Πόσο διαρκεί η επίδραση του καφέ;

Άσχημα νέα για τους καφεϊνομανείς! Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα του Associated Professional Sleep Societies που διεξήχθη στο Denver, μετά από τρεις νύχτες “κακού” ύπνου η τονωτική επίδραση της καφεΐνης σταματά.

“Η έλλειψη ύπνου όντως δεν αναπληρώνεται”, εξηγεί η Tracy Doty, επικεφαλής ερευνήτρια στο Walter Reed Army Institute of Research. “Όσο δεν κοιμόμαστε, συσσωρεύουμε κούραση και η καφεΐνη δεν έχει πλέον καμιά επίδραση στον οργανισμό μας.”

Για να αποδείξει το πόρισμα, η Doty και η ομάδα της συγκέντρωσε 48 υγιείς ενήλικες. Κατά το πείραμα, οι συμμετέχοντες κοιμούνταν στο εργαστήριο 10 ώρες κάθε βράδυ για 5 συνεχόμενες νύχτες.    Στη συνέχεια, οι ώρες ύπνου περιορίστηκαν στις 5 ανά νύχτα. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του πειράματος, οι ερευνητές έδιναν δύο φορές ημερησίως σε κάποιους συμμετέχοντες καφεΐνη, σε άλλους υποκατάστατα (τσίχλες με 200 mg καφεΐνης -αντίστοιχες με δυο φλιτζάνια καφέ-) και σε άλλους σκέτες τσίχλες (ως εικονικό φάρμακο – placebo). Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, οι συμμετέχοντες περνούσαν από διάφορα τεστ που μετρούσαν το χρόνο αντίδρασής τους, τη διάθεση και τη νύστα τους.

Αρχικά, όσοι κατανάλωναν τσίχλες με καφεΐνη έδειχναν σημαντική βελτίωση στις αντιδράσεις τους και ένιωθαν πιο χαρούμενοι. Όμως μετά από τρεις νύχτες ελλειπούς ύπνου, όχι μόνο οι αντιδράσεις τους έπεσαν στα επίπεδα της ομάδας που λάμβανε placebo, αλλά ένιωθαν περισσότερη νύστα και ήταν πιο ευέξαπτοι.

adenosineΗ έρευνα έδειξε επίσης ότι η έλλειψη ύπνου παρεμποδίζει την εκτέλεση νοητικών εργασιών. “Δεν υπάρχει κανένα χημικό στοιχείο που να μπορεί να το ανατρέψει”, συμπληρώνει η Namni Goel, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο University of Pennsylvania’s School of Medicine.

Η Doty δίνει μια επιστημονική εξήγηση στο φαινόμενο: Μαζί με την έλλειψη ύπνου, αυξάνεται η έκκριση αδενοσίνης (ουσία που προκαλεί τη νύστα) στον εγκέφαλο. Η δράση της αδενοσίνης καταστέλλεται από την καφεΐνη, αλλά όχι σε περιπτώσεις συσσωρευμένης έλλειψης ύπνου.

See Also

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές διατηρούν μια επιφύλαξη καθώς στο πείραμα δίνονταν συγκεκριμένες δόσεις καφεΐνης σε συγκεκριμένες ώρες. “Ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα με μια αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης. Ίσως η μείωση της απόδοσης να εξουδετερώνεται”, διευκρινίζει η Goel δηλώνοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο της επόμενης έρευνάς τους.

 

View Comments (0)
Scroll To Top