Now Reading
Υπάρχει απάντηση στο πώς άρχισε η ζωή;

Υπάρχει απάντηση στο πώς άρχισε η ζωή;

Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα του Σύμπαντος είναι η ύπαρξη και η εμφάνιση της ζωής. Πώς θα μπορούσε να προκύψει κάτι έμβιο από κάτι άβιο; Πού είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της χημείας και της βιολογίας, μεταξύ του αβιοτικού και του βιοτικού, ή απλώς δεν υπάρχει; Και τι είναι η «ζωή» κατά κύριο λόγο; Το ζήτημα της αβιογένεσης είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη σύγχρονη αστροβιολογία. Πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα αυτοαντιγραφόμενα μόρια; Ποιες απαραίτητες γεωφυσικές και χημικές συνθήκες χρειάζονται για να προκύψει κάτι ζωντανό από μη ζωντανή ύλη; Και πώς ξεκίνησε η εξέλιξη οδηγώντας σε μια αυξανόμενη πολυπλοκότητα της ζωής;

Αλλά το ζήτημα της προέλευσης της ζωής δεν είναι μόνο επιστημονικό ερώτημα. Είναι επίσης ένα υπαρξιακό ζήτημα, μια πρόκληση για την ανθρώπινη σύλληψη του κόσμου, ένα ιστορικό και φιλοσοφικό πρόβλημα. Οι άνθρωποι πάντα αναρωτιόμαστε για την προέλευση της ζωής, για τη γέννησή μας. Το γνωρίζουμε από διάφορους μύθους που αφορούν τη  Δημιουργία, που φαίνεται να υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες, και ξεκινούν από το έπος του Γκιλγκαμές έως τη Θεογονία του Ησίοδου.

Με την πάροδο των αιώνων, φιλόσοφοι και επιστήμονες συζητούν το ζήτημα αυτό από διάφορες φιλοσοφικές και επιστημονικές απόψεις και με ένα ευρύ φάσμα επιχειρημάτων. Τον 17ο και 18ο αιώνα, οι μικροβιολόγοι παρατήρησαν ότι τα έντομα, τα σκουλήκια και άλλοι μικροοργανισμοί φάνηκαν να προκύπτουν αυθόρμητα από νεκρή ύλη. Τον 19ο αιώνα η υπόθεση της πανσπερμίας, δηλαδή της θεωρίας ότι η ζωή έφτασε στη Γη από κάπου αλλού «πακεταρισμένη» σε μετεωρίτες, έγινε μια από τις πιθανές λύσεις στο ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη ζωής στη Γη. Τι είναι ζωντανός οργανισμός; Σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία κάτι ζωντανό μπορεί να αντιστέκεται στον 2ο νόμο της θερμοδυναμικής τροφοδοτώντας συνεχώς ενέργεια στον εαυτό του, τρέφεται και μπορεί να δημιουργήσει απογόνους. Κάτι άβιο αφήνεται στην «τυχαιότητα» του σύμπαντος. Κάθε οργανισμός στη Γη είναι συγγενικός με κάποιον άλλο.

Είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια, κάθε πλάσμα που έχει περπατήσει κολυμπήσει ή πετάξει στη Γη. Κι αυτή η φράση δεν είναι ποιητική. Είναι πέρα ως πέρα αληθινή. Αρχίζοντας από το δικό μας γενεαλογικό δέντρο και πηγαίνοντας όλο και πιο πίσω στο παρελθόν, περνάμε από οργανισμούς που διαφέρουν από εμάς, φτάνοντας στις πρώτες μονοκύτταρες δομές ζωής. Αυτοί οι οργανισμοί είναι στην κυριολεξία οι πρόγονοί μας. Οι πιονέροι της ζωής.

Συνεχίζοντας ακόμη πιο πίσω και ταξιδεύοντας 4 δισεκατομμύρια χρόνια, φτάνουμε σε κάποια υποτιθέμενα όρια λήξης της Χημείας και αρχής της Βιολογίας. Η προέλευση της ζωής είναι μια βαθιά φιλοσοφική ερώτηση που έχει να κάνει με την ίδια τη φύση της ζωής, η οποία αντιστοιχεί στη δική μας ύπαρξη. Θέτει, με τη σειρά της, πολλά ερωτήματα που αφορούν τη φιλοσοφία της επιστήμης, για παράδειγμα πώς κατηγοριοποιούμε, αντιλαμβανόμαστε, αναπτύσσουμε και αιτιολογούμε τις επιστημονικές θεωρίες.

See Also

Ίσως, το πιο συζητημένο φιλοσοφικό πρόβλημα στην αστροβιολογία αφορά τον ίδιο τον ορισμό της «ζωής». Εάν ψάχνουμε για ζωή στο διάστημα, θα πρέπει τουλάχιστον να έχουμε κάποια ιδέα για το πώς μπορούμε να διακρίνουμε τη ζωή από το άβιο. Είναι, επίσης, θέμα θέσπισης ηθικών κατευθυντήριων γραμμών για την επιστήμη. Εάν η επίγεια ζωή ή η ζωή άλλης προέλευσης μπορεί να επιβιώσει στο διάστημα, πρέπει να βρούμε τρόπους αποφυγής της αμοιβαίας μόλυνσης, προκειμένου να αποφύγουμε επιστημονικές εσφαλμένες εκτιμήσεις.

Στο ερώτημα τελικά για το αν υπάρχει μια γραμμή που ξεχωρίζει το πού τελειώνει η Χημεία και αρχίζει η Βιολογία, η απάντηση είναι σαφώς και όχι. Τις γραμμές για κάθε είδους φιλοσοφικό ή μη ερώτημα τις βάζει ο άνθρωπος για να μπορεί να διευκολύνει τη ζωή του μελετώντας τα διάφορα φαινόμενα. Αν ρωτήσουμε 100 άτομα για το τι σημαίνει ζωή, θα πάρουμε 100 διαφορετικές απαντήσεις. Εάν, κάποια μέρα, καταλήξουμε σε μια εύλογη απάντηση στο αίνιγμα της προέλευσης της ζωής, τότε, αυτή η ανακάλυψη θα αλλάξει για πάντα ακόμα και τη δική μας αντίληψη για τη φύση της ζωής.

View Comments (0)
Scroll To Top