Now Reading
Το Ιράκ βρίσκεται (και πάλι) σε κρίση

Το Ιράκ βρίσκεται (και πάλι) σε κρίση

Όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Βηρυτό, έτσι και στη Βαγδάτη, χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς, της έλλειψης ορθής και επαρκούς διοίκησης και της ανεργίας. Διαδηλωτές φαίνεται να έχουν γεμίσει ακόμη και τους δρόμους των σιιτικών πόλεων Μπάσρα και Καρμπάλα του Νότου, που αποτελούσαν προηγουμένως τις κύριες περιοχές επιρροής της κυβερνήσεως. Το σκηνικό και οι αιτίες κινητοποίησης των Ιρακινών πολιτών, θυμίζουν έντονα τα τέλη του 2010, όταν το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης «σάρωσε» μία σειρά από κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, διαδιδόμενο από τη μία χώρα στην άλλη, και αποκαλύπτοντας πραγματικά την ευθραυστότητα και το χαρακτήρα των επικρατούντων καθεστώτων – που, ως επί το πλείστον, ήταν ολοκληρωτικά.

Είναι αβέβαιο το εάν η παραίτηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Adel Abdul-Mahdi θα συνδράμει στον κατευνασμό των εξοργισμένων διαδηλώσεων. Η πλειονότητα των εκλογέων τον αντιμετωπίζει ως «μαριονέτα» των εξωτερικών πολιτικών δυνάμεων, που έχουν κατά καιρούς εξαντλήσει τις δυνάμεις και τους πόρους του Ιράκ. Πριν από δύο μόλις χρόνια, αφού οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν απομακρυνθεί πλέον από το ιρακινό έδαφος, το κράτος, αντί να ηγηθεί ευθύς αμέσως μίας διαδικασίας αναδιάρθρωσης, φαινόταν να μην αναλαμβάνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τουλάχιστον το 22.4% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Κι όμως, ο κυβερνητικός μηχανισμός όχι απλά δεν αναλαμβάνει δράση ώστε να επιλυθεί η προαναφερθείσα κατάσταση, αλλά φροντίζει να ενισχύει διαρκώς τις συμμαχικές του παραστρατιωτικές ομάδες. Ο Abdul-Mahdi ανήλθε στην εξουσία πριν από έναν χρόνο, προκαλώντας αναμφισβήτητα πολιτικό αδιέξοδο: Προτάθηκε ως εκλογικός υποψήφιος από τον Muqtada al-Sadr, κληρικού που ηγείται του μεγαλύτερου μπλοκ εντός του κοινοβουλίου, και τον Hadi al-Amiri, επικεφαλής μιας συμμαχίας πολιτοφυλακών σιιτών που υποστηρίζονται από το Ιράν. Πλέον, έχει  χάσει τη στήριξη του Sadr, ενώ ο al-Amiri διακατέχεται από αμφιβολίες.

Σε αντίθεση με τη Βηρυτό, όμως, οι διαδηλώσεις στη Βαγδάτη αντιμετωπίστηκαν με πρωτόγνωρη βία από τις αρχές και από τις συμμαχικές τους στρατιωτικές ομάδες, καθώς από την 1η Οκτωβρίου έχουν ήδη σημειωθεί 250 θύματα. Η δράση των διαδηλωτών έχει επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα των παραστρατιωτικών ομάδων, στρεφόμενη αποφασιστικά προς τον κύριο χρηματοδότη τους: Το Ιράν. Στην ιερή πόλη της Καρμπάλα, αφίσες που απεικόνιζαν τον Ayatollah Ali Khamenei, τον Ιρανό θρησκευτικό ηγέτη, κομματιάστηκαν και το Ιρανικό προξενείο βανδαλίστηκε, ενώ στην Αμάρα λιντσαρίστηκε βίαια ο αρχηγός της οργάνωσης Asaib Ahl al-Haq, που θεωρεί τον Ali Khamenei ως σωτήρα της. Στις 27 Οκτωβρίου, η Hashd al-Shaabi – η μεγαλύτερη παραστρατιωτική οργάνωση που συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση – μέσω του αρχηγού της Abu Mahdi al-Muhandes, αποκρίθηκε με πυρά στην Καρμπάλα, σκοτώνοντας πάνω από 30 ανθρώπους. Οι αρχές επέμειναν πως δεν υπήρξαν νεκροί, παρά μόνο ελάχιστοι τραυματίες.

Παράλληλα, επανεγκαταστάθηκαν τα τσιμεντένια φράγματα που προστατεύουν την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης – την έδρα της κυβέρνησης. Εντός του προστατευμένου κυβερνητικού πεδίου, άλλοι επιθυμούν την εξαπόλυση ακόμη σκληρότερης βίας, άλλοι σκέφτονται τον Abdul-Mahdi επί της εξουσίας μέχρι το τέλος της αιματοχυσίας, και άλλοι ήδη διαμάχονται για το διαμερισμό του κληροδοτήματος του Abdul-Mahdi.

See Also

Όμως, οι διαδηλωτές εκτός των φραγμάτων πολλαπλασιάζονται και εξαγριώνονται ολοένα και περισσότερο και με σταθερούς ρυθμούς. Κάποιοι έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία, φοβούμενοι ότι το καινούριο αυτό κίνημα εξεγέρσεων θα αφανίσει ολοκληρωτικά το τωρινό πολιτικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, το μόνο στοιχείο που θα έπρεπε να ανησυχεί τους ερευνητές είναι με τι θα αντικατασταθεί…

Photo Credits: The Independent

View Comments (0)
Scroll To Top