Now Reading
Το κρασί στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή

Το κρασί στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή

Το πιο δημοφιλές ποτό από την αρχαία εποχή ήταν το κρασί. Οι Αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ως το ποτό του γλεντιού και του χορού αφού συγκεντρώνονταν όλοι μαζί για να διασκεδάσουν και να φιλοσοφήσουν. Μάλιστα, είχαν ορίσει ως θεό του κρασιού τον Διόνυσο, που ήταν και ο θεός που αντιπροσώπευε το δράμα και το παιχνίδι. Παρακάτω αναφέρεται η σημασία του κρασιού στην αρχαιότητα και στην σύγχρονη εποχή.

Αρχαιότητα

Σύμφωνα με μελέτες, οι φιλόσοφοι δημιούργησαν μια νέα επιστήμη στο χώρο της καλλιέργειας: Την αμπελουργία. Ανακάλυψαν τεχνικές κλαδέματος και συντήρησης του αμπελώνα για την σωστή άνθιση και ωρίμανση του σταφυλιού. Πολλές φορές χρησιμοποιούσαν το κρασί και για την παραγωγή φαρμακευτικών ειδών αλλά και στις διάφορες θυσίες που διοργάνωναν προς τιμήν των θεών. Μια μαρμάρινη πλάκα με οδηγίες αμπελουργίας κατά την αρχαία εποχή επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Επιπλέον, στην αρχαία Ελλάδα οι ασχολούμενοι με την παραγωγή κρασιού τοποθετούσαν το κρασί σε ειδικούς αμφορείς με συγκεκριμένη σφραγίδα, τα οποία πιστοποιούσαν την ταυτότητα κάθε περιοχής. Το κρασί χωριζόταν σε τέσσερις κατηγορίες: Ερυθρό, ροζέ, λευκό και κίτρινο και οι κύριες περιοχές παραγωγής οίνου ήταν η Κόρινθος, η Χίος, η Λέσβος, η Παλλήνη και η Ικαρία. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν λάτρεις του κρασιού και το έπιναν νερωμένο για να αποφύγουν όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με αναλογία νερού 3 μέρη νερού προς ένα μέρος κρασιού. Επίσης, πωλούσαν το κρασί αραιωμένο με κρύο νερό από πηγή για να μην μεθύσουν όσοι έπιναν.

Σύγχρονη εποχή

Στην σήμερον εποχή ελάχιστα οινοποιία παρασκευάζουν το άκρατο κρασί αλλά συνεχίζει να παραμένει ένα αγαπημένο ποτό του Ελλαδίτικου χώρου. Μεγάλα ελληνικά οινοποιία κάνουν εξαγωγές του κρασιού σε χώρες της Ευρώπης και, ως ποτό, εντάσσεται από το μενού μιας ταβέρνας μέχρι το μενού ενός γκουρμέ εστιατορίου. Ειδικοί αποθηκευτικοί χώροι, τα λεγόμενα κελάρια, με ειδικές θερμοκρασίες και φωτισμό, διατηρούν τα κρασιά σε καλή κατάσταση. Πλέον δεν υπάρχει η τέταρτη κατηγορία κρασιού, δηλαδή το κίτρινο κρασί, αλλά υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και ανακαλύψεις κρασιού, όπως ο αφρώδης οίνος.

See Also

Σημαντικές αμπελοοινικές περιοχές βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα από την Μακεδονία μέχρι και την Κρήτη με μερικές να διατηρούν την προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως (ΠΟΠ). Ενδεικτικά: Moσχάτος Ρίου Πατρών, Μοσχοφίλερο Μαντίνειας, Μαυροδάφνη Πατρών, Αγιωργίτικο Νεμέας, Ασύρτικο Σαντορίνης κ.ά.

Έχει αποδειχθεί ότι το κρασί έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου και συνιστάται να πίνεται 1 ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα. Λόγω της ιδιαίτερης παραγωγής του με τα στέμφυλα, το κόκκινο κρασί περιλαμβάνει ισχυρές θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Pros
Cons
View Comments (0)
Scroll To Top