

Πριν να κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, ξεκαθαρίστε τους λόγους που θέλετε να ξεκινήσετε μία συμπληρωματική δουλειά. Είναι επειδή…

  • Ξύπνησε μέσα σας το επιχειρηματικό δαιμόνιο;
  • Θέλετε να αναπτύξετε μία κανονική επιχείρηση ώστε να αφήσετε τελικά την κανονική δουλειά σας;
  • Θέλετε να αυξήσετε το μηνιαίο σας εισόδημα για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό να τον γνωρίζετε γιατί αυτό είναι που θα καθορίσει τον τρόπο που θα προσεγγίσετε αυτό το εγχείρημά σας.

Πολλοί από εσάς έχετε την επιχειρηματικότητα στο αίμα σας, και δεν βλέπετε τη στιγμή να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας και να γίνετε αφεντικό του εαυτού σας. Ακόμα κι αυτό, όμως, προϋποθέτει να αφιερώνετε κάποιες ώρες την εβδομάδα ώστε να υπάρχει πρόοδος στον στόχο σας.

Αν ο μεγαλύτερος στόχος σας είναι το άμεσο χρήμα, σκεφτείτε προσεκτικά πριν να ξεκινήσετε τη συμπληρωματική δουλειά σας. Η αναζήτηση γρήγορου χρήματος θα σας ωθήσει σε αποφάσεις που μακροπρόθεσμα θα αποδειχθούν λανθασμένες. Εκτός τούτου, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα δημιουργήσετε κάτι που θα σας κάνει ευτυχισμένους αν ο πρωταρχικός στόχος σας είναι το γρήγορο κέρδος.

Σε αυτό το σημείο, πραγματικά νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιους εύκολους τρόπους να προσθέσετε χρήματα στην τσέπη σας άμεσα. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε πιο ψύχραιμοι και συνετοί με οτιδήποτε αφορά την δεύτερη δουλειά που θέλετε να ξεκινήσετε.

  • Διακόψτε τις περιττές συνδρομές. Ένας από τους πιο άμεσους τρόπους να αποταμιεύσετε χρήματα είναι να εκτυπώσετε μία κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού σας και να αρχίσετε να κόβετε τις περιττές συνδρομές στις οποίες είστε εγγεγραμμένοι. Θα εκπλαγείτε από το συνολικό ποσό που προκύπτει από μικρής αξίας συνδρομές – ποσό που μπορείτε να επενδύσετε στη δεύτερη δουλειά σας.
  • Επαναδιαπραγματευθείτε τον μισθό σας. Με αυτό δεν εννοώ, φυσικά, να εισβάλλετε στο γραφείο του διευθυντή σας και να απαιτήσετε αύξηση. Μία στρατηγική προσέγγιση, για την οποία θα έχετε υπολογίσει πόσο αξίζετε για την εταιρία, δεν χρειάζεται να είναι επιθετική και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδήματός σας. Ακόμα κι αν δεν επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διαπραγμάτευση είναι μία δεξιότητα που θα χρειαστείτε αν και όταν η συμπληρωματική δουλειά σας απογειωθεί.
  • Καταχωρήστε 2 αντικείμενά σας στο eBay. Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μία δεύτερη δουλειά από το σπίτι σας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να συνηθίζετε τη διαδικασία πώλησης. Για να πάρετε μία πρώτη γεύση, προτείνω να επιλέξετε δύο αντικείμενα που σπάνια χρησιμοποιείτε (ή και ποτέ) και να τα καταχωρήσετε στο eBay. Σίγουρα, δεν θα σας αποφέρουν κανένα σημαντικό ποσό αλλά δεν παύουν να είναι χρήματα που δεν είχατε πριν.

Όταν έχετε πλέον ξεκαθαρίσει γιατί θέλετε να κάνετε αυτό το βήμα κι έχετε καταφέρει να εξασφαλίσετε έστω και λίγα χρήματα, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Βήμα #2: Επιλέξτε τι θέλετε (και μπορείτε) να κάνετε. (Ημέρες 2 – 4)

Δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνεις επιχειρηματίας όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Έχουμε φτάσει να πιστεύουμε ότι η επιχειρηματική ιδέα μας πρέπει να είναι τόσο μεγάλη όσο το Google ή το Instagram. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η επιχειρηματικότητα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκη.

Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα απλό σύστημα που θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα πρόβλημα που μπορείτε να λύσετε, και θα πληρώνεστε για αυτό.

Αν αναζητάτε τον πιο γρήγορο και απλό τρόπο να ξεκινήσετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε ανεξάρτητος επαγγελματίας ή σύμβουλος. Μπορείτε να ξεκινήσετε να δουλεύετε απλά με ένα smartphone κι ένα λάπτοπ, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσετε μήνες στην ανάπτυξη ενός προϊόντος ή μίας online σειράς μαθημάτων. Μπορείτε να χρεώνετε για τις υπηρεσίες σας, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας – και να αξιοποιήσετε ταυτόχρονα τις δεξιότητες που ήδη έχετε. Το μόνο που απαιτείται για αυτό είναι μία καλή φήμη για αποτελεσματικότητα σε αυτό που κάνετε. Να θυμάστε ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να προσθέσετε ψηφιακά προϊόντα, λογισμικό, και άλλα προϊόντα ηλεκτρονικού εμπορίου στις υπηρεσίες σας.

Ξεκινήστε δημιουργώντας μίας λίστα των δεξιοτήτων σας. Φτιάξτε έναν απλό πίνακα με δύο στήλες: Στην πρώτη θα γράψετε “Δεξιότητες που έχω”, και στη δεύτερη “Προβλήματα που μπορώ να λύσω”. Σκεφτείτε σε τι είστε πραγματικά καλοί. Μπορείτε να βοηθηθείτε από τις παρακάτω ερωτήσεις:

Με τι ασχολείστε τα πρωινά της Κυριακής;
Ποια είναι η βασική δουλειά σας;
Για ποια πράγματα θα μπορούσατε να μιλάτε για ώρες;
Ποιες δεξιότητές σας θέλετε να βελτιώσετε;
Ποια προβλήματα λύνετε στην κανονική δουλειά σας;

Γράψτε όλα όσα σας έρχονται στο μυαλό. Αυτή η λίστα θα σας βοηθήσει να πάρετε μία ιδέα του τι είδους ανεξάρτητος επαγγελματίας ή σύμβουλος μπορείτε να γίνετε.

Συνηθισμένη Ερώτηση: “Κι αν η μόνη δεξιότητα που έχω είναι αυτό που κάνω στην κανονική δουλειά μου;”
Απάντηση: Είναι πολύ συνηθισμένο να παίρνουμε ένα στοιχείο της βασικής δουλειάς μας και να το μετατρέπουμε σε συμπληρωματική δουλειά από το σπίτι μας. Οι περισσότεροι έτσι ξεκινούν.

Το μυστικό για να δημιουργήσετε τη δική σας, προσωπική, επιχείρηση είναι να αποφασίσετε ποιο πρόβλημα μπορείτε και θέλετε να βοηθήσετε τους ανθρώπους να λύσουν. Μην σκεφτείτε ακόμα την τιμολόγηση ή την εύρεση πελατών. Σε αυτό το στάδιο, απλά επιλέξτε το είδος ανεξάρτητου επαγγελματία ή συμβούλου που θέλετε να γίνετε, και προχωρήστε στο τρίτο βήμα.

Βήμα #3: Ανακαλύψτε την Ελάχιστη Βιώσιμη Δεξιότητά σας. (Ημέρες 5 – 7)

Όταν έχετε επιλέξει το είδος του ανεξάρτητου επαγγελματία ή συμβούλου που θέλετε να γίνετε, είναι ώρα να καθορίσετε τις υπηρεσίες για τις οποίες θα σας πλήρωνε κάποιος. Στον κόσμο των προϊόντων, αυτό ονομάζεται Ελάχιστο Βιώσιμο Προϊόν (MVP). Στη δική σας περίπτωση, όμως, το προϊόν είστε εσείς. Ας το ορίσουμε, λοιπόν, ως Ελάχιστη Βιώσιμη Δεξιότητα.

Για να το θέσω απλά, φανταστείτε ότι έχετε εστιατόριο. Αυτό είναι το βήμα στο οποίο καθορίζετε τι θα βάλετε στο μενού ώστε να μπορούν να επιλέγουν οι πελάτες σας τι θέλουν. Το τελευταίο που θα θέλατε θα ήταν να προσφέρετε ένα μενού που κανείς δεν θα θέλει. Υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι να μάθετε αν οι άνθρωποι θα πλήρωναν για τις υπηρεσίες σας:

  1. Δείτε αν υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν ήδη γι’ αυτό που θέλετε να προσφέρετε. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να κάνετε μία αναζήτηση στη Google και να δείτε αν υπάρχουν κάποιοι που ήδη κάνουν τη δουλειά που θέλετε να κάνετε. Ο ανταγωνισμός είναι καλός! Αποδεικνύει ότι υπάρχει αγορά για αυτό που θέλετε να κάνετε.
  2. Όταν μιλάτε με έναν πιθανό πελάτη, σας ρωτάει “Μπορώ να σας πληρώσω για να το κάνετε αυτό για εμένα;” Θα πρέπει να αρχίσετε να μιλάτε στους ανθρώπους. Αν αναφέρετε την ιδέα σας στο αγοραστικό κοινό που στοχεύετε, βλέπετε ενδιαφέρον; Σας ρωτούν πώς και πόσο μπορούν να σας πληρώσουν για τις υπηρεσίες σας; Αν ναι, τότε αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ιδέα σας είναι δυνατή. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις υπηρεσίες σας αργότερα, αλλά πρώτα βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε απόλυτα τι είναι αυτό που προσφέρετε. Μετά, προχωρήστε στο τέταρτο βήμα.

Βήμα #4: Αποκτήστε τον πρώτο σας πελάτη. (Ημέρες 8 – 14)

Είναι σημαντικό να μην περιπλέξετε τη διαδικασία εύρεσης πελατών, ιδιαίτερα στην αρχή. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των επιχειρηματιών είναι να πιστεύουν ότι πριν να κλείσουν συμφωνία με πελάτη, πρέπει να έχουν πολλά εντυπωσιακά εργαλεία, σελίδα στο Facebook, κλπ. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι σημαντικό στο ξεκίνημά σας.

Αυτό που είναι σημαντικό στο ξεκίνημα της δεύτερης δουλειάς σας είναι να κλείσετε τον πρώτο σας πελάτη. Για να το καταφέρετε, ετοιμάστε μία λίστα με 30 ιδανικούς πελάτες σας: Ποιοι είναι οι άνθρωποι ή οι επιχειρήσεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε σε ποιους θα μπορούσατε να φανείτε χρήσιμοι; Βρείτε έναν τρόπο επικοινωνίας μαζί τους – κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι όλες οι ιστοσελίδες επιχειρήσεων περιέχουν τα emails των μελών τους. Όταν έχετε πλέον τα emails τους στη διάθεσή σας, στείλτε ένα κείμενο περίπου σαν τα ακόλουθο:

Γεια σου [όνομα],

Ξέρω πόσο πολυάσχολος είσαι και πόσα μηνύματα λαμβάνεις, γι’ αυτό θα απασχολήσω μόνο 48 δευτερόλεπτα από τον χρόνο σου (σε παρακαλώ διάβαζε γρήγορα!).

Το όνομά μου είναι [όνομα] και βοηθάω [ποιους και πώς].

Συγκεκριμένα, είμαι [ειδίκευση και πώς σχετίζεται με αυτόν].

See Also

Παρατήρησα πρόσφατα [κάντε αναφορά σε κάτι σχετικό που έκανε, π.χ. ένα email, μία ανάρτηση στα social media, κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος], και ξέρω ότι μπορώ να βοηθήσω σε αυτό.

Αν είσαι έστω και λίγο περίεργος για το τι μπορεί να κάνει [κάντε αναφορά στην υπηρεσία σας] για την επιχείρησή σου, τι θα έλεγες για μία γρήγορη συζήτηση των 10 λεπτών;

Υπόσχομαι να σου δώσω αρκετές ιδέες, τις οποίες σίγουρα θα θέλεις να εφαρμόσεις.

Να έχεις μία υπέροχη ημέρα,

[όνομα]

[επάγγελμα]

Η ομορφιά αυτού του email έγκειται στο ότι είναι απλό, παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό. Στόχος του πρώτου email σας δεν είναι να κάνετε σκληρή πώληση, αλλά να κερδίσετε αυτήν την πρώτη δεκάλεπτη συζήτηση. Τότε, θα μιλήσετε περισσότερο για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα τρομάξει τους πιθανούς πελάτες σας.

Μην ανησυχήσετε αν δεν απαντήσουν όλοι στο email σας. Απαιτείται υπομονή, επιμονή και χρόνος. Να έχετε κατά νου ότι, συνήθως, ένας στους πέντε παραλήπτες απαντούν στα emails. Αυτό σημαίνει ότι από τους 30 που έχετε στη λίστα σας, θα πρέπει να καταφέρετε να μιλήσετε σε 5 ή 6, και από εκεί να κλείσετε τουλάχιστον μία συμφωνία.

Βήμα #5: Κερδίστε τα πρώτα σας χρήματα από τη δεύτερη δουλειά από το σπίτι σας. (Ημέρες 15 – 30)

Μόλις καταφέρετε να εξασφαλίσετε αυτήν την πρώτη δεκάλεπτη συζήτηση, η πρώτη σας σκέψη θα είναι, “Τι θα πω;”. Μην αφήσετε αυτό το κομμάτι να σας αγχώνει. Όσο εξασκείστε σε αυτό, η συζήτηση θα κυλάει με φυσικότητα. Ξεκινήστε ακριβώς όπως θα ξεκινούσατε κάθε συζήτηση: Ζητήστε τους να σας μιλήσουν για τον εαυτό τους και για τη δουλειά τους.

Αμέσως μετά, προχωρήστε στο επόμενο μέρος: Βρείτε το ευαίσθητο σημείο τους. Μία απλή ερώτηση του τύπου, “Λοιπόν, τι είναι αυτό που επιβραδύνει περισσότερο την επιχείρησή σας;”, αρκεί. Όταν απευθύνετε αυτήν την ερώτηση, κλείστε στο στόμα σας και ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει. Η απάντηση που θα σας δώσει, θα καθορίσει τον τρόπο που θα πρέπει να παρουσιάσετε την προσφορά σας. Όταν τελειώσει, δείξτε κατανόηση και πείτε, “Νομίζω ότι μπορώ να σας βοηθήσω. Ορίστε πώς…”. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξηγήσετε την ακριβή υπηρεσία που προσφέρετε.

Καλό θα ήταν να τελειώσετε τη συζήτηση λέγοντας, “Λοιπόν, αν σας στείλω μία πρόταση για το πώς θα μπορούσα να […], θα είστε έτοιμος να ξεκινήσουμε με ένα δοκιμαστικό project;”. Τις περισσότερες φορές, η απάντηση που θα λάβετε θα είναι είτε θετική, είτε θα αφορά το τι χρειάζεται για να είναι έτοιμος να ξεκινήσει.

Μην κάνετε αναφορά σε κοστολογήσεις σε αυτό το στάδιο. Θα το συμπεριλάβετε στο δεύτερο email που θα στείλετε με την προσφορά σας. Αν ο πιθανός πελάτης σας επιμένει να ακούσει τιμή, εξηγήστε του ευγενικά ότι η υπηρεσία που θα του προσφέρετε θα είναι εξατομικευμένη και θα λάβει μία εξαιρετική συνολική προσφορά.

Το γεγονός ότι αφιερώσατε χρόνο στο να ακούσετε τα προβλήματά του στην αρχή, αμέσως καθιστά τη συζήτηση λιγότερο “πωλησιακή”. Περιοριστείτε στο να μιλήσετε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε σε σχέση με τα ευαίσθητα σημεία που σας προανέφερε.

Ακολουθήστε αυτά τα 5 βήματα, και να είστε σίγουροι ότι θα έχετε τον πρώτο πελάτη σας μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

View Comments (0)
Scroll To Top