Now Reading
Τα σενάρια θανάτου του Κρητικού ISIS. Ή μήπως ζει ακόμα;

Τα σενάρια θανάτου του Κρητικού ISIS. Ή μήπως ζει ακόμα;

Ο Yahya Abu Hassan ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στην ιδέα του χαλιφάτου, και άριστος γνώστης του Ισλαμικού νόμου και της αραβικής γλώσσας. Ήταν γνωστός μεταξύ των τζιχαντιστών της Συρίας, όπου τον υποδέχονταν με τιμές. Μέλος του ISIS, καλούσε τους μουσουλμάνους να μισήσουν, να πολεμήσουν και να σκοτώσουν τους άπιστους. Η άνεση με την οποία χειριζόταν τον λόγο, τον μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους προπαγανδιστές του Ισλάμ. Και ήταν Κρητικός…

Ο ίδιος επέλεξε προσεκτικά το ψευδώνυμό του, με το οποίο ήταν επίσης γνωστός: Yahya al-Bahrumi (Bahr al-Rūm), σύνθετη λέξη από τα αραβικά “bahr” (“θάλασσα”) και “rumi” (“Ρωμαίος”). Το ψευδώνυμό του αποκάλυπτε την καταγωγή του: “Ο Yahya από τη ρωμαϊκή θάλασσα” (Μεσόγειος). Το πραγματικό του όνομα, όμως, ήταν Ιωάννης Γεωργιλάκης και η καταγωγή του από την Κρήτη.

Γεννημένος το 1983, ο Ιωάννης Γεωργιλάκης ανήκε σε εύπορη οικογένεια με μακρά στρατιωτική παράδοση. Οι γονείς του, Τιμόθεος και Μάρθα, είναι Αμερικάνοι με ελληνική καταγωγή. Στις ΗΠΑ, ήταν γνωστός ως John Georgelas. Ασθενικός ως παιδί, απείχε κατά πολύ από το “στρατιωτικό πρότυπο” του πατέρα του. Στην εφηβεία έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως κάνναβη και ψυχεδελικά μανιτάρια), συνήθεια που διατήρησε και στην ενήλικη ζωή του. Στα 18 του, ασπάστηκε το Ισλάμ.

Με το όνομα Yahya al-Bahrumi ή Yahya Abu Hassan, ο Ιωάννης Γεωργιλάκης υπηρέτησε το Ισλαμικό Κράτος ως σχεδιαστής στρατηγικής και επικεφαλής τρομοκρατικών ενεργειών στο εξωτερικό. Ήταν, επίσης, ένας από τους μεγαλύτερους προπαγανδιστές του Ισλάμ. Για πολλά χρόνια, το “όπλο” που είχε επιλέξει ήταν το πληκτρολόγιο του υπολογιστή του, δεν άργησε όμως να μπει στην πραγματική μάχη. Το 2013, ο Yahya πρόσθεσε ένα αναπάντεχο κεφάλαιο στην στρατιωτική παράδοση της οικογένειας Georgelas: Εκπαιδεύτηκε ως στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και το 2014 μπήκε στη μάχη. Στα μέσα του 2015, η ηγεσία του ISIS αναγνώρισε ότι τα ταλέντα του θα αξιοποιούνταν καλύτερα εκτός μάχης και τον όρισε επίσημο εκπρόσωπό του.

Κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια ήταν η τύχη του Κρητικού Ιωάννη Γεωργιλάκη που εξελίχθηκε σε φανατικό εκπρόσωπο του ISIS, με το όνομα Yahya Abu Hassan ή Yahya al-Bahrumi. Κάποιοι λένε ότι σκοτώθηκε πολεμώντας στο Mayadin της βόρειας Συρίας, το 2017. Υπάρχει, όμως, και μία διαφορετική πιθανότητα…

See Also

Το 2016, σκοτώθηκε ο πιο ισχυρός ηγέτης του ισλαμικού κράτους, ο Abu Muhammad al-Adnani, ο οποίος ήταν φίλος και προστάτης του Yahya. Ο θάνατος του Adnani άφησε μία κενή θέση και στις 5 Δεκεμβρίου 2016, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε το όνομα του διαδόχου του: Abu al-Hassan al-Muhajir. Το όνομα τυχαίνει να είναι σχεδόν ίδιο με ένα άλλο ψευδώνυμο του Yahya: Abu Hassan al-Muhajir. Κατά τα λεγόμενα, η φωνή που έβγαλε λόγο εκείνη την ημέρα, δεν ήταν του Yahya. Είναι συνήθης τακτική του ISIS, όμως, να αλλάζει τις φωνές των σημαντικών προσώπων του για προστασία της ταυτότητάς τους. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το “al-Muhajir” είναι ένα επίθετο που χρησιμοποιείται από έναν μεγάλο αριθμό ξένων πολεμιστών στο Ισλάμ (επειδή αυτή ακριβώς είναι και η έννοια της λέξης: “Ξένος πολεμιστής”), όπως και ότι το “Hassan” είναι ένα πολύ συνηθισμένο όνομα.

Το συμπέρασμα ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ISIS – το “δεξί χέρι” του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι – που σκοτώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2019, Abu al-Hassan al-Muhajir, και ο Yahya (ή Ιωάννης) ήταν ο ίδιος άνθρωπος, αποτελεί προς το παρόν απλή υπόθεση.

Photo Credits: Atlantic Magazine

View Comments (0)
Scroll To Top